Какао-боби – користь та шкода – як вживати?

Такий продукт, як какао, відомий людству вже дуже давно, і в ті далекі часи він дуже високо цінувався. Так, приміром, є дані, що до XIX століття зерна какао використовувалися індійцями Центральної Америки, в якості дрібних грошей. В наші дні какао-боби цінуються не менше, адже це один їх основних інгредієнтів таких чудових продуктів, як шоколад і какао.
Проте, зараз в умовах тотального екологічного забруднення і ГМО, багатьох людей, які намагаються піклуватися про своє тіло, турбує безліч питань: де виготовляють какао-боби, в чому полягає їх користь та шкода, і, звичайно ж, як їх вживати без шкоди для здоров’я і фігури.

Какао-боби - користь та шкода - як вживати

Смачно та корисно

Про корисні властивості какао-бобів краще всього розповідати на прикладі шоколаду, як найбільш поширеного продукту, що отримується з них. Ці ласощі мають великий перелік позитивних ефектів, які пояснюються речовинами, що містяться в какао.За даними біологів в цих бобах міститься понад 300 різних хімічних сполук, але в першу чергу хочеться розповісти про їх представників:

  • теобромін;
  • дофамін;
  • епікацетин.

Продукти з какао-бобів мають безліч прихильників по всьому світу, і це не дивно, адже якісний шоколад і какао не лише смачні, але і корисні. Вони тонізують і піднімають настрій. Головним чином за ці ефекти відповідають теобромін і дофамін. Останній, до речі, за сумісництвом є нейромедіатором, за допомогою якого наші нервові клітини спілкуються один з одним.

Какао-боби - користь та шкода - як вживати

Романтичним особам напевно припаде до смаку і друга назва дофаміну – гормон радості, адже саме завдяки ньому, після з’їденої шоколадки, настрій дивовижним чином стає краще. Що ж до останнього представника трійки найважливіших хімічних сполук, що містяться в какао-бобах, то ефекти епікацетину менш помітні для гурмана. Ця речовина пригноблює вільно радикальне окислення ліпідів в тілі людини, тим самим запобігаючи руйнування клітин організму.

Насправді корисних біологічно активних складових в какао-бобах в цілому, і в шоколаді зокрема, значно більше, ніж три, але поглиблюватися в нетри біохімії і фізіології не будемо.

Какао-боби - користь та шкода - як вживати

Мінуси

Окрім речовин, що мають позитивні ефекти на організм людини, в цих бобах містяться і не такі корисні компоненти. Деякі з них навіть можуть завдати шкоди організму, приміром, в зернах какао міститься велика кількість гістаміну і подібних до нього речовин. Не дивлячись на те, що ця речовина так само, як і дофамін, зустрічається в людському організмі в нормі, вона навряд чи викличе подібні гормону радості ефекти.
Все тому, що гістамін є медіатором запалення і здатний призводити до виражених алергічних реакцій людей, що мають до них схильність.

Втім, якщо ви не є алергіком, то можете не відмовляти собі в задоволенні, правда, і зловживати ним не варто. Адже, якщо з’їсти за невеликий проміжок часу приблизно 2,5-3 кг шоколаду, то можна обзавестися серйозною залежністю від теоброміну, а від з’їдених підряд 7-10 кілограм цих коричневих ласощів можна навіть померти.

Цікаво знати! Передозування теоброміну може спровокувати судоми, запаморочення, діарею або блювоту. Найбільше цієї речовини міститься в чорному шоколаді, адже саме вона відповідає за гіркуватий присмак продукту.

Какао-боби - користь та шкода - як вживати

Домашній шоколад з какао-бобів

Сьогодні в продуктовому магазині можна купити шоколад на будь-який смак, але іноді виникає бажання приготувати щось оригінальне самому. Можна обрати найлегший варіант: купити плитку шоколаду в найближчому супермаркеті, розтопити її і, приміром, додавши горіхи або сухофрукти, перетворити її на домашні цукерки. Але є і інший варіант, більше трудомісткий, але і цікавіший – відчути себе сьогоденням шоколадьє і приготувати солодку субстанцію повністю самостійно.

На ваш вибір надамо два рецепти. Перший з них буде простіший, в нім використовуватиметься поширений компонент, який без особливих зусиль можна виявити у будь-якому супермаркеті, а саме – какао-порошок. Другий же рецепт ближче для тих, хто виготовляє справжній шоколад. Замість какао порошку для нього знадобляться справжні какао-боби. Знайти їх не так просто, зазвичай вони продаються в невеликих спеціалізованих магазинчиках або доступні для замовлення через Інтернет.

Рецепт №1

Кінцевий продукт, що отримується при використанні цього рецепту, можна назвати чимось середнім між шоколадом і шоколадним печивом. Цей парадокс пояснюється наявністю в рецепті борошна.
З інгредієнтів знадобиться:

  • 1 чайна ложечка борошна;
  • 7-9 столових ложок цукру (за смаком);
  • 55 грам вершкового масла;
  • 5 столових ложок какао-порошку;
  • 5 столових ложок молока.

У невелику ємність слід вилити молоко додавши какао-порошок і цукор, та довести до кипіння на дуже повільному вогні. Потім додають олію, а коли вона повністю розтопиться, повільно помішують, всипають борошно. Масі слід знову дати закипіти, і, як тільки борошно повністю розчиниться, зняти з вогню. Отриману густу масу, розлити по формах та відправити до холодильника на дві години. Після застигання шоколад готовий до вживання.

Какао-боби - користь та шкода - як вживати

>Рецепт №2

Інгредієнти:

  • какао-боби;
  • цукрова пудра;
  • какао-олія.

Розпочнемо з того, що боби слід очистити і подрібнити, скориставшись ступкою або кавомолкою.
Важливо! Якщо ви вирішили використати кавомолку, то зверніть увагу, що при перемелюванні з бобів виділяється олія, від якої дуже проблематично відмити пристрій.

Подрібнені боби злегка обсмажити на сковороді і додати какао-олію в пропорції 1 до 1. Можливі варіації цього співвідношення залежно від того, який смак ви бажаєте отримати у результаті, адже какао-боби гіркі на смак, а олія – ні. Далі йде етап варіння, для нього слід використати водяну лазню. Температура води має бути близько 50 градусів.

Варити шоколадну суміш слід до тих пір, поки вона повністю не розчиниться. У цей же проміжок часу рекомендується додати цукрову пудру. Оскільки суміш не містить води, то звичайний цукровий пісок в ній може просто не розчиниться, перетворившись на карамель. Тоді як цукрова пудра розчиняється без яких-небудь проблем. Готову суміш розливають по формах і відправляють в холодильник до повного застигання.

На закінчення

Харчова промисловість – це не єдина область використання какао-бобів. Вони застосовуються в косметології і медицині. Приміром, декілька шматочків чорного шоколаду допоможуть нормалізувати кров’яний тиск, що різко впав. А какао-олія є одним з найбільш популярних інгредієнтів косметичних засобів. Головне, треба пам’ятати, що все добре в помірних кількостях.

Схожі записи

Залишити кометар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

47 + = 51