Де і як правильно зберігати кабачки в домашніх умовах?

Однією з особливостей кабачків є тривалий термін зберігання. Для того, щоб плід зберіг свої смакові характеристики і зберігався впродовж усього потенційного терміну, його потрібно заздалегідь оглянути і підготувати. Перезрілі, пошкоджені, підмерзлі або кабачки з першими ознаками гниття зберіганню не підлягають. Крім того, не усі з вказаних випадків придатні до вживання. Наприклад, плоди, що підмерзли, повністю міняють свої смакові властивості та псують враження про страву.

Де і як правильно зберігати кабачки в домашніх умовах

Нюанси зберігання кабачків:

  • найдовше зберігаються кабачки, розмір яких не перевищує 45 см (шкірка при цьому має бути твердою та не проколюватися нігтем, при спробі її відколупнути);
  • краще та довше зберігаються кабачки, плодоніжка яких не менше 5 см (якщо плодоніжка буде коротша, то бактерії до м’якуша кабачка проникнуть швидше і плід зіпсується раніше терміну);
  • мити кабачки перед зберіганням не потрібно (це скоротить термін зберігання);
  • максимально акуратно потрібно видаляти забруднення з кабачків (при щонайменших ушкодженнях шкірки плід зберігатиметься менше);
  • не рекомендується зберігати кабачки поряд з опалювальними приладами (крім того, підвищена вологість повітря, також негативно впливає на збереження кабачків);
  • для поліпшення умов зберігання кабачки рекомендується завертати в папір або газету;
  • при зберіганні декількох кабачків, плоди потрібно розміщувати так, щоб вони не торкалися один з одним;
  • для зберігання невеликих кабачків, можна використати капронові панчохи (якщо помістити плід в панчоху і розмістити в підвішеному стані, то він не один місяць зберігатиме свіжість);
  • кабачки добре зберігаються в картонних коробках (між плодами має бути відстань або потрібно їх розділити папером);
  • кабачки дозрівають в домашніх умовах, тому, чим довше плід зберігається, тим товще стає його шкірка та втрачається смак м’якуша;
  • не рекомендується зберігати кабачки з ознаками захворювань або плямами невідомого походження на шкірці (бактерії нестримно розвиватимуться, а плід або зіпсується, або завдасть шкоди здоров’ю після його споживання);
  • у квартирі кабачки добре зберігаються в коморах або в темних зонах (наприклад, під ліжком);
  • якщо кабачок зберігати неправильно, то він може стати гірким і рихлим після приготування.

Для тривалого зберігання підходять кабачки середньої стиглості. Якщо плід молодий, то сік з його м’якуша активно витрачатиметься на дозрівання насіння, внаслідок чого кабачок втратить значну частину смакових властивостей. Якщо кабачок буде перезрілим, то через деякий час він або зіпсується, або стане настільки твердим, що спожити його в їжу буде неможливо.

При якій температурі і скільки зберігати кабачки?

Оптимальною температурою для зберігання кабачків є рівень від 4 до 10 градусів. Стандартний термін збереження свіжості плодів – 3-4 місяці. При дотриманні усіх правил зберігання, цей показник можна збільшити ще на декілька місяців. Якщо кабачок зберігається при 0 градусів, то його збереження потрібно періодично перевіряти і не допускати гниття або перезрівання.

Кабачки невеликого розміру або зовсім молоді плоди зберігаються впродовж 3 тижнів. Умови, в даному випадку, не мають значної ролі. Термін зберігання не зміниться, якщо розміщувати їх в холодильнику або тримати в кімнатних умовах. Рекомендується перші 2-3 дні зберігати такі кабачки при кімнатній температурі, а потім (якщо не планується споживати їх) перекладати в холодильник.

У холодильнику (у відсіку для овочів) кабачок може зберігатися не занадто довго. Максимальний термін в даному випадку – тижні. Зберігати кабачки в холодильнику рекомендується тільки у тому випадку, якщо вони молоді, а їх шкірка тонка.
При температурі 5 градусів (зазвичай такий показник є традиційним для усіх моделей холодильників у відсіку для овочів) кабачки краще зберігати в поліетиленовому пакеті заздалегідь проколеними отворами.

Кабачки можна заморожувати. У морозильній камері вони зберігаються упродовж декількох місяців, не змінюючи свою консистенцію та смак. Перед заморожуванням плоди очищають від шкірки, видаляють насіння і нарізують невеликими кубиками. Заготівлю поміщають в поліетиленовий пакет або контейнер та ложать до морозилки. Заморожувати повторно кабачки не можна. Після заморожування плоди можна використати для приготування будь-яких страв і піддавати будь-якій тепловій обробці.

 

Схожі записи

Залишити кометар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × = 20