Гриби

Як смажити гливи і чи треба відварювати гриби перед жарінням

Гливи – цінний дієтичний продукт, придатний до споживання. Гриби вирощують цілорічно. Блюда з них дозволять різноманітити стіл. Вони підходять для дітей старше 6 років. Мікроелементи і вітаміни принесуть користь зростаючому організму.

Як смажити гливи

Гливи також називають устричними грибами. Вони ароматні, смачні і корисні. Їстівні дари природи користуються популярністю серед господарок. Готувати їх швидко, а різноманітність рецептів дозволяє кожного разу дивувати домочадців новими блюдами.

Важливо!

Відварювати не треба. У Pleurotus не міститься отруйні речовини.

На сковороді

Найпростіше приготувати на сковороді. Розігрійте в місткості будь-яку рослинну або вершкову олію і обсмажте цілі гриби або шматочки. Зазвичай гливи не ріжуть.

Не забувайте періодично помішувати, інакше все пригорить. Час готування залежить від того, що саме ви смажите.

Свіжі

Готують не більше чверті години. Цього часу вистачає, щоб отримати ароматне і смачне блюдо. Обсмажені інгредієнти вживають окремо або змішують з різноманітними добавками.

Морожені

Готувати доведеться трохи довше. Розморожувати не треба. Покладіть Pleurotus в ємність з розігрітою олією і обсмажуйте 20-25 хвилин.

Краще не накривати посуд кришкою. Так швидше випарується зайва рідина.

З цибулею

Їжа буде смачніша, якщо додати у блюдо цибулю. Порубайте її дрібно і страхуйте в олії до напівготовності. Приєднайте грибки і продовжуйте готування ще 10-15 хвилин. Посоліть за смаком.

З картоплею

Смажимо усі компоненти окремо. Краще використати дві сковороди. Зробіть смажену картоплю звичним для вас способом. У іншій сковорідці приготуйте гливи так, як описано вище.

Потім з’єднайте інгредієнти, приправте приправами і загасіть ще декілька хвилин. Пропорції продуктів залежать від вашого смаку. Оптимальний варіант: 0,5 кг грибів і 1 кг – картоплі.

Порада

Використайте свіжий кріп при поданні.

У сметані

Грибні капелюшки будуть ніжніші, якщо застосувати сметану. Вам знадобиться:

  • капелюшка – 400 гр.;
  • цибуля ріпчата – 1 шт.;
  • рослинна олія – 0,25 гр.;
  • сметана – 150 гр.;
  • зелень.

Нашаткуйте основні компоненти. Піджарте цибулю до золотистого кольору. Додайте гливи. Тушкуйте на слабкому вогні 10 хвилин. Збільште температуру і смажте ще стільки ж. Залийте все сметаною. Гасіть 1-2 хвилини. Посоліть, поперчіть, прикрасьте зеленню.

З овочами

Овочі наситяться дивовижним ароматом і набудуть неповторного смаку. Підготуйте:

  • морква – 2 шт.;
  • цибулина – 2 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • Гливи – 0,8 кг;
  • маслинова олія – 3-4 ст. ложки;
  • приправи, зелень.

Усі овочі нарізуємо соломкою. Обсмажуємо по черзі: цибульні кільця, терту моркву, перець, гриби.

Кожен компонент страхуємо близько 2-3 хвилин, додаємо наступний, продовжуємо готувати. З останнім інгредієнтом час збільшуємо до 15 хвилин. Додаємо приправи і зелень і подаємо на стіл.

З м’ясом

Застосуйте м’ясо, і у вас вийде оригінальна і ситна закуска. Здивуйте рідних незвичайним рецептом. Потрібні:

  • м’ясне філе – 500 гр;
  • гливи – 500 гр;
  • 3 цибулини;
  • 3 помідори;
  • сметана – 1 склянка;
  • соняшникова олія для жаріння;
  • орегано, петрушка.

Свинину, курку або яловичину готуємо окремо. Вони повинні вийти зажареними. У окремій посудині гасять цибулю. Через декілька хвилин додаємо нарізані помідори і гасимо близько 10 хвилин.

Приєднуємо капелюшки (можна порізати). Обсмажуємо ще 10 хвилин. У кінці готування всипаємо м’ясо, заливаємо сметаною і гасимо ще стільки ж. Солимо, перчимо, прикрашаємо петрушкою.

Мариновані

Всього за 8 годин вдасться отримати маринований варіант. На святковому столі він припаде до речі. Крім того, мариновані гливи відмінно поєднуються з відвареною картоплею. Все що треба: зварити бульби. Вечеря готова. Для маринування знадобляться:

  • Pleurotus – 1 кг:
  • цукровий пісок – 0,30 гр;
  • сіль – за смаком;
  • часник – 3 зубчики;
  • вода – 125гр;
  • оцет 9% – -25 мл

Деякі хазяйки також використовують лавровий лист і парасольки кропу.

Спосіб приготування:

1. Покладіть грибні капелюшки в каструлю. Залийте водою. Посоліть. Відварюйте 15 хвилин.

2. Зробіть маринад. Закип’ятіть воду з цукром, сіллю, часником, лавром. Влийте оцет. Остудіть. Відварені гриби залийте маринадом і залиште у прохолодному місці на 8 годин.

Для супу

Якщо хочете порадувати домашніх грибним супчиком, скористайтеся цим рецептом. Кількість інгредієнтів – довільна. Орієнтуйтеся на те, скільки знадобиться порцій. Вам треба:

  1. У киплячу воду покласти картоплю, нарізану шматочками. Відварити до напівготовності.
  2. Гасити цибулю з морквою. Додати грибні шматочки. Смажити 10 хвилин.
  3. Всипати суміш в картопляний бульйон. Варіть ще стільки ж на повільному вогні.
  4. Посолити, додати порубану зелень.

Суп подають із сметаною. Можна зробити грінки. Так ваше творіння буде ще оригінальним.

Поради з приготування смажених глив

Декілька порад по приготуванню допоможуть спорудити справжній кулінарний шедевр. Прислухайтеся до рекомендацій досвідчених кухарів:

  1. Pleurotus – дуже ніжні. Капелюшки можуть зламатися. Будьте акуратні при розбиранні.
  2. Промивайте під слабким струменем води. Інакше пластини ушкодяться.
  3. Ніжки краще не застосовувати або ж готувати їх окремо. Вони жорсткі.
  4. Віддайте перевагу екземплярам середнього розміру. Великі гірчитимуть.
  5. Заморожений варіант готують відразу ж.
  6. Врахуйте, що гриби сильно зменшуються в розмірі.
  7. Гриби завжди додають в останню чергу. Овочі, м’ясо при цьому заздалегідь відварюють або обсмажують до напівготовності.
  8. Не рубайте їх дрібно. В процесі приготування вони зменшаться. Краще смажити цілі капелюшки.
  9. Грибні блюда низькокалорійні. Дієтичне меню буде різноманітним.
  10. Існує безліч видів глив. Усі вони придатні для їжі. Дикорослі варіанти збирайте з обережністю, щоб уникнути отруєння.

Харчуйтеся смачно, і радуйте гостей, домочадців новими, незвичайними закусками з використанням ароматних глив!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *