Овочі

Де і як правильно зберігати артишок в домашніх умовах?

Зберігати артишок упродовж тривалого часу у свіжому вигляді не вийде. Рекомендується споживати його якомога раніше після збору або купівлі. Приготовані артишоки можуть зберігатися впродовж декількох днів, але тривалий термін придатності, вони мають після їх консервації.

Де і як правильно зберігати артишок в домашніх умовах

Нюанси зберігання артишоку в домашніх умовах

  • споживати свіжі артишоки рекомендується протягом доби (при тривалому зберіганні їх структура стає волокнистою, вітаміни зникають, а смак стає менш вираженим);
  • зберігати артишоки потрібно в холодильнику (при кімнатній температурі і в морозильній камері вони псуються досить швидко);
  • термін зберігання артишоку продовжити можна, якщо він зірваний або куплений із стеблом (розмістити суцвіття потрібно, як квіти – у банку з водою, заздалегідь зробивши надріз на кінчику стебла);
  • у їжу артишоки вживаються в сирому, приготованому або консервованому вигляді (якщо на суцвіттях з’явилися ознаки гниття, то споживати їх не можна);
  • зіпсований артишок, здатний зіпсувати враження про страву, в якій він використовується як додатковий інгредієнт, і завдати шкоди травленню;
  • не можна зберігати артишоки поруч з приготованими стравами або продуктами з насиченими ароматами (суцвіття, в даному випадку, зіпсуються швидше);
  • якщо залити артишоки солоною водою і поставити заготівлю в прохолодне місце, то зберігатися вони зможуть впродовж декількох тижнів (на один літр води знадобиться приблизно 20 г солі);
  • в маринованому вигляді артишоки зберігаються впродовж декількох місяців (маринад можна приготувати на основі солі, лимонної кислоти, води та цукру, причому останнього інгредієнта повинно бути на 10 г більше, ніж солі);
  • мити артишоки рекомендується перед їх вживанням або приготуванням (волога, що скупчилася після промивання в суцвітті, прискорить процес зволоження пелюсток і їх подальшого псування);
  • сорт артишоку не впливає на термін зберігання (усі сорти при зберіганні після декількох днів у свіжому вигляді, починають втрачати свої смакові характеристики);
  • не варто зберігати артишок заражений попелюхою або іншими паразитами (споживання таких суцвіть небезпечне для здоров’я);
  • якщо при зборі артишоку, випадково потрапили равлики або слимаки, то їх обов’язково потрібно прибрати, а суцвіття потрібно не лише промити, але і замочити на деякий час у воді);
  • артишоки можна зберігати в поліетиленових пакетах або контейнерах (найефективнішим способом зберігання суцвіть, вважається солона вода або маринад, а також використання при цьому звичайних скляних банок з кришками).

Скільки та при якій температурі зберігати артишок?

У свіжому вигляді середній термін зберігання артишоків, складає не більше 7 днів. Зберігати їх можна в холодильнику, а заморожувати не рекомендується. Після заморожування смакові якості втрачаються, а консистенція змінюється до такої міри, що споживати артишок стає практично неможливо. Зберігати впродовж декількох днів можна тільки свіжі та якісні суцвіття. Якщо артишок почав псуватися, то його не потрібно, не лише поміщати в холодильник, але і використовувати для приготування страв.

Оптимальною температурою зберігання артишоків, вважається діапазон від 0 до 1 градуса. При інших температурах дуже великий ризик зміни смакових властивостей та структури. При низьких температурних режимах суцвіття стають позбавленими смаку, а при високих – з’являються ознаки значного зволоження та псування.

Для зберігання артишоків підходять:

  • холодильник;
  • погріб;
  • підвал;
  • балкон;
  • інші прохолодні місця.

Маринований і солоний артишок можна зберігати як звичайну консервацію. Місце має бути прохолодним, темним, далеко від джерел тепла, у тому числі і прямого попадання сонячних променів. Суцвіття в скляних банках можуть змінити свій колір під впливом світла, а їх структура стане більше волокнистою.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *