Існує декілька десятків різновидів м’яти. Деякі сорти кардинально відрізняються один від одного за смаковими властивостями і зовнішнім виглядом. Загальною ознакою цієї рослини є її характерний аромат. Купувати м’яту можна не лише у свіжому, але і у сушеному, подрібненому і іншому вигляді. Купуючи свіжу м’яту слід дотримуватись деяких правил.
Свіжа м’ята може продаватися:
- у пучках;
- на розважування;
- в упаковках.
Купити свіжу м’яту можна в магазинах, в різних торгівельних точках, у тому числі на ринку або виростити самостійно. З обережністю її потрібно купувати у наметах, розташованих поблизу доріг. Пил не лише осідає на поверхні листя, але і вбирається ними.
Як вибрати м’яту
При купівлі м’яти доведеться уважно вивчити її зовнішній вигляд, аромат і намагатися виявити усі можливі дефекти. За наявності безлічі недоліків від придбання її варто відмовитися і пошукати іншого продавця з якіснішим товаром.
Яку м’яту варто купувати:
- м’ята має бути свіжа (візуально вона повинна нагадувати листя, яке зовсім нещодавно росло на грядці);
- місце зрізу м’яти має бути сухим, але не висохлим;
- на листі м’яти не повинно бути вкраплень, плям або висохлих ділянок;
- колір будь-якого сорту м’яти завжди насичений і рівномірний;
- листя м’яти має бути рівним, без ушкоджень або дефектів;
- листя деяких сортів м’яти має зморшкувату поверхню (проте на дотик воно має бути “м’ясистим” і пружним);
- м’ята має характерний аромат (якщо розтерти лист пальцем, то аромат повинен посилитися у декілька разів);
- у пучку м’яти не повинно бути гнилого або сухого листя (якщо в пучку є хоча б один гнилий лист, то м’ята швидко зіпсується);
- листя м’яти має бути чистим (на ньому не повинно бути ні пилу, ні нальоту, ні інших видів забруднень).
Яку м’яту купувати не варто:
- від купівлі м’яти потрібно відмовитися, якщо в пучку є багато сухого або гнилого листя;
- м’ята може почати висихати з кінчиків листя або з місця зрізу, але висохлих ділянок на ній бути не повинно навіть у мінімальній кількості;
- вживається м’ята у свіжому вигляді, тому листя має бути максимально свіжим і соковитим;
- на дотик м’ята має бути пружною і прохолодною (якщо покласти лист між долонями, то повинен відчуватися характерний “холодок”);
- м’яту з численними пошкодженнями або розірваними листами купувати, також не варто;
- не рекомендується купувати вологу м’яту (таке листя швидко зіпсується);
- якщо на поверхні м’яти є плями незрозумілого походження або наліт, то купувати її не варто;
- не слід купувати м’яту з ознаками в’янення (смак у такої м’яти буде менш насиченим, а прикрасити листям страву не вийде);
- аромат м’яти не повинен містити сторонніх запахів (наприклад, вогкості, гниття або інші неприємні запахи);
- якщо на листі м’яти, помітні сліди, що нагадують захворювання рослин, то купувати її не рекомендується;
- будь-які забруднення або дефекти на листі повинні стати приводом для відмови від купівлі;
- якщо листя м’яти яскраве, але на дотик надмірно вологе, то, швидше за все, воно починає псуватися;
- якщо м’ята не має запаху, то вирощена вона була з рекордною кількістю хімічних сполук;
- надмірний блиск листя спостерігається у м’яти, якщо в процесі її вирощування або зберігання, їх обробляли спеціальними сполуками для продовження терміну придатності або прискорення зростання (нерідко такі речовини не вдається змити водою, а при регулярному споживанні такої м’яти, можуть спостерігатися харчові розлади);
- не варто купувати м’яту, якщо її забарвлення нерівномірне або є всохлі ділянки на
листі.
Якщо м’ята купується в контейнерах, то потрібно максимально уважно оглянути листя. На його поверхні не повинно бути скупчення конденсату, місткість має бути герметичною і не мати ушкоджень, а листя повинно мати бездоганний зовнішній вигляд.