З раннього дитинства кожному відомий вид цих барвистих грибів, а знаходячись в лісі, на тихому полюванні, рука так і тягнеться зрізати величезний мухомор з яскраво червоним капелюшком та ваблячими білими цятками. Виглядає він апетитно і привабливо. Але нам завжди говорили, що він отруйний. А чи усі мухомори не їстівні і безкорисливі? У цій статті ми розповімо про Цезарський гриб, як він виглядає, які властивості має, чи можна його їсти і чим корисний.
Зміст:
Опис
Спершу варто відмітити, що цей гриб або як його називають в народі “їстівний мухомор” має високі поживні показники та відмінний смак. Тому на питання їстівний він або ні, відповідь звучить – так! Називається він мухомором за свою приналежність до сімейства мухоморові і роду мухомор, у біології має назву Amanita caesarea. Англійці прозвали “Royal amanita”, французи “Imperiale”, а поляки “Cesarski”.
Пік популярності він отримав в античності, настільки був популярний, що увійшов до літературних творів того часу.
Важливо точно знати, як він виглядає, щоб не сплутати з украй отруйними родичами. З’являється маленький мухомор з вольви, яка закутує його білим покривалом, як на фотографії нижче.
У міру зростання, вольва не залишається на капелюшку, тому у нього відсутні білі цяточки як у отруйних побратимів. Капелюшок зростає діаметром до 20 сантиметрів і у молодому віці має форму яйця. Чим більший гриб, тим більше випрямляється капелюшок, у результаті дорослий мухомор виглядає так:
По краях капелюшка шкірка тонка і видно пластинки, колір яскраво жовтий, в центрі до світлого червоного. М’якуш теж жовтуватого кольору, соковитий і м’ясистий.
Ніжка ніколи не буває чисто білого кольору і завжди має жовтуватий відтінок, зростає до 12 сантиметрів і посередині є кільце, біля основи залишаються залишки вольви у вигляді широкого жолоба.
Відмінності від отруйних родичів
На що схожий мухомор цезаря? Схожість у нього є з отруйним червоним мухомором, а в зачатковому виді з блідою поганкою.
Важливі відмітні характеристики від схожого виду Amanita muscaria (мухомор червоний):
- У їстівного капелюшок гладкий, без білих плямочок. У отруйного на капелюшку білі цятки;
- Під капелюшком у їстівного гриба ніжка і пластинки золотистого кольору, у червоного чисто білі;
- У мухомора цезаря вольва залишається у вигляді мішечка, у отруйного, практично не залишається, нагадують про неї тільки кільця біля основи.
Важливо! У маленьких червоних мухоморів можуть бути відсутніми білі горошини на капелюшку. А дорослі отруйні мухомори мають не лише червоний колір.
На фотографії нижче представлений червоний отруйний мухомор для порівняння:
Відмінності мухомора їстівного від отруйної блідої поганки в яйцевидній стадії можна побачити, розрізавши капелюшок. У зрілому виді на вигляд:
- Капелюшок у поганки білого кольору або із зеленим відливом, у цезарського – жовтий;
- У стадії яйця, розрізавши капелюшок поганки, м’якуш повністю буде білим. У їстівного мухомора на розрізі буде видний жовтий капелюшок.
На фотографії нижче, бліда поганка Amanita phalloides для порівняння:
Їстівний цезарський гриб в розрізі:
Де і коли росте?
Amanita caesarea теплолюбний, для початку росту вимагає температуру вище 20 градусів, любить кислий грунт. Знайти його можна на околиці листяних лісів і сухих лугів. Любить багато світла, росте поряд з березами, дубами, в ліщині. Дозріває з середини літа і до середини осені.
Широко поширений на території України, півострові Крим, відомий в Європі, росте в Африці.
Хімічний склад і харчова цінність
Енергетична цінність на сто грам свіжих грибів:
Білки 1,7 гр.
Жири 0,7 гр.
Вуглеводи 1,5 гр
Калорійність 19 ккал
Гриб насичений білком, містить нікотинову кислоту, кальцій, фосфор. Є присутніми органічні кислоти: лимонна, бурштинова, яблучна, фумарова, кетоглутарова, аскорбінова. З вітамінів містить вітамін А, вітаміни групи В, вітамін D і РР. Вважається низькокалорійним і дієтичним продуктом.
Корисні властивості
Amanita caesarea був досліджений ученими, які дійшли висновку, що він стає біоакумулятором важких металів, таких як ртуті, кадмію, свинцю, миш’яку. З нього виділяють ергостабіл, згодом застосовується для отримання вітаміну D.
М’якуш насичений натуральними антибіотиками, і має лікувальні властивості, здатні зупинити ріст стафілокока і сінної палички. Спиртові витяги з нього застосовуються для боротьби з пухлинами, наприклад саркоми.
Японськими фахівцями було доведено, що застосування гриба є профілактикою онкологічних захворювань. Чоловікам корисний для підвищення потенції.
Шкоди здатні завдати старі екземпляри, що увібрали в себе важкі елементи і токсини. З великою обережністю варто давати будь-які гриби дітям.
У медицині
Наука про лікування різних хвороб грибами, називається фунготерапіею. Як джерело лікарських речовин їстівні дикорослі та отруйні гриби вживаються в основному в народній медицині. Про це є відомості як в старовинних лікарських “порадниках” і “ветроградниках”, так і в сучасній літературі.
Здавна настоєм мухомора натиралися при ревматизмі, артриті, невралгії, атеросклерозі. Він в невеликих дозах покращує діяльність залоз внутрішньої секреції і цим підвищує загальний тонус організму. Встановлено: мухомор містить антибіотик – мускаруфин (помаранчево-червоний пігмент шкірки). Його і сьогодні широко використовують в гомеопатичній практиці.
Як зберігати?
Мухомор цезаря не варто мити у воді, досить перед зберіганням очистити його від сміття і землі. Способів зберігання множина:
- У холодильнику у свіжому вигляді можна зберігати 1-2 дні. Потім негайно з’їсти.
- Від 3 до 12 місяців можна зберігати в замороженому виді. Термін зберігання залежить від температури заморожування.
- 12-18 місяців зберігається в консервованому вигляді. Головне суворо дотримуватися рецептури.
- в сушеному вигляді можна зберігати 24 місяці і більше. Це тривалий спосіб зберігання і найзручніший, оскільки з сушених грибів можна приготувати практично будь-яку страву.
Як виростити?
Щоб вирощувати Amanita caesarea у вас на дачній ділянці повинні рости берези, дуби, каштани, оскільки вони тісно пов’язані з коренями дерев. Декілька простих і не трудомістких способів виростити гриби самостійно:
- Перемолоти молоді гриби і неглибоко закопати під коренями дерев. Урожай чекати через 2-3 роки.
- У дощову погоду розкидати шматки грибів під деревами і прикрити листям. Підтримувати вологість, поливаючи теплою водою, холодна не підійде. Урожай можна чекати на другий рік.
- Зібрати старі гриби, чим більше вони за розміром, тим краще. Подрібнити у відро і залити дощовою або колодязною водою. Поставити в тепле місце при температурі 20 градусів і вище на пару днів, поки капелюшки не розповзуться на нитці. Збовтати суміш палицею, додати столову ложку борошна і желатину. Отриманим міцелієм, добре пролити місця для посадки.
- Пересадка грибів з лісу. Трудомісткий процес, чекати урожай можна не раніше ніж через 2 роки.
Пам’ятайте, що для вирощування кращим чином підійдуть перезрілі старі представники. Перевірити прижилися саджанці на ділянці або ні, можна оглянувши місце посадки, повинні з’явитися білі нитки міцелію схожі на плісняву.
У кулінарії
Amanita caesarea по харчовій цінності прирівнюється до білого гриба і належить до вищої категорії. Його використовують в різних стравах через горіховий аромат і неповторного насичений смак. Молоденькі гриби вживають у сирому вигляді в салатах, сушать, заморожують, тушкують, смажать і консервують.
Перед застосуванням мухомор не рекомендується мити, лише очистити від гілочок і землі, оскільки волога обробка призводить до втрати смаку.
Оскільки його готувати? Ось декілька смачних рецептів приготування:
М’ясо з грибами в горщиках
Страва легка в приготуванні, але зажадає близько години вашого часу. Кількість інгредієнтів розрахована на три порції:
- Свиняча шийка 500 гр.
- Цибуля порей 1 голівка
- Свіжі гриби 200 гр.
- Картопля молода 1 кг
- Нежирна сметана 6 столових ложок
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець за смаком
Як готувати:
- Підготовка м’яса: зрізати жили, промити і порізати скибочками;
- Почистити цибулю і нашаткувати півкільцями;
- Для доброго смаку цибулю заздалегідь обсмажити, але не обов’язково;
- Почистити картоплю і порізати великими кубиками;
- Наповнюємо горщик. Перший шар – м’ясо, солимо і перчимо. Другий – смажена цибуля, третя – гриби, четверта, – картопля, його так само солимо і перчимо;
- Заливаємо холодною водою або бульйоном;
- Заливаємо сметаною;
- Випікаємо в духовці при 200 градуса, протягом 40 хвилин.
Калорійність готової страви складе 128 ккал на 100 гр. БЖУ – 6/7/9 гр. відповідно.
При поданні на стіл прикрасьте свіжою зеленню. Смачного!
Салат
Дуже простий в приготуванні. Почістіть гриби і наріжте тонкими пластинками. Викладіть красиво пластинки на тарілку, обприсніть заправкою з суміші лимонного соку і маслинової олії. Посипте твердим сиром і дрібно нарізаною зеленню. Поставте на 1,5-2 години в холодильник промаринуватися. Салат готовий!