Інші продукти

Чи можна заморожувати сир і як це робити правильно

Плануєте заморозити сир, щоб використати пізніше? Неправильне заморожування продукту може привести до втрати корисних властивостей продукту і розмножених в ньому бактерій. Поради лікарів-дієтологів і технологів молочної промисловості допоможуть правильно заморозити сир.


Чи можна заморожувати сир і як це робити правильно: Pixabay

Чи можна заморожувати сир

Сир – це кисломолочний продукт, який не втрачає властивостей і смакових якостей після заморожування. Чи можна заморожувати сир в морозилці? Так, заморожування сиру повинне відбуватися при низьких температурах. Рекомендується заморожувати продукт свіжим, максимум через 3 дні після купівлі (до цього він повинен зберігатися в холодильнику).

Сир можна заморожувати тільки один раз. Після другого або третього разу продукт втрачає консистенцію і корисні властивості. Також він може набути гіркоти і зіпсуватися. Перед відправкою в морозилку, сироватку зливають і добре віджимають масу. Так уникнете кристалізації рідини і її подальшої разморозки і змішування з сиром.

Що стосується терміну зберігання замороженого продукту, максимально допустимий – 1,5 місяця. За цей час сир збереже корисні властивості і структуру і ще буде придатний до використання.

Через 2-3 місяці продукт вже непридатний до вживання після разморозки. Це пов’язано з характеристиками побутових морозильних камер. У більшості з них температура не опускається нижче – 16 °С або – 18 °С . При такій температурі термін зберігання нижчий. У промислових морозильних установках сир може зберігатися 4-6 місяців. Це пов’язано з тим, що температура заморожування досить низька і може досягати 35 °С.


З сиру можна приготувати сирники і прикрасити полуницею: Pixabay

Що приготувати із замороженого сиру

Розморожувати продукт рекомендується безпосередньо перед приготуванням. Правильна розморозка – залишити сир в холодильнику на ніч. Таким чином він розморозиться і повністю збереже властивості і смак. Допускається разморозка при кімнатній температурі і подальше приготування. У такий спосіб корисні властивості і смак також зберігаються, а нові бактерії не устигають розмножитися.

Як використати заморожений сир? Для приготування будь-яких блюд, важливо уникати вживання у свіжому вигляді. З розмороженого продукту можна приготувати все. Єдина умова – сир повинен пройти термічну обробку. Його можна використати для приготування вареників, сирників, пиріжків, млинчиків, запіканки, перепічок, сирного тіста, мафінів, кексів.

Плюси і мінуси заморожування сиру

Заморожування цього кисломолочного продукту має безліч переваг, але також є і певні недоліки. Отже, спочатку про плюси:

  • Можливість довго зберігати велику кількість продукту.
  • Немає втрати смаку і властивостей молочного білку при правильному заморожуванні.
  • Якщо заморозити у вигляді готового напівфабрикату, то в морозильнику завжди буде запас їжі.

Тепер про мінуси:

  • Потрібно буде приділити час правильній підготовці сиру.
  • Потрібно певний посуд.
  • Морозильна камера повинна заморожувати при температурі від – 10 ℃ до – 20 ℃.

Поради із заморожування сиру

Заморожування сиру здається простим процесом, але він має свої особливості. Важливо дотримуватися певних правил. Це допоможе зберегти якість продукту і продовжити його життя на декілька місяців.

Загальні рекомендації

Найбільш якісним способом зберігання сиру вважається глибоке заморожування при температурі нижче 30 °С . Якщо холодильник морозить при температурі від – 2 °С до – 8 °С, продукт можна зберігати не більше тижня.

Чи можна заморожувати домашній сир? Як правило, заморожують свіжий домашній сир. Такій температурній обробці піддають і магазинний продукт без добавок.

Сирки з ягодами або шоколадом, солодка маса, різні пасти – усе це заморожувати не можна.

Після разморозки компоненти втрачають свої властивості, а сир з хімічними добавками може бути небезпечним для здоров’я.

У чому заморожувати сир? У герметичному посуді із скла, кераміки або пластику. Не рекомендується заморожування в паперовій або пластиковій обгортці.

Ці матеріали пропускають повітря, яке поступово окислює продукт і з часом псує його смак. Допускається заморожування в щільних пакетах із застібкою (перед уміщенням в морозильну камеру випустіть усе зайве повітря).


Заморожують домашній і магазинний сир без добавок: Pixabay

Як правильно заморожувати сир?

Наслідуйте ці правила для оптимального заморожування продукту:

  • Розділіть велику порцію на декілька частин.
  • Використайте герметичний посуд.
  • Залишайте трохи порожнього місця в посуду, щоб він не лопнув (сир містить воду, яка при заморожуванні розширюється).
  • Зробіть напис з датою заморожування.
  • Відіжміть масу, щоб відокремити зайву рідину.
  • Заморожуйте тільки свіжий сир.
  • Після переміщення сиру в посуд, покладіть контейнер в пакет або оберніть харчовою плівкою. Так сторонні запахи не проникнути в продукт і змінять його смаку і запаху.

Отже, сир заморожувати можна, але важливо робити це правильно, наслідуючи поради експертів в області кулінарії. Також важливо правильно розморожувати продукт, щоб уникнути розмноження бактерій і втрати корисних властивостей білку. Використайте якісний і герметичний посуд для заморожування і вибирайте низьку температуру, і тоді сир не змінить ні смаку, ні запаху.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *