М'ясо

Як правильно вибрати конину?

Конина відрізняється великим вмістом білку та низькими показниками холестерину. Насичені смакові якості може мати тільки м’ясо молодих коней. Після тривалих років життя воно стає сухим та жорстким.

Як правильно вибрати конину?

Види конини:

  • м’ясо лошат (до 1 року);
  • молода конина (до 3 років);
  • стара конина (старше за 3 роки).

Особливою цінністю відрізняється м’ясо лошат у віці до 9 місяців. Така конина найніжніша та відрізняється кращими смаковими характеристиками. Жиру в цьому м’ясі мінімальна кількість, а готується воно не складніше за яловичину або свинину.
У продажу є конина наступних видів:

  • свіжа (охолоджена);
  • свіжозаморожена;
  • з попередньою обробкою (копчена, в’ялена та ін.).

Сорт конини залежить від частини тіла, з якої зрізується м’ясо:

  • перший сорт (тазостегнова, грудна, спинна і поперекова частина);
  • другий сорт (шийна та лопаткова частина);
  • третій сорт (гомілка).

Найсмачнішим м’ясом вважається конина першого сорту. Інші два види відрізняються жорсткістю та складністю в приготуванні.

Як визначити хорошу конину?

Конина відрізняється від інших сортів м’яса не лише за смаком, але і за зовнішніми параметрами. Визначити її якість можна візуально.
Ознаки хорошої конини:

  • темний колір м’яса (практично багровий);
  • жир світлий без жовтого відтінку;
  • м’ясо повинне виглядати свіжим та пружним;
  • поверхня конини має бути блискучою і трохи вологою;
  • на м’ясі не повинно бути ніяких плям будь-якого відтінку, його забарвлення має бути практично рівномірним (виключенням є жир, сухожилля та ін.).

Визначити наявність виділень на поверхні м’яса не складно. Якщо візуально вони не помітні, то можна скористатися одноразовою носовою хусткою або серветкою. Після натискання на конину, на серветці не повинно залишитися ні крові, ні виділень інших кольорів. Інакше є ризик купівлі м’яса, що неправильно зберігалося, або зіпсованої конини, якій спробували повернути свіжий зовнішній вигляд за допомогою яких-небудь хімікатів.

Пружність конини можна визначити простим натисканням. Після натиснення на її поверхню не повинно залишатися вм’ятин, а якісне м’ясо завжди миттєво повертає свою форму.

Якість м’яса можна визначити по жиру. Якщо стиснути його в руці і його консистенція швидко зміниться, то це ознака хорошої конини. Жир на свіжому м’ясі під впливом щонайменшого тепла починає плавитися.

Яку конину купувати не варто?

Визначення молодої конини за кольором – питання досить складне. Для того, щоб навчитися це робити, потрібно заздалегідь порівняти декілька відтінків. Чим старше кінь, тим темніше у нього м’ясо, тому перевагу слід віддавати світлішим різновидам.

Від купівлі конини потрібно відмовитися, якщо:

  • м’ясо майже коричневе;
  • жир має яскраво виражений жовтий колір;
  • на м’ясі є залишки крові або вона сочилася при натисканні;
  • м’ясо має сірий відтінок (такий нюанс вказує на початок процесу псування продукту);
  • на поверхні конини є слиз (таке м’ясо вже зіпсоване);
  • різкий запах є ознакою старої конини;
  • на м’ясі є плями будь-якого відтінку (такі прояви характерні для конини, яка зберігається довго і неправильно);
  • нерівні краї м’яса, немов розмиті (ознака попереднього вимочування конини в оцті).

Оцет для вимочування конини використовують для усунення запаху та перших ознак псування. Визначити міру свіжості конини після такої процедури складно, але викриває хитрість зміна структури продукту. Краї такого м’яса не будуть рівними, особливо добре це видимо на місці зрізів.

Якщо жир на конині має рожевуватий або рожевий відтінок, то купувати таке м’ясо не слід. Зміна кольору в даному випадку свідчить про те, що м’ясо довго вимочували в марганцівці. Такою хитрістю продавці користуються для освітлення конини. Після цієї процедури стару конину вони видають за молоду.

Нерідко конину плутають з яловичиною. Відрізнити ці два сорти м’яса можна по кількості ребер (якщо тушка велика) та за їхньою формою. У корів вони плоскі, а у коней округлі. У першому випадку їх 13, в другому – 18. При цьому колір конини темного відтінку завжди насичений.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *