Інші продукти

Користь та шкода майонезу для організму людини

Хоч майонез і був придуманий у Франції, він вже давно увійшов до традиційної української кухні. У нашій країні це один з найпопулярніших соусів, який ми додаємо, практично у будь-які страви – салати, в шашлик в якості маринаду і просто як добавку до гарнірів. Чим жирніше, тим смачніше – такий принцип страв, в які додається майонез. Проте те, що продають на прилавках наших магазинів, сильно відрізняється від справжнього майонезу, народженого у Франції. Багато хто думає, що знають про цей поширений соус все, проте яка ж істинна користь і шкода майонезу? На це питання зможе відповісти далеко не кожен.

Користь та шкода майонезу для організму людини

Користь майонезу

Всюди говорять тільки про шкоду майонезу. В принципі це так, якщо враховувати склад більшості майонезів, які продаються в магазинах нашої країни. Проте якісний майонез, що випускається добросовісним виробником і містить натуральні продукти, або ж приготований самостійно, може принести організму деяку користь.

  • У майонезі міститься яєчний білок – альбумін. Це найнеобхідніший для нашого організму білок. Крім того, в холодному соусі є так само жовток, що виступає натуральним джерелом незамінного компонента комплексу вітамінів групи B – холіном. І не потрібно лякатися холестерину – щоб спожити його денну норму необхідно з’їсти як мінімум 80 яєць.
  • Майонез насичує наш організм ненасиченими жирами і корисним холестерином. До складу цього продукту обов’язково входить рапсова, соняшникова, оливкова або інша рослинна олія, що містить джерела енергії, яка легко засвоюється організмом. Так, “хороший холестерин” і ненасичені жири здатні стабілізувати процеси обміну речовин в нашому організмі, а також захищати нас від негативних чинників довкілля. Крім того, рослинна олія попереджає появу серцево-судинних захворювань, нейтралізує тромбоутворення в судинах і покращує засвоєння вітаміну А, уповільнює процеси старіння.
  • Оцет, що входить до складу майонезу, знищує шкідливі бактерії. Якщо в майонезі є присутнім оцет яблучного сорту, то його вживання позитивно вплине на білизну зубів.

Шкода від майонезу

В основному майонез, який готуються в промислових умовах в якості харчової добавки в комерційних цілях, нічого корисного з себе не представляє.

  • Жири. У майонез входить не лише рослинна олія з вітаміном F. У нього включені ще і так звані транс-жири – модифіковані рослинні олії, яких немає в природі і тому людський організм просто не в змозі їх засвоювати і розщеплювати. В результаті цього, вони починають накопичуватися на стінках судин, в печінці, на талії і підшлунковій залозі, що зрештою приведе до ожиріння і до таких захворювань, як атеросклероз та ішемічна хвороба серця.
    Про наявність цих жирів в майонезі можна дізнатися на упаковці, де написано “високоякісний рослинний жир”. Варто відмітити, що жирність майонезу перевищує жирність сметани в 2 рази.
  • Емульгатори. Ці компоненти зберігають однорідну консистенцію холодного соусу. Сьогодні в їх якості виступає соєвий лецитин, в якому використовується генно-модифікована соя, а це навіює сумніви через те, що її дія на людський організм поки що практично невідома.
  • Консерванти. Вони використовуються для того, щоб збільшити термін придатності майонезу, шляхом знищення грибків і мікробів. Лише невелика частина консервантів перетравлюється в шлунку, під впливом шлункового соку, а інша частина потрапляє в клітини нашого організму та починає вбивати усе живе.
  • Підсилювачі смаку. Окрім поганої дії на шлунок і травну систему, загалом людина починає звикати до цих штучних речовин, після чого звичка переходить в залежність і, відповідно, хочеться споживати більше майонезу.
  • Також, в майонез можуть додаватися такі шкідливі компоненти, як пектин, желатин, крохмаль і молочний концентрат, за допомогою яких виробники намагаються понизити показник жирності цього продукту.

Можна сказати, що для організму приносить користь майонез тільки той, який приготований в домашніх умовах, з натуральних продуктів без додавання різних хімікатів, або ж високоякісний майонез, якого, на жаль, сьогодні на прилавках магазинах дуже мало.

Але шкода майонезу, навіть домашнього, може проявитися і при його неправильному та тривалому зберіганні (ви ж не додавали консерванти для того, щоб він не псувався швидко?).

Відео про користь і шкоду майонезу

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *