Гриби

Гриб сироїжка – корисні властивості, протипоказання і рецепти

Всім шанувальникам тихого полювання, відомі такі гриби як сироїжка. “35 сестер – і всі від різних матерів” – так говорять в народі про сироїжки, які складно відрізнити неозброєним оком. З цієї статті Ви дізнаєтеся, як виглядають поширені види, які гриби їстівні, час збирання, застосування в кулінарії. А також, розповімо про схожі види і з якими неправдивими та отруйними грибами можна переплутати.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Опис гриба сироїжки

До роду сироїжка, відносяться усі види, сімейство сироїжкових налічує більше 275 різновидів. Приведемо опис самих грибів, що часто зустрічаються, в лісах.

Сироїжка харчова

Латинська назва – Russula vesca. Друга назва сироїжка їстівна.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівна. Смак приємний, насичений, з горіховим ароматом.
Особливості: Капелюшок зростає до 9 см, на початку зростання клейкий, потім набуває сухості і матовості. На зворотному боці яскраво виражені пластинки, на яких з часом з’являються плями кольору іржі. Ніжка біла, без кільця, може бути з невеликими вкрапленнями рудого кольору.

Де росте: Знайти цей гриб можна як в листяних лісах, так і в хвойних, полюбляє піщаний грунт.
Час збирання: Збирати починають з середини літа і до кінця вересня.
Схожі види: Отруйних побратимів не має, схожий з гіркою сироїжкою. Попадання у страву такого гриба повністю зіпсує смак.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка рожева

Латинська назва – Russula rosea. Має другу назву сироїжка красива.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Умовно-їстівний. Не отруйний, має гіркуватий смак, від якого можна позбавитися в процесі тривалої термічної обробки. Добре підходить для засолювання.

Особливості: Капелюшок плоский, не має угнутості в центрі, сухий і бархатистий. Забарвлення від яскраво-червоного до темно-рожевого кольорів. Ніжка дуже тверда, в цілому білого кольору, часто від основи має рожевий відтінок. Де росте: Поширений по усій Євразії і в Північній Америці. Віддає перевагу широколистяним лісам, але можна знайти в хвойних. Зустрічається на гірській місцевості, на схилах пагорбів.

Коли росте: Збирати можна починаючи з липня і до початку жовтня.
Схожі види: Отруйних аналогів немає, легко сплутати з іншими червоними сироїжками.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка коротконога

Латинська назва – Russula brevipes. Інші назви: підгруздок білий, сироїжка приємна або чудова, сухий груздь.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівна, смак посередній. Вимагає відварювання не менше 15 хвилин. Можна засолювати в сухому вигляді.
Особливості: Майже не відрізняється від звичайного груздя, з однією різницею, що у неї повністю сухий капелюшок. Гриби великі, капелюшок в діаметрі зростає до 30 см Деякі екземпляри розміром з голову людини. І капелюшок, і ніжка повністю білого кольору, у міру зростання покриваються плямами. М’якуш соковитий, з приємним грибним ароматом.
Де росте: У змішаних лісах, можна зустріти під березами, осиками, дубами, украй рідко в хвойних лісах. Поширена в Євразії.
Час збирання: Починають збирати з середини липня до початку жовтня.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка охриста

Латинська назва – Russula ochroleuca. Інші назви: лимонна, блідо-жовта, вохряно-жовта, блідо-охриста.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Умовно-їстівна, не отруйна. Смак їдкий, потрібна термічна обробка.
Особливості: На початку зростання капелюшок має кулясту форму, далі розпрямляється, в діаметрі зростає до 10 см. М’якуш без запаху, щільний, на розрізі злегка темніє. Ніжка біла, рідко жовта, без кільця.

Де росте: Поширена в смузі з помірним кліматом, практично не росте в південних районах. Любить вологі хвойники, особливо ялинники. Росте на мохах і лісових підстилках.

Коли росте: Починати збір можна з початку серпня до жовтня.
Схожі види: Немає отруйних двійників, схожа з сироїжкою коричневою.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка синьо-жовта

Латинська назва – Russula cyanoxantha. Інші назви: немає.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівна. З усіх побратимів цього роду вважається найсмачнішою. Прекрасно підходять для гарнірів, супів та маринування.
Особливості: Колір капелюшка найрізноманітніший, може бути від фіолетового до синього, з жовтою серединою і рожевими краями. Розпочинає зростання з напівкруглої форми, далі стає плоскою, а в зрілому віці – увігнутою по центру. Ніжка без кільця має пористу структуру, крихка. Колір має білий, іноді з легким фіолетовим відтінком. М’якуш білий, без запаху, на зрізі не темніє.

Де росте: Поширена як в листяних, так і в хвойних лісах. Росте і в низинах, і в горах, невибаглива.
Час збирання: Тривалий період збору – з початку червня і до листопада.
Схожі види: Неїстівних двійників не має, дуже схожа на сироїжку сизу.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка цілісна

Латинська назва – Russula integra. Інші назви: чудова, буро-червона, бездоганна.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівний гриб з не яскраво вираженим смаком, належить до 3 категорії. Застосовується для засолювання.
Особливості: Капелюшок зростає до 12 см, має насичений червоно-коричневий колір, в центрі оливкова, з розтрісканими краями, клейка на дотик. М’якуш дуже ніжний, білого кольору, на зрізі не темніє. Ніжка має блідо рожевий відтінок, біля основи жовто-коричневі плями.
Де росте: Знайти можна в гірських хвойних і широколистяних лісах, на вапняних ґрунтах.
Коли росте: Збирають з липня по жовтень.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка темніюча

Латинська назва – Russula nigricans. Інші назви: темніючий підгруздок.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Умовно-їстівна. Смак приємний, з легкою гіркотою, яка зникає після термічної обробки.
Особливості:Великий гриб, капелюшок може зростати до 25 см в діаметрі, в основному росте від 10 до 15 см. М’якуш крихкий, товстий, білого кольору, при зрізі поступово набуває червонястого відтінку. Ніжка, пластинки і капелюшок у молодого гриба білого кольору, у міру зростання усі частини темніють до темного, майже чорного кольору.

Де росте: Мікориз утворює на деревах твердих порід в змішаних і листяних лісах, рідше можна знайти в широколистяних і хвойних лісах. Широко поширена в Західному Сибіру і в Росії, в смугах з помірним кліматом, часто зустрічається в Західній Європі.

Час збирання: Починає плодоносити з липня і до першого снігу.
Схожі види: Серед отруйних грибів двійників немає, має велику схожість з чорним і біло-чорним підгруздком.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка тьмяна

Латинська назва – Russula decolorans. Інші назви: сироїжка сіра.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівна, але не володіє високими смаковими якостями.
Особливості: М’ясистий капелюшок, розпочинає ріст з напівкулястої форми, випрямляючись у міру зростання, досягає в діаметрі до 12 см. М’якуш білого кольору, на розрізі сіріє. Запах в ранньому віці солодкуватий, у міру старіння стає різким та гострим. Молодий гриб має білу ніжку, пластинки і жовтий капелюшок, з віком усі частини сіріють.

Де росте: Улюблене місце – ялинові ліси, також можна зустріти у вологих соснових лісах. Поширена по усій Євразії і в Північній Америці. У багатьох країнах занесена в Червону книгу.
Коли росте: З початку літа по жовтень.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка жовчна

Латинська назва – Russula fellea. Інші назви: сироїжка жовчноїдка, жовта.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Умовно-їстівна, дуже пекуча, по запаху нагадує аромат герані або сухофруктів. У Європі вважається не придатною для споживання через пекучі властивості м’якушу. Споживати можна тільки після тривалого вимочування або варіння.

Особливості: Капелюшок в середньому близько 6 см, спочатку росте опуклим, з часом стає увігнутим, блідо-жовтого кольору. Пластинки мають перемички та виділяють рідину. Ніжка рівна циліндричної форми, в серцевині рихла. М’якуш з віком становиться рихлий. Аромат солодкуватий, у міру старіння починає гірчити.

Де росте:Широко представлена в Євразії, любить кислі ґрунти, пагорби та гірську місцевість. Утворює мікоризу на букові, рідко на ялині та дубі. Зустріти можна в змішаних лісах.Час збирання: Збирати можна з червня по вересень.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка зеленувата

Латинська назва – Russula virescens. Інша назва: сироїжка луската.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівна. Пікантний смак з горіховим ароматом. Одна з кращих у своєму виді за смаковими якостями.
Особливості: Капелюшок в діаметрі до 10 см, блідо-зеленого кольору, часто з розтрісканими краями. Ніжка біла, щільна.

Де росте: На кислих ґрунтах в листяних лісах.
Коли росте: Збирають упродовж усього літа та на початку осені.

