Овочі

Як правильно вибрати маслини?

Як правильно вибрати маслини?

Оливки і маслини не є різними сортами одних плодів. Забарвлення їх міняється в процесі дозрівання, тому маслини є усього лише стиглими оливками. Зелені плоди набагато щільніші за чорні, що дозволяє доповнювати їх всілякими начинками. Фаршированих маслин у продажу зустріти неможливо. Обумовлено це м’якістю плодів і непридатності їх для всіляких маніпуляцій із способами маринування і консервації.
Маслини на прилавках магазинів продаються в двох видах:

  • плоди з кісточкою;
  • плоди без кісточки.

Маслини можуть продаватися в скляних банках, пластикових упаковках або бляшаних місткостях. Особливу пильність потрібно приділяти маслинам без кісточок. Річ у тому, що деякі виробники використовують хитрощі. Оливки забарвлюються в чорний колір за допомогою спеціальної кислоти, і тільки після цього з них витягається кісточка. Робиться це для спрощення процесу. Із стиглої маслини досить складно витягнути серцевину, щоб плід залишився цілим. Упаковку та усі нанесені на неї маркіровки, потрібно перевіряти як можна уважніше.

Як вибрати маслини?

У свіжому вигляді маслини не продаються в магазинах. При купівлі їх у будь-якій упаковці, важливо перевірити її цілісність і правильне оформлення інформації. Наприклад, на ній обов’язково має бути присутнім, так званий, калібр з парних цифр. Перше число – ця зразкова кількість маслин у банці, а друге є позначенням маси місткості.
Які маслини потрібно купувати:

  • рекомендується купувати маслини в скляних банках (у склі ці плоди краще зберігаються і їх можна оцінити візуально);
  • розсіл в маслинах має бути прозорим, не містити часток невідомого походження, а самі плоди мають бути цілими і не мати ушкоджень;
  • кісточка від маслини не повинна легко відділятися;
  • на ємності з маслинами має бути вказаний мінімальний склад (якщо виробник вказує безліч компонентів, назви яких не зрозумілі простим покупцям, то від купівлі таких маслин краще відмовитися);
  • якщо є можливість оглянути маслини, то потрібно переконатися в тому, що плоди однакового розміру (консервація маслин різного розміру не допустима і вважається порушенням технології виробництва);
  • особливу увагу слід приділити найменуванню виробника (варто враховувати той факт, що в Україні, наприклад, олива не росте, і виробником ця країна бути ніяк не може);
  • якщо, на прилавку представлені маслини з різними цінами, то занадто дешеві повинні викликати підозру у споживача;
  • маслини мають менш насичений смак, ніж оливки.

Які маслини купувати не варто:

  • якщо, у продажу вдалося знайти маслини з начинкою, то купувати їх не варто (це забарвлені оливки);
  • якщо, плоди мають численні ушкодження, нерівномірне забарвлення, а розсіл каламутний, то купувати їх також не рекомендується;
  • не слід купувати маслини, якщо термін придатності їх добігає кінця (краще купувати маслини із запасом періоду зберігання);
  • якщо, кісточка від маслини відділяється легко, то плід зіпсований або був заготовлений з порушеннями технологій;
  • якщо, бляшана банка з маслинами має сліди іржі, окислення або деформована, то від її купівлі потрібно відмовитися (деформація заліза може стати причиною початку хімічних процесів в розсолі, що безпосередньо вплине на якість маслин);
  • якщо, поверхня маслин має не однотонне забарвлення, то плоди були зібрані недозрілими, або не правильно консервувалися.

Відрізнити забарвлені оливки від маслин не складно, якщо купувати їх в скляній банці. Плоди, які дозрівали природним чином, не можуть бути чорними. Вони мають темно-фіолетовий, темно-коричневий або інші відтінки, максимально наближені до чорного. Крім того, про здійснення штучного фарбування свідчить такий компонент, як глюконат заліза у складі банки.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *