Рецепти

Як правильно готувати заморожені манти

Манти – смачне м’ясне блюдо, яке є традиційним у народів Центральної Азії. Полягає воно з тонкого шару тіста, дрібно нарізаного м’яса. Є різні варіації блюда. У нього можна додавати самі різні прянощі. Можна готувати манти і різними способами. Від цього залежить смак готового блюда. У традиційному рецепті їх варять на пару з використанням мантоварки. Манти можна готувати самостійно або купити вже в готовому виді.

Відмінності в приготуванні свіжих і заморожених

Вирішуючи, скільки варити манти і як варити манти, обов’язково треба враховувати, який продукт був придбаний – свіжий чи заморожений. В першу чергу важливо знати, що заморожувати блюдо про запас допустимо. Хоча, звичайно, краще віддавати перевагу саме свіжим варіантам.

Можна варити манти як пельмені. Є тільки незначні відмінності. Готові домашні і покупні вироби після заморожування кришаться. Саме тому важливо, щоб тісто у продукту було трохи товще, ніж у того, яке варитиметься відразу після приготування.

Заморожені манти потрібно готувати тільки на пару. В результаті дії занадто низьких температур в тісті утворюються тріщини і отвори. Якщо їх відправити до окропу, сік не збережеться усередині. До того ж є ризик, що тісто розвалиться.

Заморожені манти бажано готувати відразу ж після витягання з морозилки. Повторне їх заморожування неприпустимо. Підставку для варіння обов’язково заздалегідь змащують невеликою кількістю рослинної олії. Продукт розкладають на відстані 1 см один від одного. Також треба пам’ятати, що готове блюдо після заморожування слід готувати трохи довше, ніж в тільки зліпленому виді.

Час і правила приготування

При виборі правильного часу слід враховувати, яким саме чином ви готуватимете манти. Є безліч способів їх варіння. Також треба враховувати, яка у блюда начинка. Хвилини варіння на вогні можуть відрізнятися, якщо, наприклад, манти тільки з м’ясом або з гарбузом. Є безліч варіацій приготування блюда.

Процес приготування блюда неважкий. Варяться манти швидко, але у результаті ви отримуєте соковитий і дуже смачний продукт. По можливості краще готувати манти самостійно, але якщо це неможливо, то можна віддати перевагу і готовим варіантам.

У мантоварці

Заморожені і готові манти найчастіше готують в мантоварці. Це традиційний спосіб приготування блюда. Усі інші способи використовують тільки за відсутності мантоварки.

Якщо ви любите балувати свою сім’ю мантами, то краще все ж придбати спеціальне устаткування для правильного приготування. Покроковий процес приготування дуже простий.

Мантоварка – ярусна конструкція. Сама нижня частина – ємність з водою. Не треба наливати її надто багато. У іншому випадку при приготуванні летітимуть бризки.

Час приготування починають відлічувати тільки після закипання води. Для виключення вірогідності прилипання під час готування слід змащувати місткість невеликою кількістю рослинної олії. Час готування відрізняється від приготування на газу. У мантоварці продукт вариться близько 40-45 хвилин.

Цього часу вистачає для отримання смачного і соковитого блюда. Якщо був придбаний готовий заморожений продукт, то час варіння збільшують ще хвилин на 5. Це необхідно для розморожування продукту. Якщо дістати манти раніше, то швидше за все тісто буде ще сируватим.

При приготуванні потрібно враховувати вагу виробу. Чим більше мантів і товще їх тісто, тим довше треба їх готувати. Краще покладатися на зовнішній вигляд продукту. Іноді стандартно рекомендованого часу може бути багато або навпаки мало.

При варінні в мантоварці кришка пристрою має бути щільно закрита. Піднімати її занадто часто – не краща ідея. Якщо мантоварки немає, то можна зробити блюдо на плиті. Без мантоварки вироби виходять теж дуже смачними, якщо їх правильно приготувати.

У пароварці

Це один відмінний спосіб приготування замороженого чи свіжого продукту. Конструкція пароварки сильно схожа з мантоварку. Нижню місткість наповнюють водою приблизно наполовину. При кипінні вода не повинна торкатися грат.

Другий ярус змащують вершковою або рослинною олією. Вироби викладають на відстані близько 1 см один від одного. У пароварці манти готуються на 5-10 хвилин більше, ніж в мантоварці. Зазвичай вони варяться близько години.

У мультиварці

Мультиварка – універсальний пристрій. У ній можуть готуватися різні блюда, у тому числі і манти. При використанні мультиварки застосовують режим “на пару”.

Місткість для варіння заздалегідь змащують рослинною олією. Вироби не можна розташовувати занадто близько один до одного. У основну чашу вливають невелику кількість води. З потреби її треба буде доливати. При кипінні вода не повинна торкатися місткості для приготування на пару.

Вироби варять на пару впродовж 45 хвилин. Після цього мультиварку відключають. Тільки через 5 хвилин грати знімають, а готовий продукт перекладають на тарілку. Перед поданням блюдо посипають великою кількістю дрібно нарізаної зелені.

У каструлі

Заморожені або свіжі вироби можна приготувати прямо в каструлі. Є декілька способів варіння на вогні. У першому випадку вироби готують у воді, як пельмені. Для цього в каструлю наливають воду, додають спеції і доводять до кипіння. Після цього в ємність засинають манти і чекають близько 10-15 хвилин. Перед поданням виробу посипають нарізаною зеленню.

Можна використати і спеціальні пароварки для каструль. Замінити її можна звичайним друшляком. Його заздалегідь змащують рослинною олією, щоб тісто не прилипало. На дно каструлі наливають невелику кількість води. Згори встановлюють друшляк або пароварку і викладають туди вироби. Час приготування у такому разі збільшується до 30-50 хвилин залежно від розміру продукту і начинки.

На пару

Варіння продукту у воді хоч і просте, але не дає можливості отримати бажане за смаком блюдо. Краще віддавати перевагу традиційному варіанту і готувати манти саме на пару. Якщо вони заморожені, то їх треба піддавати термічній обробці трохи довше.

Приготувати на пару блюдо можна:

  • у каструлі з використанням спеціальної насадки на місткість;
  • у пароварці;
  • у скороварці;
  • у мультиварці.

Ну і звичайно, саме краще парове устаткування для приготування мантів – мантоварка. В середньому, час готування складає 40-50 хвилин. Воно може мінятися залежно від характеристик продукту і вибраного способу для приготування на пару.

При приготуванні на пару манти зберігають максимальну кількість соку усередині.

На сковороді

На сковороді манти готують трохи інакше. Це відмінний спосіб надати блюду нові смакові нотки. Для приготування виробу з тіста викладають на дно сковороди. Згори треба покласти цибулю, заздалегідь нарізану півкільцями. Окремо змішують томатну пасту з невеликою кількістю води.

Томатною сумішшю заливають блюдо. Манти необхідно гасити під кришкою близько 30 хвилин. Сіль і спеції додають за смаком. До закипання треба готувати продукт на сильному вогні, а потім зменшити його.

Готове блюдо подають з нарізаною зеленню. За бажання також додають сметану.

Манти – ситне, а головне – смачне блюдо. При правильному приготуванні вони виходять ніжними і соковитими.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

92 − 90 =