Схожі види: Легко сплутати з украй отруйною блідою поганкою.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Сироїжка болотяна

Латинська назва – Russula paludosa. Інші назви: поплавуха.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Тип: Їстівна, з гарним приємним смаком. Підходить для засолювання, маринування та смаження.
Особливості: Капелюшок до 15 см помаранчевого, яскраво-червоного кольору з бурим центром, спочатку у формі дзвоника, потім розпрямляється. Ніжка порожниста з легким рожевим відтінком. М’якуш солодкуватий, білого кольору. Пластинки у молодому віці можуть злегка гірчити.

Де росте: Мікоризу утворює на сосні, росте в сирих хвойних лісах, по околицях боліт, любить торф’янисто – піщаний грунт.

Час збирання: Збирають протягом усього літа та на початку осені.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Склад та харчова цінність

Попри те, що гриб низькокалорійний, він містить багато корисних речовин. У 100 г свіжого продукту знаходитися:

    • Жири 0,7 г
    • Вуглеводи 1,5 г
    • Калорійність 19 ккал

Хімічний склад

Продукт насичений корисними елементами, що забезпечує приємний і насичений смак. У складі виявлені такі вітаміни, як:

        • вітаміни групи В
        • аскорбінова кислота
        • вітамін Е
        • вітамін РР

Мінерали які входять до складу, приносять безперечну користь для організму людини:

        • Залізо
        • Натрій
        • Магній
        • Калій
        • Кальцій
        • Фосфор

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Корисні властивості

Завдяки своєму складу гриби наділені цілющими властивостями. Вміст нікотинової кислоти та рибофлавіну роблять їх антибактеріальним продуктом. Взагалі відмічають такі лікувальні властивості, як:

        • профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту.
        • благотворний вплив на кровоносну систему, допомагають запобігти згущуванню крові та утворення тромбів.
        • кисломолочний продукт, приготований з молока за допомогою гриба корисний для хорошої роботи серця.
        • види з фіолетовим кольором капелюшка, діють як антибіотик і лікують нариви.
        • в програмі дієтичного харчування, сироїжки допомагають знижувати вагу. Вага знижується не лише за рахунок низької калорійності, але і за рахунок насичення, і голод довго не відчувається.

Шкода та протипоказання

Виходячи з характеристик грибів є протипоказання, при яких вони не рекомендуються людям:

        • З серйозними хронічними захворюваннями печінки та нирок.
        • За наявності алергічних реакцій і непереносимості деяких компонентів.
        • Вагітним жінкам і годуючим матерям.
        • Дітям до 12 років.

Хоча в медицині допускається вживання з 7 років, але тільки певні види, наприклад, Russula vesca.
Для дорослих рекомендоване обмеження 150 грамів на день, поширюється на усі види без виключень.

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Як зберігати?

Свіжими гриби протримаються до двох днів, якщо їх не обробляти і не мочити, а відразу помістити в холодильник.
До тривалих способів можна віднести засолювання, маринування та сушку. Солоні і мариновані гриби зберігаються у банці близько року.

Довговічний спосіб зберігання в сушеному вигляді, складає близько двох років. Вони не втрачають своїх корисних властивостей, відбувається тільки втрата білку, до 30-40% харчових волокон, важливі амінокислоти зберігаються.

Кулінарія

Гриб сироїжка - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Вживання у кулінарії різноманітне, багато сортів чудово підходять для засолювання, найцінніші сорти можна смажити, проте ці гриби не дуже підходять для приготування супів.

Для усіх видів дотримуйтеся правила: перед готуванням обов’язково замочіть гриби у воді не менше, чим на 2 години, і проваріть 5-10 хвилин, щоб уникнути гіркоти.

Ось один з цікавих варіантів рецепту приготування:

Відбивні з сироїжок

В основному їх солять та маринують, і мало хто наважується посмажити, хоча багато сортів виходять дуже апетитними та смачними. Для відбивних нам знадобляться наступні інгредієнти: капелюшки, кляр, панірувальні сухарі.
Як готувати:

Почистіть та промийте гриби, заздалегідь вимочивши їх в холодній підсоленій воді. Відберіть найбільші капелюшки. Кожен гриб вмокніть в кляр і посипте сухарями. Смажте на добре розігрітій пательні на сильному вогні. Розмістіть усі капелюшки на сковорідці, вилийте залишки кляру і досмажуйте впродовж 15 хвилин на невеликому вогні. Перед подачею, можна полити часниковим – сметанним соусом. Можна подавати як самостійну страву, або разом з гарніром з рису або картоплі.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *