Інші продукти

Як і скільки варити шпинат?

Перед варінням шпинат потрібно не лише ретельно промити, але і перебрати. Пожовкле або зів’яле листя необхідно відкласти вбік і не використати для приготування. Якщо на листі є плями, то такий шпинат також потрібно прибрати. Закладати листя можна в холодну воду, а потім доводити її до кипіння, або відразу в киплячу рідину. Різниці в смакових якостях не буде, але температура води вплине на загальний час варіння інгредієнта.

Як і скільки варити шпинат

Процес варіння шпинату:

  • шпинат промити і перебрати;
  • залити водою і довести до кипіння;
  • злити воду;
  • промити шпинат холодною водою;
  • віджати шпинат в друшляку.

Листя шпинату можна варити цілими або заздалегідь подрібненими. На час приготування цей нюанс не впливає, а смакові властивості не змінюються. Якщо шпинат використовується для приготування супів, то його краще закладати в каструлю за декілька хвилин до готовності. Варити листя окремо немає необхідності.

Якщо шпинат заморожений, то перед варінням потрібно його розморозити. Зробити це можна за допомогою заливки холодною водою або дочекавшись природного відтавання при кімнатній температурі. Якщо кинути в киплячу воду брикет замороженого шпинату, то його смакові якості зміняться і листя втратить насичений аромат і колір.

Нюанси варіння шпинату:

  • стебла біля основи листя шпинату перед варінням потрібно відрізати або відірвати;
  • вирізувати жилки з листя не варто (в процесі варіння вони стануть м’якими і не зіпсують консистенцію передбачуваної страви);
  • перед приготуванням шпинат рекомендується замочити в холодній воді на декілька хвилин;
  • заливати водою шпинат потрібно не лише повністю, але і так, щоб рідина була із запасом в декілька сантиметрів (не менше 3-4 см);
  • якщо пересолити шпинат, то його аромат і смак будуть повністю втрачені (якщо шпинат пересолений, то його можна ретельніше промити у воді, а в основній страві використати меншу кількість солі);
  • для того, щоб шпинат не втратив яскравість листя, після варіння його можна пересипати коленим льодом (коли лід розтане, залишки рідини зливаються, а сам шпинат злегка віджимається);
  • варити шпинат потрібно на сильному вогні, а час варіння засікається з моменту появи пари.

Якщо шпинат переварити, то в нім залишиться мінімальна кількість вітамінів. Крім того, листя втратить свою форму і буде придатні для вживання тільки в якості додаткових інгредієнтів до страв. Як самостійна страва переварений шпинат виглядає не привабливо.

Скільки варити шпинат

Шпинат вариться впродовж 3-5 хвилин. Якщо заздалегідь його заморожували, то час приготування потрібно збільшити на 2 хвилини. Відлік необхідно вести з моменту закипання води.

У пароварці шпинат вариться впродовж 2 хвилин. Перед закладкою в ємність листя можна відразу солити чи посипати спеціями. Після пароварки шпинат зберігає свою форму, тому його можна використати для фарширування або приготування рулетів.

У мультиварці або мікрохвильовій печі шпинат вариться впродовж 3 хвилин. У першому і в другому випадках листя потрібно залити гарячою водою. Рідина має бути саме гарячою, але не окропом.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *