Крупи

Як варити манну кашу без грудочок на молоці або воді

Манна каша вважається дитячим блюдом. Проте люблять її не лише діти, але і дорослі. Правильно зварене блюдо виходить дуже ніжним і смачним. Готувати манну кашу без грудочок може не багато хто, але насправді, якщо дотримуватися покроково усіх рекомендацій по варінню, це дуже просто.

Скільки варити манну кашу

Визначаючись, скільки варити кашу на воді або молоці, треба враховувати, як саме готуватиметься крупа. Найдовше її робити в мультиварці. Час варіння у такому разі складає близько 20 хвилин.

При варінні в каструлі на готування піде близько 7-10 хвилин. Така ж кількість часу знадобиться і у разі, якщо було віддано перевагу мікрохвильовій печі.

Пропорції води і манної крупи для ідеальної каші

З’ясовувавши, як варити манну кашу, вимагається в найпершу чергу запам’ятовувати пропорції. При їх порушенні блюдо може бути повністю зіпсоване. Консистенція буде не такою, як хотілося б.

Пропорції можна трохи міняти, враховуючи те, яку кашу хочеться отримати. Стандартно рекомендується брати 3 столових ложки манки на 500 мл молока.

Якщо крупа вариться на воді, то досить буде 2 ст.л. крупи. Використовуючи такі пропорції, можна отримати кашу приємної консистенції. Вона буде не занадто густа, але і не надмірно рідкою.

Якщо є бажання отримати рідшу кашу, то на 0,5 л буде досить 2 столових ложки крупи.

Як варити манну кашу без грудочок

Зварити кашу без грудок не так важко, як здається. Досить дотримуватися основних рекомендацій. Важливо враховувати, що використовується для приготування – вода або молоко.

На молоці

Щоб приготувати манну кашу на молоці, треба на 1 склянку рідині узяти 1,5 ст.л. манки, 1 ст.л. цукру, щіпку солі і вершкове масло за смаком.

Молоко змішують з сіллю і цукром. Каструлю ставлять грітися на плиту. Коли молоко нагріється, в нього всипають манку. Кашу треба постійно помішувати до готовності. Олію додають в готове блюдо.

На воді

Кашу на воді варять так само, як і на молоці. На 400 мл рідини беруть 4 ст.л. манки. Пропорції – єдина відмінність в приготуванні.

Як готувати манну кашу в мультиварці

Манну кашу без грудочок можна приготувати з використанням мультиварку. У такому разі на готування піде більше часу. Пропорції використовуються стандартні.

Для приготування каші в мультиварці крупу насипають на дно чаші. Туди ж відправляють сіль і цукор. У чашу закидають шматочок вершкового масла і наливають молоко. Суміш перемішують і готують на режимі “Каша” 20 хвилин.

Як приготувати в духовці

Правильно варити молочну манну кашу на печі, але можна віддати перевагу і нетрадиційному способу і приготувати манку в духовці. Для приготування можна використати каструлі, призначені для духовки, або горщики.

Як і у випадку з мультиваркою, усі інгредієнти треба помістити в ємність і перемішати. Обов’язково треба знати, скільки хвилин готувати кашу, тому що час відрізняється. При використанні духовки доведеться варити кашу впродовж 30 хвилин. Рекомендована температура – 180 градусів.

Готуємо кашу в мікрохвильовій печі

Приготувати порцію каші можна в мікрохвильовій печі. У такому разі тарілку з молоком, сіллю і цукром відправляють в пристрій на 2 хвилини при максимальній потужності.

Після закінчення вказаного часу треба дістати тарілку, всипати манку і ретельно перемішати.

Кашу готують ще 7-9 хвилин. Перед поданням в тарілку додають шматочок вершкового масла.

Як приготувати кашу дитині: грудничку і дітям від 1 до 3 років

Для грудничков і дітей молодшої вікової групи кашу треба готувати інакше. Краще використати суміш з молока і води в пропорції 1:1. Це буде оптимальним варіантом як для грудничков, так і для дітей 1-3 років.

Кашу бажано робити рідшою, додаючи більше води. Якщо блюдо готується для грудничка, то можна використати грудне молоко. Дітям 1-3 років можна доповнювати кашу фруктами. Від вершкового масла краще відмовитися.

Поради від кухаря. Кашу із злаками приготувати неважко. Але якщо дотримуватися певних рекомендацій, то блюдо стане ще смачнішим.

Яку каструлю вибрати

Ідеальний варіант – каструля з антипригарним покриттям. Бажано, щоб вона мала товсте дно. Емальовану каструлю брати не рекомендується. У такій місткості каша пригоратиме.

Порада. Хорошим варіантом для приготування буде казан або качатник. Можна також брати спеціальні ємності з подвійним дном.

У яку воду засипати манку

Манку засипають після закипання рідини. Головне – робити це повільно і постійно помішувати. Можна засипати крупу і до кипіння, але у такому разі висока вірогідність утворення грудочок.

Скільки ложок треба на 1 порцію

На 1 склянку молока беруть 1-1,5 столових ложок манки. Готову кількість каші буде досить для ситного обіду або вечері.

Чи треба додавати цукор або мед

Цукор – стандартний інгредієнт каші. Можна, звичайно, відмовитися від нього, але тоді блюдо буде практично позбавленим смаку. Замінити цукор можна медом. Його додають безпосередньо в тарілку після готовності. Пов’язано це з тим, що мед не рекомендовано піддавати термічній обробці.

Смачні рецепти з манної каші

Є маса рецептів з манною кашею. Кожен може знайти блюдо на свій смак.

Збита манна каша з малиною

Процес приготування такого десерту недовгий, але виходить він дуже ніжним і смачним. Вимагається проварити 280 г малини в 500 мл води впродовж 10 хвилин. Окремо змішують 80 г манки і 70 г цукру.

Малинову суміш проціджують. Рідину ставлять на вогонь і додають манку. Кашу готують до готовності. Після цього її остуджують і збивають міксером. Подають, посипаючи провареними ягодами.

Запіканка з манної каші

Смачний варіант – сирна запіканка з манкою. Для її приготування 30 г манки заливають 60 мл молока. Окремо через сито перетирають 300 г сиру. До нього додають раніше змішану манку з молоком, а також 1 яйце, 1,5 ст.л. цукру, 1 щіпку солі і ретельно перемішують. Масу виливають в змащену олією форму. Запіканку готують в духовці 25 хвилин при 180 градусах.

Манна каша з шоколадом і бананом

Заздалегідь готують традиційну манну кашу. Рекомендовані пропорції – 2 ст.л. манка на 400 мл молока. 1 банан нарізують кубиками, а 25 г шоколаду натирають на дрібній терці. Їх додають в готову кашу при поданні.

З яблуком і корицею

Цей рецепт ідентичний попередньому. Тільки в якості доповнення до каші використовується яблуко з корицею. Яблуко нарізують заздалегідь кубиками. Можна подрібнити його блендерам, якщо є бажання отримати ніжнішу консистенцію.

При поданні готову кашу посипають яблуком, а потім додають трохи меленої кориці.

Буберт

Буберт – смачний ніжний десерт з манкою. Для його приготування потрібні:

  • 45 г манки;
  • 0,5 л молока;
  • 3 яйця;
  • 65 г цукру;
  • 130 г вишні;
  • 350 мл води;
  • 20 г крохмалю і трохи ванілі.

Молоко нагрівають до кипіння і акуратно вводять манку, постійно помішуючи. Окремо жовтки збивають з 40 г цукру, ваніллю, щіпкою манки. Суміш вливають в молоко. Масу нагрівають на невеликому вогні, помішуючи.

Білки збивають до піків і акуратно вмішують до молочної суміші і нагрівають ще впродовж 5 хвилин. Окремо з вишні, води і крохмалю готують кисіль. У креманки по черзі накладають кашу з вишневим соусом.

Манна каша з гарбузом

Манка з гарбузом – одно з кращих поєднань. Готувати таку кашу неважко. Слід при приготуванні по традиційному рецепту додати додатково в закипіле молоко натертий заздалегідь на терці гарбуз. Через 5-7 хвилин засипають манку і готують до готовності.

На 0,5 л молока і 3,5 ст.л. манки рекомендується додавати близько 200 г гарбуза.
Манка – дуже корисна і смачна каша. Правильно приготоване блюдо виходить ніжним, в міру солодкуватим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *