Плануєте заморозити сир, щоб використати пізніше? Неправильне заморожування продукту може привести до втрати корисних властивостей продукту і розмножених в ньому бактерій. Поради лікарів-дієтологів і технологів молочної промисловості допоможуть правильно заморозити сир.
Чи можна заморожувати сир і як це робити правильно: Pixabay
Чи можна заморожувати сир
Сир – це кисломолочний продукт, який не втрачає властивостей і смакових якостей після заморожування. Чи можна заморожувати сир в морозилці? Так, заморожування сиру повинне відбуватися при низьких температурах. Рекомендується заморожувати продукт свіжим, максимум через 3 дні після купівлі (до цього він повинен зберігатися в холодильнику).
Сир можна заморожувати тільки один раз. Після другого або третього разу продукт втрачає консистенцію і корисні властивості. Також він може набути гіркоти і зіпсуватися. Перед відправкою в морозилку, сироватку зливають і добре віджимають масу. Так уникнете кристалізації рідини і її подальшої разморозки і змішування з сиром.
Що стосується терміну зберігання замороженого продукту, максимально допустимий – 1,5 місяця. За цей час сир збереже корисні властивості і структуру і ще буде придатний до використання.
Через 2-3 місяці продукт вже непридатний до вживання після разморозки. Це пов’язано з характеристиками побутових морозильних камер. У більшості з них температура не опускається нижче – 16 °С або – 18 °С . При такій температурі термін зберігання нижчий. У промислових морозильних установках сир може зберігатися 4-6 місяців. Це пов’язано з тим, що температура заморожування досить низька і може досягати 35 °С.
З сиру можна приготувати сирники і прикрасити полуницею: Pixabay
Що приготувати із замороженого сиру
Розморожувати продукт рекомендується безпосередньо перед приготуванням. Правильна розморозка – залишити сир в холодильнику на ніч. Таким чином він розморозиться і повністю збереже властивості і смак. Допускається разморозка при кімнатній температурі і подальше приготування. У такий спосіб корисні властивості і смак також зберігаються, а нові бактерії не устигають розмножитися.
Як використати заморожений сир? Для приготування будь-яких блюд, важливо уникати вживання у свіжому вигляді. З розмороженого продукту можна приготувати все. Єдина умова – сир повинен пройти термічну обробку. Його можна використати для приготування вареників, сирників, пиріжків, млинчиків, запіканки, перепічок, сирного тіста, мафінів, кексів.
Плюси і мінуси заморожування сиру
Заморожування цього кисломолочного продукту має безліч переваг, але також є і певні недоліки. Отже, спочатку про плюси:
- Можливість довго зберігати велику кількість продукту.
- Немає втрати смаку і властивостей молочного білку при правильному заморожуванні.
- Якщо заморозити у вигляді готового напівфабрикату, то в морозильнику завжди буде запас їжі.
Тепер про мінуси:
- Потрібно буде приділити час правильній підготовці сиру.
- Потрібно певний посуд.
- Морозильна камера повинна заморожувати при температурі від – 10 ℃ до – 20 ℃.
Поради із заморожування сиру
Заморожування сиру здається простим процесом, але він має свої особливості. Важливо дотримуватися певних правил. Це допоможе зберегти якість продукту і продовжити його життя на декілька місяців.
Загальні рекомендації
Найбільш якісним способом зберігання сиру вважається глибоке заморожування при температурі нижче 30 °С . Якщо холодильник морозить при температурі від – 2 °С до – 8 °С, продукт можна зберігати не більше тижня.
Чи можна заморожувати домашній сир? Як правило, заморожують свіжий домашній сир. Такій температурній обробці піддають і магазинний продукт без добавок.
Сирки з ягодами або шоколадом, солодка маса, різні пасти – усе це заморожувати не можна.
Після разморозки компоненти втрачають свої властивості, а сир з хімічними добавками може бути небезпечним для здоров’я.
У чому заморожувати сир? У герметичному посуді із скла, кераміки або пластику. Не рекомендується заморожування в паперовій або пластиковій обгортці.
Ці матеріали пропускають повітря, яке поступово окислює продукт і з часом псує його смак. Допускається заморожування в щільних пакетах із застібкою (перед уміщенням в морозильну камеру випустіть усе зайве повітря).
Заморожують домашній і магазинний сир без добавок: Pixabay
Як правильно заморожувати сир?
Наслідуйте ці правила для оптимального заморожування продукту:
- Розділіть велику порцію на декілька частин.
- Використайте герметичний посуд.
- Залишайте трохи порожнього місця в посуду, щоб він не лопнув (сир містить воду, яка при заморожуванні розширюється).
- Зробіть напис з датою заморожування.
- Відіжміть масу, щоб відокремити зайву рідину.
- Заморожуйте тільки свіжий сир.
- Після переміщення сиру в посуд, покладіть контейнер в пакет або оберніть харчовою плівкою. Так сторонні запахи не проникнути в продукт і змінять його смаку і запаху.
Отже, сир заморожувати можна, але важливо робити це правильно, наслідуючи поради експертів в області кулінарії. Також важливо правильно розморожувати продукт, щоб уникнути розмноження бактерій і втрати корисних властивостей білку. Використайте якісний і герметичний посуд для заморожування і вибирайте низьку температуру, і тоді сир не змінить ні смаку, ні запаху.