Приємно морозним вечором влаштуватися на затишній кухні з чашкою гарячого імбирного чаю і скибочкою чудового імбирного кексу. Це – справжня зимова випічка, не лише смачна, але і корисна. Особливо в холодний сезон! Окрім багатого набору вітамінів, мікроелементів, органічних кислот і антиоксидантів, корінь імбиру містить ефірні олії і гінгерол – речовина, по складу подібна до пекучих компонентів гострого перцю.
Тому імбир і має пряний, пекучий смак; він чудово зігріває і прискорює обмін речовин, сприяє відмінному апетиту, є успішною профілактикою застуди і запальним процесам. “Рогатий корінь” (так переводиться назва “Zinziber”), немов благородний лицар, встане на варті імунітету в холодну пору року: для профілактики застуди, при першінні в горлі, іноді досить пожувати крихітний шматочок очищеного імбирного кореня, щоб ОРЗ пройшло, не встигнувши початися. І дихання буде свіжим!
А для закріплення ефекту і профілактики додайте імбир в найрізноманітніші страви: він рівно гармоніює як з основними стравами, так і з випічкою, десертами і напоями. Готуйте м’ясо з імбиром, тріть корінь на дрібній терці в чай з лимоном або кладіть в чашку тонкі пластинки, випікайте імбирні пряники і печиво; і в тісто для звичайної випічки – булочок і пирогів – додавайте мелений імбир і додайте сирий – як в рецепті сьогоднішнього кексу!
І не турбуйтеся: готовий кекс, незважаючи на велику кількість імбиру, зовсім не такий пекучий, як корінь в чистому вигляді. Свій смак додають солодкі родзинки та інжир; глазур вносить шоколадну нотку, а олія дає вершкову м’якість. Кекс виходить в міру вологий, пряний і дуже ситний.
У тісто можна додати будь-які сухофрукти, які Вам до смаку: родзинки, фініки, курагу, цукати, сушений кумкват і в’ялену журавлину. Наш сьогоднішній кекс – з родзинками та інжиром.
- Порцій – 8-10
- Час приготування – 1,5 години
Інгредієнти для приготування імбирного кексу:
Для тіста:
- Борошно – 130 г (1 ст. об’ємом 200 г без верху);
- Цукор – 150 г(3/4 ст.);
- Вершкове масло – 130 г;
- Яйця – 2 шт. середнього розміру;
- Мед – 1 ст. л.;
- Сухофрукти – 100 г;
- Свіжий корінь імбиру – 40 г;
- Мелений імбир – 2 ч. л.;
- Сода харчова – 0,5 ч. л.;
- Сіль – 1/4 ч. л.;
- Куркума (шафран) – 1/4 ч. л.;
- Чай чорний свіжозаварений – 100 мл
Для глазурі:
- 50 г шоколаду;
- 1 столова ложка рослинної олії (чи молока).
Інгредієнти вказані для форми 10х17 см. Втім, кекс можна випікати не лише в прямокутній формі, але і в круглій, і в кексовій з отвором, і в порційних формах (маленькі кекси випікатимуться швидше).
Приготування імбирного кексу.
Заздалегідь дістанемо з холодильника масло, щоб воно розм’якшилося. Підготуємо сухофрукти. Промиємо, нарізаємо інжир невеликими шматочками. Корінь імбиру очистимо від тонкої шкірки і подрібнимо. Терка не підходить – треба саме нарізувати дуже дрібними шматочками.
Заливаємо імбир і сухофрукти свіжим теплим чаєм і залишаємо на 10 хвилин.
Поки сухофрукти настоюються в чаї, готуємо тісто. М’яке масло і цукор збиваємо міксером з півхвилини на малій швидкості.
Забиваємо в масляну суміш яйця і мед. Якщо мед зацукрувався, заздалегідь трохи прогріваємо його на водяній лазні, щоб став рідким. Продовжуємо збивати до однорідної, ніжної маси, подібної до крему.
Просіюємо у збиту масу борошно, додаємо прянощам: сіль, мелений імбир та куркуму. Соду краще просіювати разом з борошном, щоб вона рівномірно розподілилося в тісті: тоді кекс добре пропечеться, а вам не попадатимуться грудки з присмаком соди. Гасити соду не потрібно: реакція пройде завдяки меду, що є кислим середовищем.
Перемішуємо, отримуючи ароматне, досить густої консистенції тісто.
Відкидаємо на друшляк імбир з шматочками сухофруктів. На додаток добре віджимаємо їх рукою від чаю, щоб в тісто не потрапила зайва волога.
Посипаємо тісто додатковою ложкою борошна, додаємо суміш імбирно-інжирних родзинок і перемішуємо.
Застилаємо форму листом пергаменту, змащеного рослинною олією, і викладаємо тісто. Рівномірно розподіляємо за формою.
Ставимо кекс на середній ярус духовки, розігрітої до 170-180 °С. Випікаємо імбирний кекс досить довго, – від 45 хвилин до 1 години 10 хвилин, залежно від особливостей вашої духовки. У електричній духовці випічка зазвичай готується швидше, ніж в газовій. Готовий кекс може апетитно тріснути по середині і помітно зарум’янитися. Але тільки за кольором кірочки встановити готовність досить складно, тому що темний відтінок кексу надають також мед і чай.
Тому час від часу пробуйте кекс бамбуковою шпагою: коли серединка пропечеться і стане не рідкою, а паличка виходитиме з тіста сухою, без слідів тіста, – кекс готовий.
Акуратно виймаємо кекс з форми, потягнувши за краї пергаменту, і ставимо охолоджуватися на решітці. Коли випічка трохи охолоне, можна акуратно зняти папір.
Поки кекс остигає, приготуємо шоколадну глазур. Для цього шоколад (чи терте какао) кришимо на шматочки, додаємо ложку молока або олії і, помішуючи, нагріваємо на водяній лазні.
Через декілька хвилин шоколад розтане. Поливаємо кекс глазур’ю і викладаємо на тарілку. Подаємо імбирний кекс з імбирним чаєм!