М'ясо

Як запікати курку в духовці: 7 способів приготування

Ніжна ароматна курка в духовці стала справжнім традиційним блюдом у багатьох сім’ях. Швидко готується тушка в рукаві, у фользі, на рожні або з овочами, а смак у кожного блюда просто неперевершений. Щоб вийшло соковите і в міру просмажене м’ясо, важливо знати, скільки готується курка в духовці.

Скільки готувати курку в духовці

Час запікання залежить від того, цілком тушку або різані шматки потрібно смажити, який птах за розміром, куплений чи домашній.

У пакеті

Тушка куряча в пакеті запікається приблизно 1 годину. Процес піде швидше, якщо пекти при 200 градусах. Свійська птиця завжди смажиться і запікається набагато довше за куплену. Слід враховувати вік птаха.

Важливо! Стара курка буде готується довго, а м’ясо буде жорстким.

У фользі

Запікання цілої тушки у відкритому виді може привести до того, що середина продукту залишиться непропеченою. Фольга використовується для того, щоб блюдо було соковитіше і рівномірно просмаженим. Щоб вийшла хрустка скориночка, у кінці готування фольгу знімають. Скільки часу готувати птаха у фользі, залежить від того, цілком або частинами використовується продукт. Оптимальний час – близько 50 – 60 хвилин.

У рукаві

Приготування курячого м’яса в рукаві має деякі нюанси. Тут важливо знати скільки готувати блюдо. Адже перевірити готовність ножем не представляється можливим. Середня тривалість готування – від 40 до 60 хвилин, але не більше. Щоб запекти в рукаві невелике курча, досить 30 – 35 хвилин. Дорослий птах зажадає для приготування близько години.

Цілком

Куплена велика ціла курка (2 – 2,5 кг) запікається в духовці приблизно 1 – 1,5 години. Свійська велика птиця запікається в духовці близько 2 годин. Якщо тушка заздалегідь була замаринована, то час скорочується.

Частинами

Порізані шматки м’яса випікаються швидше, ніж курка цілком в духовці. В середньому на 500 грамів птаха знадобиться близько 20 хвилин запікання при температурі 180 градусів.

Філе стегна курки

Якщо стегна відокремити від кісток, то запікання в духовці складе 30 – 40 хвилин. М’ясо в цій частині курки ніжне і соковите, можна не прибігати до попереднього маринування.

Філе курки

Якщо потрібно запекти грудку, то її рекомендується спочатку витримати в маринаді. Сухе біле м’ясо так стане соковитіше і ніжніше. Оптимальний час випікання при температурі 20 – 250 градусів – 20 – 25 хвилин.

Ніжки курки

Відокремлені ніжки без маринування випікаються при 180 градусах близько 1 години, при 200 градусах – близько 40 хвилин. Промариновані частини готуються швидше. При 180 – 40 – 50 хвилин, при 200 градусах – 25 – 30 хвилин.

Стегно

М’ясо стегон курки запікаються приблизно 35 – 50 хвилин при температурі 180 градусів. Витримка при температурі 200 градусів скорочує час до 20 – 35 хвилин.

Гомілка

Для готування курячої гомілки знадобиться близько 30 – 40 хвилин. Якщо ніжки не відділяти від стегна, час приготування збільшиться.

У електричній духовці

Щоб ціла курка в електричній духовці була соковитою, при випіканні її потрібно періодично поливати власним жиром, що виділився. Перед запікання м’ясо має бути розмороженим, тоді час готування буде зменшено. В середньому в електричній духовці цілу тушку готують близько 1,5 години при температурі 180 – 220 градусів. Частини тушки потребують меншого часу – 30 – 40 хвилин.

У газовій духовці

Газову духову шафу, як і електричну, перед початком готування потрібно спочатку розігріти. Якщо для розігрівання електричної духовки знадобиться 20 хвилин, то для газової – всього 10 хвилин. Газовий варіант духовки подобається не усім хазяйкам, тому що їжа набуває специфічного смаку. Але, запікається птах в такій моделі набагато швидше. Для цілої курки знадобиться 50 – 60 хвилин, для стегон, гомілки – біля півгодини.

Рецепти курки в духовці

Курка в духовці є незамінним блюдом на будь-яке свято. Різноманітні рецепти приготування допоможуть вибрати оптимальний варіант.

Курка на солі

Старий забутий рецепт дозволить без особливих зусиль отримати соковиту курку з хрусткою скориночкою.

