Фрукти

Як правильно вибрати персики?

Персики можуть відрізнятися за розміром, кольором шкірки або по її структурі. Фрукти бувають гладкими та з ворсинками. За формою вони можуть бути круглими, плоскими або трохи подовженими. Найчастіше, стиглий персик має досить великий розмір, жовто-бордову шкірку та характерні ворсинки.

Як правильно вибрати персики?

Іноді гладкі персики приймають за нектарини і вважають, що це гібриди персиків та слив. Насправді, гладкий фрукт – це справжній персик, вирощений без участі слив та інших видів плодів. За смаковими якостями з ворсинками і гладкі персики мають деякі відмінності. Купуючи той або інший сорт, потрібно заздалегідь знати, який смак для нього характерний. Найчастіше, персики з ворсинками та гладкі персики ростуть на одному дереві, а відмінності виникають через процес запилення.

Як вибрати персики?

Солодкість персика можна визначити за його ароматом. Чим насиченіше аромат плоду, тим він буде солодше і соковитіше. Нюансом, в даному випадку, є наявність сторонніх запахів. Якщо відчувається гнилизна або вогкість, то плід зіпсований.

Які персики потрібно купувати:

  • пружність та бархатистість є головними ознаками стиглого персика;
  • шкірка персика має бути рівною, без плям, зморшок або западин;
  • колір шкірки персика має бути максимально природним (занадто яскраві плоди, можуть бути результатом хімічної обробки, а найсмачнішими персиками вважаються жовто-червоні фрукти);
  • плоскі сорти персиків найчастіше менш соковиті, чим класичні (за смаковими якостями вони один одному не поступаються, але мають деякі відмінності);
  • м’якуш у персика може бути не лише жовтим, але і білим з рожевими прожилками (причому другий варіант буде набагато солодший першого).

Якщо персики продаються фасованими в контейнери або загорнуті харчовими плівками, то краще віддати перевагу фруктам на вагу. Персики не занадто добре зберігаються в поліетилені, їм потрібний кисень. Якщо на плівці є конденсат, то від купівлі краще відмовитися. Крім того, упаковані персики практично неможливо оцінити по запаху або на дотик.
Які персики купувати не варто:

  • тверді персики будуть недозрілими;
  • м’які персики найчастіше виявляються перезрілими або побитими в результаті неправильного транспортування;
  • персики із зеленими плямами не дозріють в домашніх умовах (такі ознаки свідчать про не дозрівання до потрібного стану);
  • темні плями на персику з’являються при початку процесу гниття;
  • персик має бути чистим (без забруднень, липких плям або інших сторонніх речовин);
  • персики з вм’ятинами та ушкодженнями не зберігатимуться довго, а їх смакові якості будуть змінені;
  • до ворсинок персика може прилипати листя або інші компоненти, проте на поверхні плоду не повинно бути пилу, часток, що нагадують плісняву або стружку (це ознаки захворювань, неправильного зберігання або початку процесу гниття);
  • персик без характерного аромату виявиться або недозрілим, або надмірно обробленим хімікатами;
  • фіолетові прожилки на шкірці або м’якуші персика, вважаються найнебезпечнішою ознакою присутності хімікатів або наслідком захворювань (причому споживанням таких плодів можна завдати шкоди здоров’ю і навіть отруїтися);
  • персики зі зморщеною шкіркою купувати не варто (ці плоди неправильно зберігалися і втратили свої смакові властивості);
  • якщо кісточка персика занадто зморшкувата або на її поверхні є тріщини, то плоди оброблялися великою кількістю хімікатів.

Якщо персики купуються влітку на ринку або інших відкритих торгових точках, то стиглість і соковитість плодів допоможуть визначити бджоли. Ці комахи ніколи не проявлять цікавість до незрілих фруктів, їх притягають тільки зрілі плоди з насиченими смаковими характеристиками.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 − 4 =