Крупи

Як зварити сочевицю: червону, зелену, жовту, коричневу. ТОП 12 кращих рецептів

Сочевиця відноситься до сімейства бобових. Культура вирощується у багатьох країнах. Її часто використовують в раціоні харчування прибічники здорового способу життя. Сочевиця буває різних сортів, кольорів і форм. Важливо знати, скільки варити сочевицю різного кольору, щоб блюдо вийшло корисним і смачним.

Скільки варити сочевицю

Тривалість варіння залежить від сорту бобової культури. Також значення має вибраний спосіб приготування. Попереднє замочування скорочує час приготування.

Червона

Сочевиця червоного кольору дуже швидко вариться. Якщо не потрібно перетворити боби на пюре, то після закипання каструлю прибирають з плити через 10 – 15 хвилин.

Зелена

Бобова культура зеленого кольору вимагає більшого часу для теплової дії. Щоб швидше зварити зелені боби, можна їх заздалегідь замочити. Час варіння – близько 40 – 50 хвилин.

Жовта

Боби жовтого кольору відносяться до виду, що швидко розварюється, і не вимагають замочування. Підходить жовта сочевиця для супів і пюре. Варити її потрібно не більше 10 – 15 хвилин.

Помаранчева

Зерна помаранчевої бобової культури не вимагають замочування. Блюда з неї виходять поживні і ситні. Варити сочевицю помаранчевого кольору потрібно близько 20 – 25 хвилин.

Коричнева

З усіх сортів сочевиці коричнева вариться довше за всіх. Процес варіння займе близько 40 – 60 хвилин. Щоб прискорити варіння, краще зерно заздалегідь замочити на 1 годину.

Персидська

Колена персидська крупа багата вітамінами і мікроелементами. Бобова культура вариться швидко, не вимагає замочування – 15 – 20 хвилин.

Тарілкова

Щоб зварити правильну тарілкову сочевицю води потрібно брати в два рази більше. Варять її 20 – 40 хвилин після закипання рідини. Для поліпшення смаку можна використати спеції.

Без замочування

Червоні, помаранчеві і зелені боби розварюються швидко. Замочування їм не потрібно. Коричнева і чорна крупа вимагає більше часу для варіння. Якщо її не замочувати, то варити потрібно близько 50 – 60 хвилин.

Після замочування

Процес замочування скорочує час варіння сочевиці. Якщо чорні і коричневі зерна культури замочити на 1 – 2 години, то варити їх до готовності слід близько 30 – 40 хвилин.

У мультиварці

Промиту крупу потрібно викласти в чашу мультиварки, залити водою з розрахунку 1: 2. Відразу додати сіль і спеції. Закрити кришку агрегату. На таймері виставити режим “Крупи/ каші”. Час приготування – 40 – 50 хв.

У каструлі

Кожен сорт бобових вариться в каструлі певний час. Червоні і помаранчеві зерна – близько 15 хвилин, зелені – півгодини, а коричневий або чорний сорт – близько 50 – 60 хвилин.

У пакетиках

Сочевиця в пакетиках зазвичай вже оброблена виробником і не вимагає великих зусиль в приготуванні. Досить в каструлі закип’ятити підсолену воду, опустити туди пакетик. Через 10 – 15 хв крупа готова.

У пароварці

Бобові, приготовані на пару, мають ряд переваг перед іншими способами варіння. Блюдо майже не втрачає корисних якостей, зберігає важливі вітаміни і мікроелементи. Готування в пароварці дещо відрізняється. Воду слід узяти в співвідношенні 1: 1 з крупою. Налити рідину в спеціальний відсік, в контейнер пристрою засипати крупу, додати сіль і приправи. Встановити програму на 1 годину.

Для супу

Для супів більше підходять червона, персидська або помаранчева сочевиця. Ці сорти швидко варяться, не знадобиться багато часу для готування. Середній час варіння супу – 40 – 50 хвилин.

На гарнір

Для приготування салатів і гарнірів підійде чорна або коричнева сочевиця. Великі зерна спочатку замочують, потім варять приблизно 40 -50 хвилин.

Як приготувати сочевицю правильно і смачно

Бобові перед варінням обов’язково рекомендується промити, видалити сміття.

Важливо! При варінні води повинно бути в два рази більше, ніж сочевиці, оскільки бобові мають властивість розбухати.

Для правильного приготування рекомендується на початку варіння боби варити на сильному вогні, а після закипання – на повільному під кришкою.

Солити сочевицю слід у кінці приготування, інакше боби варитимуться довше.

Рецепти з сочевиці

Сочевичні боби мають різний колір, форму і розмір. Різні сорти рекомендується використати для певних блюд. Чорна і коричнева сочевиця підходять для приготування других страв, каш і гарнірів, тому що при варінні їх зерна зберігають форму. Червона, помаранчева і жовта сочевиця – відмінний інгредієнт для супів. Їх зерна добре розварюються, перетворюючись на пюре.

Вегетаріанський

Варіантів приготування вегетаріанських блюд з сочевиці багато. Головна умова – відсутність м’яса. Вегани можуть себе побалувати простим рецептом супу з сочевиці. У каструлю всипати склянку крупи, додати подрібнену цибулю, моркву і картоплю, посолити, за бажання додати спеції. Все варити на помірному вогні до готовності.

Хумус

Поживне блюдо користується популярністю в країнах Близького Сходу. Для приготування потрібно узяти:

  • Сочевиця – 1 склянка;
  • Кунжут- 3 ст.л;
  • Сік лимона – 2 ст.л;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Олія оливкова – 3 ст.л;
  • Сіль і спеції.

Зварити сочевицю, зробити з неї пюре за допомогою блендера. Додати роздавлений часник, спеції, сіль, лимон і кунжут, влити олію. Все перемішати – хумус готовий!

Для дітей

Сочевиця багата корисними елементами, необхідними для розвитку дитячого організму. Щоб маленька дитина отримала максимум користі, готувати її потрібно правильно. Рецепт пюре з сочевиці для дітей:

  • Узяти склянку сочевиці, 2ст.л. рису і 1 цибулину.
  • Крупи залити водою, додати подрібнений обсмажену цибулю.
  • Варити до готовності, потім збити блендером.
  • Масу, що вийшла, ще поварити хвилин 10.

З овочами

Бобові добре поєднуються з овочами. Крупу можна приготувати на гарнір, а свіжі овочі порізати окремо. Салат зі свіжих помідор, перцю і цибулі стане ідеальним доповненням для сочевичної каші. Для гарніру краще вибирати коричневу або чорну культуру.

Для схуднення

Бобові є продуктом, де багато білку і складних вуглеводів. При схудненні це відмінний варіант. Якщо з’їсти одну порцію сочевиці, відчуття голоду повернеться не скоро. В цілях позбавлення від зайвої ваги кращим вибором стане суп або пюре з сочевиці.

Блюда з червоної сочевиці

Червона сочевиця стане прекрасним компонентом для приготування котлет, пюре і різних супів. Її структура дозволяє добре розварюватися при тепловій обробці.

Млинці

Млинчики готуються просто. Слід промити крупу, залити її водою на 3 години. Після цього воду злити, налити стільки ж чистої. Додати в масу спеції, сіль. Все добре розбити блендером. Тісто для млинців готове!

Порада! Випікати як звичайні млинці з борошна і молока.

Пюре

Сочевиця стане відмінною основою для приготування пюре. У блюдо можна додати м’ясо, спеції або просто вершкове масло. Зварену крупу змішати з інгредієнтами і розбити блендером.

Котлети

Смачні пісні котлети принесуть користь організму і різноманітять щоденне меню. Знадобиться:

  • 150 грам сочевиці.
  • 4 голівки цибулі.
  • 50 грам манної крупи.
  • 100 грам сухарів для паніровки.
  • Спеції і сіль за смаком.
  • Олія для жаріння.

Сочевичну крупу зварити будь-яким способом. Порізану цибулю обсмажити на олії. Цибуля і сочевицю змішати, перемолоти блендером. Потім потрібно додати манку, сіль і спеції, перемішати. Сформувати котлети, обваляти в сухарях, смажити з обох боків до кірочки.

Суп з червоної сочевиці

Перші блюда з червоної сочевиці є ситними і корисними. Безліч різних рецептів дозволять регулярно готувати різноманітні супи.

Без м’яса

Легкий простий суп без м’яса готується швидко:

  • 100 грам сочевиці залити 2 літрами води, поставити варитися на плиту на 20 хвилин.
  • Додати 3 порізаних картоплини.
  • Окремо обсмажити одну подрібнену цибулину і натерту на терці моркву.
  • Овочі у кінці варіння додати в суп, посолити, додати за смаком спеції.
З м’ясом

Свинину (300 г) порізати, відварити до напівготовності. Висипати сочевицю червону (200 г). Додати порізану кубиками картоплю (3 шт). У сковороді обсмажити цибуля (1 шт) і моркву (1 шт). У кінці варіння в каструлю з м’ясом і картоплею додати овочі, посолити, додати приправи.

З копчениною

Сочевиця чудово поєднується з копчениною. Зварити копчені свинячі ребра (600 г), видалити кісточки. М’ясо копчене (400 г) нарізувати додати в каструлю до ребер. Трохи поварити, додати сочевицю (200 г). Додати порізану кубиками картоплю (3 шт), варити майже до готовності. Цибуля (1 шт) і моркву (1 шт) пережарити на олії, викласти в каструлю. Посолити, посипати зеленню. Варити ще 5 хв.

З фрикадельками

Легкий м’ясний сочевичний суп готується швидко.

У сковороді на олії обсмажити подрібнену цибулю (1 шт), моркву (1 шт), перець (1 шт) впродовж декількох хвилин. Додати томатну пасту (2 ст.л), перемішати, трохи обсмажити, прибрати з плити. У каструлю налити 1,5 літра води, закип’ятити, всипати промиту сочевицю (1 склянка), варити до напівготовності. Фарш зі свинини або яловичини (250 г) змішати з яйцем, сформувати фрикадельки. Готові м’ясні кульки відправити до каструлі, туди ж картопля (2 шт), порізана кубиками, посолити. Коли картопля звариться, зажарку перекласти в суп, і варити ще 5 – 7 хвилин.

Суп курячий

Швидкий суп з курячими крильцями різноманітить щоденний раціон.

Курку (600 г) промити, поставити варити. Як тільки вода закипить, додати промиту сочевицю (0,5 склянки). Цибуля (1 шт) і моркву (1 шт) дрібно порізати, картоплю (2 шт) порізати кубиками. Овочі додати в каструлю, і варити 25 хвилин. У кінці варіння посолити, додати зелень.

Суп пюре

Поживний суп пюре стане відмінним варіантом для сімейного обіду або вечері.

У каструлі розігріти олію, обсмажити часник (3 зубчики), цибуля (1 шт) і кмин. Додати порізані помідори (4 шт), протушкувати усі 10 хвилин. Потім додати промиту сочевицю (1,5 склянки), гасити ще 5 хвилин. Потім додати овочевий бульйон (1,5 літра), посолити, поперчити, варити 30 – 40 хвилин.

З картоплею

Простий пісний суп з картоплею готується всього за 30 -40 хвилин.

У каструлю налити 2 літри води, покласти туди порізану картоплю (2 шт), подрібнені помідори (2 шт) і сочевицю (1 склянка). Поставити варити на помірний вогонь на 10 хвилин. У сковороду додати олію, обсмажити порізану цибулю (1 шт) і моркву (1 шт). Додати 2 зубчики подрібненого часнику, куркуму, коріандр, паприку і сіль за смаком. Потім підсмажені овочі викласти в каструлю, все прокип’ятити близько 5 – 7 хвилин.

Турецький суп

Варіант турецького супу цікавий додаванням м’яти. Оригінальний смак ситного блюда багатьом припадає до душі.

Підготувати продукти: картоплю (4 шт) почистити і порізати кубиками, моркву (1 шт) і цибуля (1 шт) подрібнити. У каструлю налити близько 2 літрів води, висипати сочевицю (1,5 склянки) і овочі. Варити на помірному вогні близько 25 – 30 хв. Потім остудити і подрібнити блендером, знову закип’ятити. На сковороді розігріти олію, додати борошно (2 ст.л), і помішуючи, обсмажити. Додати томатну пасту (2 ст.л) до борошна, перемішати, викласти в каструлю з супом. Останній штрих – додати м’яту (1 ст.л) перець, сіль і паприку. Через 5 хвилин суп готовий!

Крем суп

Для приготування крем супу знадобляться наступні продукти:

  • Сочевиця червона – 1 склянка;
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • Помідори – 2 шт;
  • Олія оливкова – 2 ст.л;
  • Кмин, коріандр, кінза, сіль за смаком.

Олію розігріти в сковороді, додати подрібнену цибулю, пасерувати по прозорості. З помідор зняти шкірку, розім’яти, додати до цибулю. Туди ж висипати промиту сочевицю. Посолити і варити на помірному вогні 25 хвилин. Після закінчення часу варіння в каструлю додати спеції, потім отримане подрібнити блендером. Крем суп готовий!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

30 ÷ = 10