Підготувати форму, висипати в неї сіль (1 кг), рівномірно розподілити. Вимити і обтерти паперовим рушником курячу тушку, зв’язати шматочком фольги ніжки, покласти на сіль. Випікати при температурі 180 градусів близько 40 – 60 хвилин, залежно від розмірів тушки.

Картопля з куркою

Апетитна курка з картоплею стане справжньою прикрасою святкового столу.

Узяти одну курку, помити, обсушити рушником, і обробити на порційні шматки. Приготувати соус:

  • майонез (2 ст.л)
  • соєвий соус (2 ст.л)
  • гостра гірчиця (1 ст.л)
  • аджика (2 ст.л).

Усі компоненти змішати, залити маринадом курку, залишити на півгодини. Помити і очистити картоплю (1,5 кг), нарізувати кубиками. Цибуля (3 шт) порізати півкільцями. На змащене олією деко потрібно викласти картоплю, згори посипати цибулею, посолити. Верхнім шаром розподілити мариновані шматки курки. Запікати при 180 градусів близько 1 – 1,5 години.

Курка на банці

Оригінальний рецепт дозволить отримати соковите і ніжне блюдо.

Курку промити, обтерти рушником. У окремій мисці потрібно змішати спеції: паприку, гострий мелений перець, суміш перців, сіль і лавровий лист. Усі приправи брати за смаком. Добре натерти курку спеціями зовні і усередині. Залишити м’ясо маринуватися близько 1 – 2 годин. У духовку потрібно поставити банку з невеликою кількістю води. Курку надіти на банку, крильця загорнути фольгою. Потім духову шафу слід розігріти до 170 градусів, пекти 1 годину.

Курку гриль

Приготувати курку гриль в домашніх умовах не так складно.

Тушку промити, обсушити, приготувати маринад. У окремій посудині роздавити 5 зубчиків часнику, додати сіль (1 ст.л), паприку (1 ч.л), куркуму (1 ч.л), перець чорний мелений (0,5 ч.л). Все добре перемішати. Ретельно втерти в тушку кашку, що вийшла, потім відправити на 6 – 8 годин маринуватися в холодильник. Духовку розігріти до 180 – 200 градусів, виставити режим “Гриль”. Форму змастити рослинною олією, покласти тушку, і поставити запікатися на 1,5 години.

Відбивні з курки

Для приготування відбивних знадобиться куряче філе.

Куряче філе обробити на порційні шматки, відбити молоточком або качалкою. Кожен шматок посолити і поперчити з обох боків. У окремому посуді збити яйця, в іншій мисці поставити борошно. Шматки філе по черзі по два рази вимокати в яйці, потім у борошні. Смажити на розігрітій сковороді з обох боків до готовності.

З овочами

Це блюдо має апетитний зовнішній вигляд і відмінні смакові якості.

Куряче м’ясо треба обробити на великі шматки. Викласти їх на змащене олією деко. Потім обкласти м’ясо очищеними і порізаними овочами: кабачок, помідори, болгарський перець, картопля. Все посолити і поперчити. Випікати при температурі 200 градусів до готовності.

У маринаді

Різні варіанти приготування маринадів дозволять отримати вишукане соковите і ніжне куряче м’ясо.

М’ясо курки обробити на шматки, в окремій посудині змішати:

  • соєвий соус (1 ст.л)
  • майонез (1 ст.л)
  • кмин (0,5 ч.л).

Суміш перемішати, обмазати шматки, поставити маринуватися в холодильник. Можна маринувати всю ніч, так м’ясо буде соковитіше і ніжніше. Готове м’ясо запікати в духовці при температурі 180 – 200 градусів 30 – 40 хвилин.

По – французськи

Відоме вишукане блюдо прикрасить святковий стіл.

Помити, почистити і порізати кружечками картоплю (1 кг). Додати солі і спецій за смаком, перемішати. Викласти його на деко або у форму рівним шаром. Курячу грудку порізати, посолити поперчити, викласти на картоплю. Цибулю (1 шт) порізати дрібними півкільцями, покласти на курячі шматки. Помідори (2 шт) порізати пластинами, викласти згори, потім промазати все майонезом (3 – 4 ст.л). Завершальний етап – посипати тертим сиром (100 г). Згори накрити фольгою або кришкою. Випікати блюдо близько 30 – 40 хвилин. Потім прибрати кришку або фольгу, залишити ще на 10 хвилин для отримання красивої сирної кірочки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *