Фрукти

Як правильно вибрати ківі?

Існує безліч сортів ківі. Цей субтропічний фрукт може мати різне забарвлення шкірки, форму і відрізнятися за деякими смаковими якостями. Деякі характеристики ківі застосовані до усіх фруктів, незалежно від різновиду.

Як правильно вибрати ківі?

Яким має бути ківі:

  • середній діаметр плоду не перевищує 5 см;
  • колір шкірки може бути від зеленого до майже коричневого;
  • шкірка ківі завжди тонка та покрита дрібними ворсинками (виключенням вважаються декілька сортів гладких ківі без ворсинок, але у продажу вони з’являються дуже рідко);
  • м’якуш ківі завжди зелений;
  • у ківі є дрібне насіння.

Як вибрати ківі?

При виборі ківі можна не враховувати форму плодів. Сорти фрукта можуть бути: овальні, круглі, а також подовжені різновиди. Поверхня ківі завжди покрита ворсинками. Цей нюанс вважається своєрідною відзнакою цього субтропічного фрукта.

Нерідко на прилавках магазинів можна побачити фрукти, розфасовані в контейнери або пакети. Оглядати такі плоди потрібно з особливою увагою. Якщо на дні ємності є скупчення, що нагадують пил, то купувати такі фрукти не рекомендується. Крім того, на стінках пакету або контейнера не повинно бути конденсату. Така ознака свідчить про порушення умов зберігання або початок процесу гниття фруктів.

Ознаки стиглого ківі:

  • стиглий ківі завжди пружний (при натисненні на нім не залишаються вм’ятини, але в той же час він не нагадує камінь);
  • аромат у ківі фруктовий, але не різкий (запах відчувається через шкірку і посилюється в області плодоніжки);
  • ворсинки на поверхні ківі мають бути в міру жорсткими і злегка лущитися (якщо сорт ківі має їх);
  • в області плодоніжки не повинно бути скупчення вологи (краще перевірити це шляхом легкого натиснення на фрукт);
  • поверхня шкірки ківі має бути рівною, без вм’ятин.

Який ківі купувати не слід:

  • твердість плоду свідчить про його незрілість;
  • м’який ківі може бути не лише перезрілим, але і зіпсованим;
  • білі ворсинки на поверхні ківі, повинні стати приводом для відмови від його купівлі (це перша ознака гниття плоду);
  • зіпсований ківі може мати аромат, що нагадує вино;
  • будь-які плями або темні точки на ківі є ознакою захворювань або поразки паразитами;
  • не можна купувати ківі із скупченням вологи в області плодоніжки (рідина в даному випадку свідчить про ушкодження м’якушу плоду);
  • якщо на поверхні ківі є наліт або дрібні частки, що нагадують пил, то це ознака поразки фрукта пліснявою;
  • якщо на шкірці ківі є темні плями, вм’ятини або інші ушкодження, то купувати його не варто;
  • якщо на поверхні ківі є сліди липких речовин, то від купівлі такого фрукта варто відмовитися (швидше за все, його обробляли спеціальними хімічними засобами для продовження терміну придатності).

Аромат стиглого ківі може нагадувати одночасно полуницю, аґрус і диню. Якщо аромат занадто різкий або в нім є присутніми ноти бродіння, то купувати такі плоди не варто. Є велика вірогідність, що фрукт зіпсований або побитий в процесі неякісного транспортування.

Твердий ківі може дозрівати в домашніх умовах. Стиглим він стає через декілька днів. Чекати м’якості плоду не слід. Інакше можна дочекатися не дозрівання, а початку процесу гниття фрукта.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

− 2 = 2