Баранина належить до категорії швидкопсувного м’яса. Стрімкий розвиток бактерій в такому продукті обумовлений особливою білково-водною структурою. Першою ознакою зіпсованої баранини вважається поява на її поверхні характерного липкого нальоту. Термін зберігання баранини залежить від віку м’яса і вигляду, в якому воно отримувалася (свіжий, заморожений або охолоджений варіант).
Нюанси зберігання баранини:
- якщо баранина зберігається в охолодженому вигляді, то необхідно накрити м’ясо вологою тканиною (ідеальними умовами зберігання може стати лід, в який потрібно погрузити м’ясо);
- для того, щоб баранина залишалася соковитою і ніжною в процесі приготування, розморожувати м’ясо потрібно поступово (баранина з холодильника повинна деякий час знаходитися при кімнатній температурі);
- якщо баранина купується в замороженому вигляді, то її краще відразу покласти в морозилку або розморозити в холодильнику (якщо баранина при перенесенні підтанула, то краще її повторно не заморожувати, а спожити в їжу);
- якщо на баранині є велика кількість жиру, то перед заморожуванням його потрібно зрізувати;
- зберігати баранину в закритих контейнерах не рекомендується;
- баранина краще зберігає свіжість, якщо перед охолодженням або заморожуванням загорнути шматки м’яса у фольгу або щільний поліетилен.
Колір баранини після заморожування може змінюватися. Частіше цей сорт м’яса темніє і набуває бордового відтінку. На смакові якості такі зміни не впливають. При зберіганні баранини важливо враховувати два нюанси: якщо вологість буде підвищеною, то м’ясо зіпсується, а якщо зниженою – стане сухим і жорстким. Оптимальні умови вологості для баранини – 90.
Скільки зберігається баранина
Термін зберігання баранини залежить від різновиду м’яса і температурного режиму, в якому воно знаходиться. При температурі від – 8 до – 15 градусів воно зберігає свіжість впродовж двох тижнів. Такі умови створюються для зберігання шматків або цілих туш овець перед постачанням у магазини або продовольчі точки. Особливу роль в цьому процесі відіграє вологість повітря.
Річ у тім, що баранина схильна до всихання (таким терміном називають процес зменшення маси м’яса при тривалому зберіганні), тому при недостатній зволоженості, вона втратить значну частку своїх смакових властивостей і ваги.
У морозилці:
У замороженому стані і при температурі – 18 градусів баранина може зберігати свіжість впродовж 9-10 місяців. Головною умовою в даному випадку є стабільність температурного режиму. Баранину, як і будь-яке інше м’ясо, не можна повторно піддавати заморожуванню. Навіть незначні, але постійні перепади температури можуть скоротити термін зберігання цього виду м’яса.
Якщо баранину розділити на шматки, кожен з яких помістити в поліетиленовий пакет, то зберігатися м’ясо буде впродовж шести місяців. Використовувати тонку харчову плівку в даному випадку не рекомендується. Оптимальним варіантом є пакети з максимально щільного поліетилену.
У холодильнику:
Невеликі шматки баранини в охолодженому вигляді при температурі до – 5 градусів можна зберігати впродовж 2-3 діб. Після цього терміну м’ясо потрібно спожити в їжу, а заморожувати його небажано. Великі шматки баранини можуть зберегти свіжість за аналогічних умов впродовж 4 діб. При кімнатній температурі м’ясо цього сорту зберігати не можна більше декількох годин.
Фарш з баранини також може зберігатися в холодильнику всього декілька днів. Максимальний термін зберігання складе 4 доби. Рекомендується споживати фарш раніше цього терміну. Цей продукт особливо схилений до зміни смакових якостей.