М'ясо

Як солити сало правильно

Щоб сало вийшло смачним і ніжним, треба дотримуватися основних рекомендацій при його приготуванні. Є маса тонкощів, які допомагають досягти потрібного результату. Смак готової закуски безпосередньо залежить і від вибраного продукту. Сало краще брати зі спинки. Важливо, щоб у нього були хороші м’ясні прошарки. Ідеально, якщо сало домашнє або було придбано у місцевого фермера. У такому разі можна бути упевненим в тому, що готовий продукт повністю натуральний.

Правила засолювання сала

Перед приготуванням важливо дізнатися, як солити сало. Тільки знаючи усі тонкощі вдасться отримати дійсно смачний продукт. Залежить кінцевий смак і від якості підібраного сала. Краще відразу відмовитися від занадто тонкого і товстого сала. Бажано, щоб товщина була середньою, а також були присутніми м’ясні прошарки.

Є безліч рецептів приготування свіжого сала. Найшвидший – гарячий метод засолювання. У такому разі продукт можна вживати вже через годину після приготування. При виборі спецій треба враховувати власні переваги. Зазвичай використовують чорний і червоний перець, часник, кмин і лавровий лист.

Щоб сало було м’яке, треба вибирати його з тонкою шкіркою. Не повинно бути щетини. Бажано, щоб також було присутнім клеймо від ветеринарного лікаря. Солити сала можна в розсолі, сухим методом або за допомогою варіння. Вибір солі для готування простий. Можна узяти не йодовану. Також в магазинах можна знайти спеціальну сіль, яка призначена саме для засолювання.

Перед засолюванням правильно спочатку помити сало і просушити його паперовими рушниками. При приготуванні сала можна не боятися пересолити продукт. Він вбере рівно стільки харчової добавки, скільки йому потрібно.

Важливим вважається і етап вибору посуду. Категорично заборонено використати для приготування алюміній. Вважається, що він токсичний і виділяє в їжу небезпечні компоненти, які активно накопичуються в людському організмі. Навіть у дитячих установах по усіх нормах не допускається використання алюмінію.

При солінні сала створюється середовище, яке здатне спровокувати небажану хімічну реакцію. І саме з цієї причини в готовому салі в рази буде підвищено вміст алюмінію. Негативно це позначиться і на смаку блюда.

Небажано використати алюміній не лише для засолювання, але і для зберігання сала. Краще віддавати перевагу пластику або, наприклад, склу.

Для засолювання можна брати свіжий або заморожений продукт. Головне, щоб сал був свіжим. Ця найважливіша умова. Заморожений продукт заздалегідь розморожують, причому можна це робити не до кінця. Розморожувати сало треба поступово, використовуючи нижню полицю холодильника.

Стандартно для засолювання треба натерти сало спеціями і засипати сіллю. Заздалегідь на салі можна зробити невеликі надрізи і вставити туди часточки часнику. Також можна обсипати шматочок зеленню. Аналогічним чином можна засолити і курдючне сало.

Заздалегідь обов’язково треба дізнатися, скільки солити сало. Якщо тримати в спеціях сало менше або навпаки більше, то бажаний результат не буде отриманий. В середньому, засолювання триває 3-10 днів. Чим менше шматочки, там швидше закуска буде готова. Також час приготування безпосередньо залежить від вибраного рецепту.

Кращі рецепти засолювання сала

Будь-який рецепт засолювання сала включає тільки доступні продукти. Зазвичай використовуються стандартні спеції. Солити сало в домашніх умовах швидко і смачно може кожен. Стандартні рецепти зрозумілі навіть початкуючим хазяйкам. Приготування не віднімає великої кількості часу.

По-білоруському

Засолювання по-білоруському подобається багатьом хазяйкам. Готова закуска виходить дуже ароматною і ніжною. Вона прекрасно поєднується з житнім хлібом. Для приготування потрібні:

  • 1 кг сала;
  • 500 г звичайної кухарської солі;
  • 8 зубчиків часнику;
  • 2 ст.л. свіжомеленого перцю;
  • 1 ст.л. коріандру;
  • 1-2 ст.л. кмину.

Можна не боятися, що через часник закуска вийде гострою. Саме він надає блюду незабутнього смаку і аромату. Гостріше потрібного сало не стане. Можна використати часник без побоювань.

Для приготування закуски часник нарізують на невеликі кубики. Їх змішуємо з кмином, перцем, коріандром. Отриману масу ретельно перемішують. Пряну суміш залишають на декілька хвилин. В цей час можна зайнятися підготовкою сала. Для цього інгредієнт ріжуть на шматки.

Отримані довільні шматочки сала натирають пряною сумішшю. Треба це зробити з двох сторін. У такому вигляді продукт закладають у відповідну глибоку ємність і накривають згори тарілкою. Поверх неї ставимо щось важке. Заготівлю залишають солитися на 3 дні. Спочатку тарілка повинна стояти в умовах кімнатної температури. Через 3 дні місткість переставляють на день в холодильник і тільки після цього закуска буде повністю готова до вживання.

По-українському

Український рецепт закуски не менш смачний. Готове блюдо прекрасно поєднується з борщем. Ці 2 блюда доповнюють один одного. Для приготування закуски знадобляться:

  • 1 кг сала;
  • 5-8 шт запашного горошку;
  • 3 суцвіття гвоздики;
  • 3-5 лаврових листів;
  • 5 часточок часнику;
  • 1 літр води;
  • сіль.

Сало нарізують на шматки розміром 5 на 8 см Його відправляють у банку разом із спеціями і сіллю. Додатково в ємність кладуть крупно нарізаний часник.

На плиту ставимо воду і додаємо сіль. Її треба розчинити повністю. Рідину кип’ятять впродовж 3 хвилин. Розсіл остуджують близько 10 хвилин. Після цього його переливають у банку. Її закривають кришкою і відправляємо до прохолодної кімнати. Через добу банку переставляють в холодильник на 2 дні.

Готову закуску зберігають в розсолі і витягають в міру необхідності. сала нарізують тонкими скибочками і подають з борщем, картоплею або скибочками житнього хліба.

По-угорському

Такий метод засолювання сильно відрізняється від стандартного. Пов’язано це з використанням паприки. Вона ж надає закусці привабливий колір зовні. Виглядає вона дуже апетитно. Для приготування знадобляться:

  • 1 кг сала;
  • 0,5 кг солі;
  • 15 г сушеного часнику;
  • 10 г червоного гострого перцю;
  • 30 г паприки.

Можна купити сало по-угорському і в магазині, але в рази приємніше зробити його самостійно. Готове блюдо буде значно смачніше, ніж покупний аналог.

Для цього рецепту потрібно сало без м’ясного прошарку. Його нарізують на шматки і обвалюють в солі. У такому вигляді сало залишають на добу. Після цього його переставляють в холодильник на 2 дні.

Через 2 дні сало дістають, зчищають сіль і зрізують по декілька міліметрів з кожного боку. Окремо змішують сухі інгредієнти, а саме перець і паприку, а також сухий часник. У цій суміші обвалюють шматочки сала.

Кожен шматочок завертають в лист пергаменту. У такому вигляді закуску кладуть в морозильну камеру. Через добу можна використати його для вживання або додавати в різні блюда.

У банці

Зручно засолювати сало у банці. Скло краще всього підходить для приготування закуски. Смачний рецепт у банці включає:

  • 1 кг сала;
  • 150 г солі;
  • 0,5 літра води;
  • 1 часник;
  • 1 ст.л. меленого перцю.

Сало нарізують на великі шматки. Часник очищають і пропускають через прес. Воду доводять до кипіння. Після цього її трохи остуджують.

У банку переливають воду і додають часник, перець, сіль. Суміш ретельно перемішують і поміщають в неї сало. Його залишають на 2 доби. Після цього банку переставляють в холодильник ще на 3 дні. Мариноване сало після цього витягають, трохи просушують і завертають у фольгу. У такому вигляді його зберігають в холодильнику.

