Де і як правильно зберігати хрін в домашніх умовах?

Хрін використовується як приправа до безлічі різновидів страв і консервації. Зберігати його корені можна декількома способами. Період зберігання буде тривалим, тільки за умови дотримання деяких правил. Корені можуть швидко засохнути та втратити свої смакові властивості, а в переробленому вигляді на них може з’явитися грибок або навіть паразити.

Де і як правильно зберігати хрін в домашніх умовах

Нюанси зберігання хріну:

  • перед зберіганням, з коренів хріну потрібно очистити забруднення за допомогою щітки, не пошкодивши при цьому шкірку (такий нюанс стосується хріну, вирощеного самостійно або купленого у приватних продавців);
  • мити корені хріну, перед зберіганням не варто(вода змиє захисну оболонку та скоротить термін зберігання);
  • якщо хрін вирощувався самостійно, то перед зберіганням його потрібно просушити природним способом (важливо не пересушити корені, розміщуючи їх під променями сонця або поблизу опалювальних приладів);
  • для тривалого зберігання в цілому вигляді підходять тільки свіжі корені хріну без механічних ушкоджень, поразки паразитами або інших дефектів;
  • зберігати свіжі корені хріну потрібно в темному місці, яке регулярно провітрюється і максимально затемнене;
  • корені хріну можна зберігати в холодильнику (знайти прохолодне місце в квартирі досить складно, тому при зберіганні в домашніх умовах цей метод вважається найефективнішим);
  • ідеальними умовами для зберігання великої кількості коренів хріну вважаються льохи і підвальні приміщення(у таких місцях хрін найдовше зберігає свої смакові характеристики);
  • при зберіганні в холодильнику, корені хріну потрібно обернути харчовою плівкою із заздалегідь проколеними отворами, для створення вентиляції;
  • свіжі корені хріну можна заморожувати (у морозильну камеру їх можна поміщати цілими або нарізаними, розміщеними в контейнери, поліетиленові пакети або харчову плівку);
  • корені хріну можна зберегти впродовж тривалого часу за допомогою подрібнення (оптимальним варіантом є використання блендера);
  • якщо нарізати корені тонкими пластинами і висушити в духовці при температурі не менше 50 градусів упродовж декількох годин, то зберігати таку заготівлю можна буде більше року;
  • листя хріну можна зберігати в холодильнику, але в’янути вони почнуть впродовж декількох днів (ефективнішим способом їх зберігання є сушка або подрібнення);
  • подрібнені корені або листя хріну, потрібно зберігати в ємностях з кришками (поліетиленові пакети для цього не підходять унаслідок ризику появи конденсату);
  • ідеальними для зберігання подрібненого листя або коренів хріну вважаються звичайні скляні банки;
  • з коренів хріну можна зробити заготівлю на основі столового оцту (свіжий корінь спочатку очищається, потім натирається на терці та змішується з оцтом, до отримання однорідної маси, що нагадує кашу);
  • подрібнений хрін в оцті, зберігати потрібно у банках з кришками і тільки в холодильнику.

Приймати рішення про вибір способу зберігання хріну, потрібно у момент його купівлі або збору. Якщо корені лежатимуть в неправильних умовах занадто довго, то на них може з’явитися грибок, а деякі смакові властивості втратяться. Невелику кількість коренів можна відразу помістити в морозилку, а при необхідності подрібнити, засушити або приготувати оцтові заготівлі.

Скільки і де можна зберігати хрін?

У холодильнику корені хріну можуть зберігатися впродовж 20 діб. Розміщувати їх потрібно у відділенні для овочів або на нижній полиці. Заморожені корені можна зберігати декілька місяців. Зміна смакових характеристик почне спостерігатися тільки після закінчення 6-7 місяців заморожування.

У висушеному стані корені хріну можна зберігати майже 2 роки. Подрібнені корені зберігаються довше 1 року, але необхідні умови при цьому відрізнятимуться. Висушений хрін менш вимогливий до вологості повітря і температурного режиму. Подрібнені корені швидко зіпсуються, якщо в них потрапить хоч би мінімальна кількість вологи.

У підвалах або льохах корені хріну можуть зберігатися впродовж 6 місяців. Краще підвішувати їх до стелі або на стіни. Так корені отримуватимуть достатню кількість кисню. Якщо через 3-4 тижні хрін почав засихати і втрачати свою твердість, то краще його подрібнити, засушити або помістити в морозильну камеру.

Схожі записи

Залишити кометар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × = 9