Інші продукти

Як правильно вибрати петрушку?

Петрушка найчастіше продається у свіжому вигляді. Заморожені варіанти зелені в магазинах зустрічаються вкрай рідко, але деякі виробники такими способами користуються. Купити петрушку можна в магазинах, на ринках і в різних торгівельних точках, у тому числі і відкритих. Місце купівлі зелені має особливе значення. З особливою обережністю слід купувати продукти в придорожніх наметах.

Як правильно вибрати петрушку

Петрушка може продаватися:

  • на вагу (коли покупець сам вибирає кількість);
  • фасованою в пучки;
  • упакованою в контейнери або інші упаковки.

При купівлі петрушки важливо максимально визначити її якість або її відсутність. Для цього потрібно оцінити зовнішній вигляд зелені і виявити можливі недоліки.

Як вибрати петрушку

Повністю бути упевненим в якості петрушки можна тільки у тому випадку, якщо вона вирощується самостійно. При купівлі зелені потрібно звертати увагу на цілий ряд нюансів. Купівля неякісної петрушки може завдати серйозної шкоди не лише травленню, але і здоров’ю організму в цілому.
Яку петрушку потрібно купувати:

  • візуально петрушка повинна виглядати свіжою і, немов тільки що зрізаною з грядки;
  • пучок петрушки має бути сухим, але не в’ялим (крапель води або вологого листя бути не повинно);
  • петрушка має бути чистою (мається на увазі наявність запорошеного нальоту або інших забруднень);
  • колір петрушки має бути насиченим і рівномірним;
  • пучок петрушки має бути свіжим повністю (якщо є гниле листя, то краще вибрати інший пучок);
  • аромат петрушки досить насичений і має бути характерним для цього виду зелені (посилюється запах на місцях зрізу);
  • при купівлі петрушки потрібно оглянути зріз (місце зрізу не має бути покрите сухою плівкою або бути абсолютно висохлим, якщо такий нюанс доповнюється в’ялим листям або неприємним запахом, то петрушка зіпсована);
  • якщо петрушка купується в упаковці, то потрібно перевірити її цілісність і, по можливості, максимально оглянути вміст;
  • на листі петрушки не повинно бути слідів враження паразитами або ознак захворювання рослини;
  • часто петрушку фасують в контейнери і обмотують харчовою плівкою, на якій не повинно бути вологих крапель (такий метод упаковки часто використовується в супермаркетах і інших продовольчих магазинах).

Яку петрушку купувати не варто:

  • не слід купувати петрушку у відкритих торгівельних точках, розташованих поблизу доріг (будь-яка зелень, в тому ж числі і петрушка, швидко вбирає в себе пил і стає шкідливою для здоров’я);
  • якщо петрушка створює враження м’ятої, то купувати її не варто (недобросовісний продавець міг спробувати змити сліди неправильного вирощування або транспортування зелені);
  • в’ялу петрушку також купувати не слід;
  • петрушку з листям, ураженим комахами або паразитами купувати також не рекомендується;
  • не можна купувати петрушку з чисельними плямами, порваними листям або з нальотом незрозумілого походження;
  • якщо листя петрушки почало висихати або жовтіти, то вона не свіжа (ця ж ознака є і у петрушки, яка занадто довго і неправильно зберігається);
  • якщо листя петрушки липке або надто блискуче, то це ознака обробки хімічними речовинами, які можуть не змиватися водою і бути небезпечними для травлення;
  • якщо петрушка має безліч ушкоджень, то краще відмовитися від її купівлі (рване листя, поламані стебла можуть бути ознакою не лише неохайного збору або транспортування зелені, але і спробою продавця прибрати ділянки петрушки, що загнили або висохли);
  • якщо петрушка не пахне або її запах має неприємні ноти, то купувати її не можна (відсутність запаху означає, що її вирощували за допомогою хімічних речовин, а неприємний запах – це ознака гниття);
  • запорошену петрушку купувати не можна в жодному випадку.

Купівля петрушки є важливим моментом, але не менш серйозну роль відіграє її споживання. З деякими продуктами цей вид зелені не поєднується, тому навіть, якщо петрушка свіжа, то неправильне її споживання може завдати шкоди здоров’ю. До страв її потрібно додавати виключно перед поданням їх на стіл, не змішувати з майонезом або соусами.

 

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *