Індичка продається в охолодженому або замороженому вигляді. Зберіганню цього різновиду м’яса слід приділяти особливу увагу. Помилки можуть привести не лише до порушення смаку страв, але і стати причиною неприємних наслідків після їх вживання.
Зберігати індичку можна в наступних станах:
- шляхом заморожування;
- у охолодженому варіанті.
М’ясо індички може бути:
- парним (так називається м’ясо, отримане відразу після забою птаха);
- захололим (з моменту забою птаха пройшов деякий час);
- охолоджене (зберігалося в холодильнику);
- заморожене (пройшло шокове заморожування або заморожено в морозилці).
Зберігання індички шляхом заморожування
Спосіб зберігання індички в морозильній камері використовується при купівлі охолодженого або замороженого м’яса. Цей варіант має свої нюанси. Просто покласти м’ясо до морозилки недостатньо.
Особливості заморожування індички:
- якщо м’ясо індички куплене в упаковці, то виймати його перед здійсненням заморожування не рекомендується (пошкоджена упаковка або зберігання індички без неї скорочує термін зберігання м’яса і відкриває шлях бактеріям);
- м’ясо без упаковки обов’язково потрібно помістити в поліетиленовий пакет перед покладанням до морозильної камери, заздалегідь індичку потрібно досуха протерти паперовою серветкою;
- у морозилці зберігати цілу індичку можна впродовж року, а її окремі частини до дев’яти місяців;
- розморожувати індичку рекомендується в холодильнику або в холодній воді, після чого її потрібно приготувати в найкоротші терміни і не піддавати повторному заморожуванню.
Особливості зберігання індички після розморожування:
- якщо індичка розморожувалася на відкритому повітрі, то термін її подальшого зберігання не перевищує 6 годин (цей показник відноситься до загальної кількості часу знаходження м’яса при кімнатній температурі);
- при розморожуванні м’яса індички в холодильнику, зберігати його можна добу (загальний час знаходження м’яса в холодильнику, включаючи процес розморожування);
- розморожування індички у воді і її подальше зберігання прирівнюється до варіанту з холодильником.
Зберігання індички в охолодженому вигляді
Термін зберігання м’яса індички в охолодженому вигляді не тривалий. У холодильнику його можна тримати впродовж декількох діб. Оптимальний варіант – 2-3 доби.
Особливості зберігання охолодженої індички:
- м’ясо, розташоване ближче до кісток псується швидше, тому зберігати у такому вигляді його не рекомендується (м’ясо і кістки зберігають окремо);
- після зберігання в охолодженому вигляді індичку потрібно приготувати, заморожування в даному випадку може порушити її смакові якості (заморожування охолодженого м’яса індички не заборонене, але його потрібно здійснювати або відразу після купівлі продукту, або якнайшвидше);
- зберігати індичку потрібно виключно в поліетиленовому пакеті;
- якщо індичка куплена без упаковки, то перед здійсненням її зберігання в охолодженому вигляді, м’ясо потрібно обтерти паперовою серветкою насухо;
- якщо впродовж двох діб збережене м’ясо в охолодженому вигляді, не було приготоване, то його потрібно заморозити.
Вплив температури на термін зберігання індички:
- від 0 до – 4 градусів – 3-4 доби;
- від 0 до – 2 градусів – 48 годин;
- від – 12 до – 14 градусів – до 7 діб;
- від – 25 градусів – до року.
Якщо в процесі зберігання індички з’явився неприємний запах, то від вживання такого м’яса слід відмовитися. Теплова обробка не поверне свіжість продукту і не зупинить процеси псування, що вже почалися. Позбавитися від такого м’яса потрібно в найкоротші терміни.
Повторно заморожувати розморожене м’ясо індички не можна! В даному випадку не лише порушиться смак продукту, але і з’явиться ризик виникнення шкідливих бактерій, здатних негативно вплинути на процес травлення. Порушення правил зберігання може стати причиною отруєння.