У цибульному лушпинні

Сало в цибульному лушпинні виходить неймовірно смачним. Особливість цього рецепту в наданні закусці приємного коричневого кольору. Для приготування блюда знадобляться:

  • 600 г сала з прошарками м’яса;
  • 1 кг цибулі, з якого знадобиться тільки лушпиння;
  • 3 ст.л. солі;
  • 10 штук лаврового листа;
  • 1 голівка часнику;
  • чорний і червоний перець за смаком.

Лушпиння спочатку обполіскують у воді, а потім доводять до кипіння. На узяту кількість продукту потрібно близько 1,5 літра води. Туди також додають сіль і варять ще близько 5 хвилин.

Сало промивають і умочують паперовими рушниками. Його довільно нарізують на шматочки. Рекомендується, щоб вага кожного не перевищувала 300 гр. Сало відправляють до лушпиння. Треба, щоб вода повністю покрила м’ясний продукт. Якщо це не так, то можна додати кип’яченої води.

Сало варять 25 хвилин з лушпинням, а після цього дають остигнути. Окремо треба приготувати маринад. Для цього змішують перець з подрібненим часником і лавровим листом.

Просушене сало обтирають маринадом і залишають на 12 годин. Готова закуска має приємний аромат і незабутній смак.

У маринаді

Можна використати маринад для засолювання. Особливо хороший часниковий варіант. Для його приготування потрібно:

  • 400 гр сала;
  • 4 часточки часнику;
  • 700 мл води;
  • 3 шт духмяного перцю;
  • 5 шт перцю горошком;
  • 2 лаврові листи;
  • 1 ч.л. насіння гірчиці;
  • 120 гр солі.

Треба узяти каструлю і насипати в неї сіль, перець, лавровий лист і зерна гірчиці. У ємність наливають воду і ставлять на вогонь. Воду слід довести до кипіння. Після цього вогонь знижують до мінімуму. Через 5 хвилин каструлю прибирають з плити і чекають, коли рідина трохи охолоне.

Нарізане несолоне сало поміщають у банку або дуже глибоку каструлю. Туди вливають маринад, а потім додають подрібнений часник. Важливо, щоб рідина покривала майбутню закуску повністю. Місткість закривають і ставлять на нижню полицю холодильника на три дні.

Готове сало витягають з маринаду. Його просушують для позбавлення від залишків рідини. Закуску поміщають в морозильник на 10 хвилин і після цього її вже можна нарізувати. Вона повністю готова до вживання.

У ящику

Один із старих способів – засолювання сала в дерев’яному ящику. Можна зробити його самостійно або придбати на замовлення. Для приготування сала на дні місткості укладають змінний картон.

Поверх картону викладають велике тканинне полотно так, щоб можна було ще і накрити ним сало і посипають рясно сіллю. На дно ящика поміщають середні за розміром шматки сала. У заздалегідь зроблені надрізи вкладають часточки часнику. Туди ж за бажанням кладуть лавровий лист, перець горошком і інші добавки.

Ящик з салом зберігають в прохолодному місці. До приходу весни можна тримати його в підвалі. Сало готове до вживання через тиждень.

У духовці у фользі

Особливо смачним виходить сало в духовці. Окрім цього, готовий варіант ще і незвичайний, оскільки найчастіше сала використовують тільки в засоленому виді. Для приготування блюда в духовці знадобляться:

  • 2 кг сала;
  • 300 гр аджики;
  • сіль.

Перед приготуванням сало ретельно вимивають. Після цього умочують паперовими рушниками. Можна розрізати його на великі шматочки. Кожен з них ретельно обмазують аджикою. Можна також додатково додати улюблені спеції. Сало ставлять під гніт на 2 дні. За пару годин до запікання сало слід посолити.

Кожен шматочок завертають у фольгу і відправляють в духовку для запікання. Готують сала при температурі 200-220 градусів протягом 15 хвилин. Чим більше шматків, тим довше вони пропікаються. Після готовності сало поливають жиром, що виділився.

У воді

У воді можна засолити сало експрес-методом. У такому разі закуска виявиться на вашому столі раніше, ніж якби ви використали традиційні методи приготування. Для швидкого отримання смачного сала потрібні:

  • 1 л води;
  • 4 ст.л. солі;
  • 1 голівка часнику;
  • 5 лаврових листів.

Цієї кількості вистачає на 1 кг сала. За смаком додатково треба узяти духмяний перець, мелений і червоний. У воду додають спеції. Суміш перемішують і ставлять її на вогонь. Після кипіння додають сало і кип’ятять ще 5 хвилин після закипання.

Через 15 хвилин, коли вода вже стане теплою, в каструлю відправляють нарізаний часник. Місткість відправляють на холод. Через добу можна вже оцінити смак закуски.

У пакеті

Найсмачніший рецепт вареного сала припускає використання пакету. У такому разі сал готується у власному соку, що робить його набагато смачніше. Для приготування сала в пакеті вимагаються:

  • 1-1,5 кг грудинки;
  • 2-3 ст.л. солі;
  • 1 голівка часнику;
  • 1 ст.л. чорного меленого перцю;
  • 0,5 ч.л. червоного перцю;
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі;
  • 3 лаврові листи.

Сало заздалегідь натирають змішаними спеціями. Додатково сало посипають подрібненим лавровим листом. Сало перекладають в пакет і зав’язують його. Важливо, щоб воно було цілим. Треба, щоб туди не потрапляла вода.

За бажання сало в пакеті можна помістити на 2 години в холодильник. Це дасть можливість йому просочитися спеціями і стати ще смачніше. Після цього пакет кладуть в каструлю з водою. Варять його впродовж 2 годин. При необхідності треба доливати воду. Готове охололе сало прибирають в холодильник на 8 годин. Продукт готовий до вживання.

З часником

Сало готують не лише із спеціями, наприклад, з перцем і кардамоном, але і з часником. Приготувати блюдо можна швидко і при цьому отримати дійсно смачний і ароматний продукт.

Для приготування закуски з часником знадобляться:

  • 500 г сала;
  • 1 шт часнику;
  • 25 штук чорного горошку;
  • 1-2 склянки солі.

Вибирають сало з невеликим прожилком м’яса. Його нарізують на невеликі кубики. Перець змізерніють до порошкоподібного стану. Часник пропускають через прес. Спеції змішують з половиною солі. Сумішшю, що вийшла, обмазують кожен шматочок сала. На дно каструлі насипають солі і викладають сало. Згори висипають часникову суміш, що залишилася, а потім сіль. У такому вигляді блюдо залишають настоюватися в холодильнику на 10 днів. Готове сало перед використанням очищають від солі.

З цукром

Засолювання на цукор зважає білоруським. Для приготування закуски треба підготувати:

  • 700 гр сала;
  • 0,5 ст.л. насіння кмину;
  • 3 ст.л. солі;
  • 1 ст.л. цукру;
  • 0,5 ч.л. кардамону;
  • 1 шт лаврового листа;
  • 1 голівка часнику;
  • чорний мелений перець за смаком.

М’ясо треба нарізувати на шматочки і обсушити заздалегідь паперовими рушниками. Часник заздалегідь пропускають через прес. Підготовлені шматочки обмазують цією сумішшю з усіх боків.

Лавровий лист крошат і змішують з усіма сухими інгредієнтами. Приправою зверху присипають сало. Шматочки сала перекладають в скляну тарілку і прибирають в холодильник на 4 дні. Щодня треба його перевертати. Готове сало точно сподобається любителям подібних закусок.

З аджикою

Смачним виходить сало, приготоване з домашньою аджикою. Для такої закуски знадобляться:

  • 500 гр свіжого сала;
  • 3-4 ст.л. якісною домашньою або магазинною аджики;
  • 1 голівка часнику;
  • 2 ст.л. солі;
  • 3-4 штуки лаврового листа.

сала нарізують на невеликі прямокутники. Часник ріжуть пластинками. Гострим ножем в салі роблять безліч надрізів, в які і поміщають часник. Усі шматки сала обмазують з усіх боків аджикою. Згори його присипають сіллю і поламаним лавровим листом.

Сало в каструлі залишають на 4 дні. Після цього його перекладають в пакет і відправляють в морозильну камеру. Після охолодження сало готове до вживання. Воно з легкістю нарізається і прекрасно доповнює будь-які бутерброди.

Для копчення

Можливо використати сало для гарячого і холодного копчення. Це прекрасна альтернатива рибі і м’ясу. Навіть не любителі сала із задоволенням їдять його в копченому виді.

Слід знати деякі тонкощі. Для копчення беруть сало завтовшки до 6 см Для копчення беруть засолений продукт. Для засолювання можна вибрати будь-який рецепт, що сподобався.

У випадку з холодним копченням використовуються невеликі домашні коптильні. При готуванні треба підтримувати рівномірну концентрацію диму.

Для гарячого копчення використовуються самостійно зібрані або фабричні коптильні. На готування у такий спосіб йде близько 5 годин.

Перед копченням сало обов’язково підвішують або просушують на гратах. Це треба для усунення зайвій рідині.

Якщо коптильні немає, то можна зробити копчене сало в звичайному казані. Для цього знадобляться:

  • сал і сіль;
  • борошно і спеції;
  • вода.

Сало засипають чорним перцем і сіллю за смаком і маринують 12 годин. На дно казана викладають деревну тріску. Сало акуратно кладуть на грати і ставлять її в казан.

На відміну від фабричних пристроїв, є ризик попадання диму в приміщення. Саме тому треба замісити тісто з води і борошна. Його треба нанести на краї кришки казана. Це виключить вихід диму.

Казан ставлять на максимальний вогонь на плиті. Через 15 хвилин його вимикають і залишають до повного охолодження. Завдяки застосуванню тріски, у закуски з’являється характерний запах диму і красива кірочка.

Для легкого прибирання попелу з казана, можна заздалегідь поміщати тріску прямо на фольгу.

Гарячим способом

Багато хто готує сало тільки гарячим способом, оскільки воно виходить дуже смачним і ніжним. Така закуска практично не має рівних. Для приготування сала гарячим способом потрібні:

  • 600 гр сала;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 ст.л. солі;
  • 10 г приправи для сала.

Шматочок сало розрізають на три рівні частини. Їх укладають в каструлю, заливають водою і варять 3 хвилини. Після цього плиту вимикають і додають сіль. Кришку закривають і залишають на 12 годин.

Підготовлене сало натирають спеціями, завертають у фольгу. Через 12 годин закуска повністю готова.

У розсолі

Сало в розсолі виходить дуже ніжним і м’яким. У домашніх умовах можна засолити продукт у банку або глибоку, але вузьку каструлю. Найсмачніший рецепт – з часником. Маринад покращує справжній смак сала, додає легкою гостринки.

Для приготування сала в розсолі візьміть:

  • сало;
  • 1000 мл води;
  • 90 г солі;
  • 2 голівки часнику;
  • 10 гр перцю;
  • 2 лаврові листи.

Спершу треба приготувати гарячий розсіл. Для цього усі спеції кладуть у воду. Рідину тримають на вогні до кипіння. Після цього каструлю знімають з вогню і залишають охолоджуватися. Відразу ж після цього треба додати в нього нарізаний часник.

Сало ділять на шматочки. Після цього його складають в каструлю нещільно і заливають захололим розсолом. Місткість ставлять в холодильну камеру на 5 днів. Сало розташовують під гнітом. Для цього перед тим, як поставити його в холодильник, треба накрити каструлю тарілкою і поставити згори щось важке.

Через вказаний проміжок часу маринад зливають, а сала перекладають в пакети або фольгу для подальшого зберігання.

Сухим способом

Солити сало сухим способом з часником по рецепту треба у банку. При приготуванні допускається застосування замороженої зелені. Для отримання смачної закуски сало ріжуть на дрібні шматочки. Зелень розтирають з часником до отримання пюреподібної маси.

На дні банки насипають сіль і викладають сала шарами, пересипаючи сіллю кожен з них. За часом приготування не віднімає великої кількості часу. Можна не переживати, що продукт буде пересолений. Він візьме стільки, скільки йому треба.

Трамбувати вміст банки не треба. Її переставляють в холодильник на 5 днів. Після цього залишки солі зчищають і перекладають шматочки в пакети або обертають пергаментом.

Зі свіжого сала можна приготувати дуже смачну закуску. Є маса рецептів, по яких можна зробити це швидко і легко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

59 − = 56