Інші продукти

Як правильно вибрати м’яту?

Існує декілька десятків різновидів м’яти. Деякі сорти кардинально відрізняються один від одного за смаковими властивостями і зовнішнім виглядом. Загальною ознакою цієї рослини є її характерний аромат. Купувати м’яту можна не лише у свіжому, але і у сушеному, подрібненому і іншому вигляді. Купуючи свіжу м’яту слід дотримуватись деяких правил.

Як правильно вибрати м'яту

Свіжа м’ята може продаватися:

  • у пучках;
  • на розважування;
  • в упаковках.

Купити свіжу м’яту можна в магазинах, в різних торгівельних точках, у тому числі на ринку або виростити самостійно. З обережністю її потрібно купувати у наметах, розташованих поблизу доріг. Пил не лише осідає на поверхні листя, але і вбирається ними.

Як вибрати м’яту

При купівлі м’яти доведеться уважно вивчити її зовнішній вигляд, аромат і намагатися виявити усі можливі дефекти. За наявності безлічі недоліків від придбання її варто відмовитися і пошукати іншого продавця з якіснішим товаром.
Яку м’яту варто купувати:

  • м’ята має бути свіжа (візуально вона повинна нагадувати листя, яке зовсім нещодавно росло на грядці);
  • місце зрізу м’яти має бути сухим, але не висохлим;
  • на листі м’яти не повинно бути вкраплень, плям або висохлих ділянок;
  • колір будь-якого сорту м’яти завжди насичений і рівномірний;
  • листя м’яти має бути рівним, без ушкоджень або дефектів;
  • листя деяких сортів м’яти має зморшкувату поверхню (проте на дотик воно має бути “м’ясистим” і пружним);
  • м’ята має характерний аромат (якщо розтерти лист пальцем, то аромат повинен посилитися у декілька разів);
  • у пучку м’яти не повинно бути гнилого або сухого листя (якщо в пучку є хоча б один гнилий лист, то м’ята швидко зіпсується);
  • листя м’яти має бути чистим (на ньому не повинно бути ні пилу, ні нальоту, ні інших видів забруднень).

Яку м’яту купувати не варто:

  • від купівлі м’яти потрібно відмовитися, якщо в пучку є багато сухого або гнилого листя;
  • м’ята може почати висихати з кінчиків листя або з місця зрізу, але висохлих ділянок на ній бути не повинно навіть у мінімальній кількості;
  • вживається м’ята у свіжому вигляді, тому листя має бути максимально свіжим і соковитим;
  • на дотик м’ята має бути пружною і прохолодною (якщо покласти лист між долонями, то повинен відчуватися характерний “холодок”);
  • м’яту з численними пошкодженнями або розірваними листами купувати, також не варто;
  • не рекомендується купувати вологу м’яту (таке листя швидко зіпсується);
  • якщо на поверхні м’яти є плями незрозумілого походження або наліт, то купувати її не варто;
  • не слід купувати м’яту з ознаками в’янення (смак у такої м’яти буде менш насиченим, а прикрасити листям страву не вийде);
  • аромат м’яти не повинен містити сторонніх запахів (наприклад, вогкості, гниття або інші неприємні запахи);
  • якщо на листі м’яти, помітні сліди, що нагадують захворювання рослин, то купувати її не рекомендується;
  • будь-які забруднення або дефекти на листі повинні стати приводом для відмови від купівлі;
  • якщо листя м’яти яскраве, але на дотик надмірно вологе, то, швидше за все, воно починає псуватися;
  • якщо м’ята не має запаху, то вирощена вона була з рекордною кількістю хімічних сполук;
  • надмірний блиск листя спостерігається у м’яти, якщо в процесі її вирощування або зберігання, їх обробляли спеціальними сполуками для продовження терміну придатності або прискорення зростання (нерідко такі речовини не вдається змити водою, а при регулярному споживанні такої м’яти, можуть спостерігатися харчові розлади);
  • не варто купувати м’яту, якщо її забарвлення нерівномірне або є всохлі ділянки на
    листі.

Якщо м’ята купується в контейнерах, то потрібно максимально уважно оглянути листя. На його поверхні не повинно бути скупчення конденсату, місткість має бути герметичною і не мати ушкоджень, а листя повинно мати бездоганний зовнішній вигляд.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *