Гриби

ТОП 22 рецепти як готувати шампіньйони: в духовці, на сковороді, грилі

Гриби можуть бути самостійною стравою або гарніром до основної страви. Правильно приготовані шампіньйони зберігають свої користь і аромат. Гриби є універсальним продуктом. Час їх приготування безпосередньо залежить від обраного способу приготування.

Скільки готують шампіньйони

Для з’ясування часу приготування шампіньйонів, треба враховувати і метод приготування, і те, в якому вигляді вони використовуються. В середньому, час готування складає 6-25 хвилин.

У духовці

У духовці гриби готують цілими. Підходять свіжі, мариновані, заморожені шампіньйони. При приготуванні продукт зберігає насичений смак. У духовці шампіньйони запікають 15-20 хвилин. Їх заздалегідь змащують сметаною або будь-яким жирним соусом.

На сковороді

Для приготування смачного гарніру гриби викладають нарізаними на заздалегідь розігріту сковороду з шматочком вершкового масла. Смажити шампіньйони треба на середньому вогні, постійно помішуючи. Якщо грибів надто багато, то краще готувати їх партіями.

Важливо.

При готуванні в сковороді занадто великої кількості грибів, вони тушкуватимуться , а не смажитимуться.

На приготування смажених грибів йде близько 10-15 хвилин.

На грилі електричному

На електрогрилі гриби готують 25 хвилин. Їх треба періодично перевертати. На електрогрилі рекомендується підсмажувати замариновані шампіньйони або фаршировані. Нарізаними шматочками готувати гриби на електричному грилі не рекомендується.

На сковороді гриль

Заздалегідь сковороду нагрівають з невеликою кількістю олії. Гриби нарізують шматочками і смажать 2-3 хвилини з кожного боку.

У мікрохвильовій печі

У мікрохвильовій печі грибну і будь-яку іншу страву готують тільки в посуді, який призначений для використання в мікрохвильовій печі. Для приготування ємність з шампіньйонами накривають кришкою і готують 2-3 хвилини на максимальній потужності. Якщо гриби готуються цілими, то їм знадобиться близько 4 хвилин.

На пару

У пароварці краще всього готувати гриби цілими. У такому разі вони не втратять вологу і не стануть сухими. Шампіньйони викладають в чашу пароварки одним шаром. Гриби готують до 10 хвилин.

На вогнищі

Шампіньйони з вогнища виходять ароматними та смачними. Перед приготуванням рекомендується замаринувати гриби в улюбленому маринаді. Так вони будуть соковитішими. Треба обсмажувати шампіньйони на вогнищі 20 хвилин. Важливо регулярно перевертати їх, щоб вони не підгорали. Оптимальний варіант для приготування на вогнищі – використання сітки, яка щільно зафіксує гриби.

На мангалі

На мангалі гриби готують на шампурах. Шампіньйони можна чергувати з яловичиною, курячою грудкою, індичкою, свининою вирізкою, баклажанами, помідорами, кабачками, мінтаєм, гарбузом, лососем. При їх додаванні на шампури гриби стануть ще ароматнішими й смачнішими. На мангалі шампіньйони готують 20 хвилин, постійно перевертаючи.

Свіжі

Свіжі гриби готуються швидше. Залежить від способу приготування, треба смажити або варити шампіньйони. На приготування свіжих грибів йде 7-15 хвилин.

Заморожені

Чим більше на поверхні продукту льоду, тим довше доведеться його готувати. На приготування шампіньйонів після заморожування йде 10-20 хвилин.

Консервовані

Консервовані гриби вже повністю готові до вживання. За бажання їх можна трохи обсмажити до золотистої скоринки. Достатньо буде декількох хвилин. Це можна зробити як з нарізаними, так і з цілими шампіньйонами.

Королівські

Королівські шампіньйони мають характерне коричневе забарвлення. Вони ніжніші за смаком та більші за розміром. Час приготування такий же, як і у класичних шампіньйонів.

Цілі або частинами

Час приготування залежить від розміру шматочків. Цілі шампіньйони готують 10-15 хвилин. На приготування нарізаних грибів йде 7-8 хвилин.

Підготовка шампіньйонів до приготування

Правильно підготувати гриби легко. Шампіньйони виймають з упаковки та промивають під проточною водою. З ніжок зрізують краї. Будь-які темні ділянки видаляють.

Потрібно просушити шампіньйони паперовими рушниками, щоб прибрати зайву рідину. Після цього гриби використовують цілими або нарізають будь яким способом. Якщо шампіньйони були заморожені, то розморожувати їх не обов’язково.

Як зрозуміти, що шампіньйони готові

Щоб не зіпсувати страву, треба вимикати конфорку тільки після повної готовності грибів.

При приготуванні шампіньйони сильно зменшуються у розмірах. Готовність грибів можна визначити на око. Повністю готові шампіньйони набувають характерного коричневого кольору.

Важливо.

Не рекомендується готувати гриби більше 20 хвилин. Є ризик, що вони втратять соковитість. Виключення – приготування грибів спільно з іншими інгредієнтами у складі страви.

Готові гриби не повинні хрускотіти. Вони стають м’якими та ніжними. На шампіньйонах при смаженні утворюється золотиста скоринка. Причому, це відбувається навіть при готуванні на помірному вогні. При смаженні гриби виділяють велику кількість вологи. Коли вона випарується, шампіньйони вважаються готовими.

Рецепти приготування шампіньйонів на сковороді

Приготовані на сковороді шампіньйони виходять найбільш смачними. Усередині вони ніжні, а зовні покриті смачною скоринкою. Можна поєднувати гриби з різними продуктами. Це може бути як м’ясо, так і овочі.

У соусі

Хороший варіант для смачної вечері – гриби в соусі. Це може бути соєвий соус, часниковий або теріякі. Головна умова – використати помірну кількість підливки, щоб не перебити справжній смак грибів.

Найпоширеніший варіант – шампіньйони в часниково-соєвому соусі. Для їх приготування знадобляться:

  • 500 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 ст.л. соєвого соусу;
  • 2 ст.л. бальзамічного оцту;
  • 1 ч.л. цукру;
  • 1 щіпка перцю чили та чебрецю.

Цибулю нарізати та обсмажити на рослинній олії. Потім додати шампіньйони та спеції. Коли гриби будуть практично повністю готові, до них вливають соєвий соус, додають цукор та бальзамічний оцет і посипають натертим часником. Закуска в соєво-часниковому маринаді може подаватися як в холодному, так і в гарячому вигляді.

У клярі

Приготовані в домашніх умовах грибочки в клярі виходять дуже ситними та смачними. Можна подавати їх в якості окремої закуски або з гарніром, наприклад, з гречкою чи рисом. Для приготування шампіньйонів в клярі потрібно взяти 800 г грибів, 150 мл рослинної олії, 2 курячі яйця, 100 г твердого сиру, 0,5 склянки молока, 1/3 склянки борошна, сіль за смаком.

Можна використати тільки шляпки або цілі гриби. Якщо для приготування беруть сирі шампіньйони, то їх спочатку треба відварити. Варять гриби впродовж 10 хвилин на маленькому вогні. Після цього шампіньйони повинні охолонути. Якщо використовуються замариновані гриби, то попередня варка не потрібна.

Поки гриби остигають, треба приготувати кляр. Для цього змішують яйця, борошно, молоко, солять за смаком. Суміш має бути рідкою. У неї занурюють гриби та відправляють їх смажитися на заздалегідь розігрітій сковороді з рослинною олією. Шампіньйони обсмажують з двох сторін до золотистого кольору.

У паніровці на сковороді

Шампіньйони в паніровці виходять хрусткими. Покроковий рецепт їх приготування максимально простий. Щоб зробити гриби в паніровці, треба узяти 500 г шампіньйонів, 2 яйця, 50 мл молока, по 100 г борошна і панірувальних сухарів, по 1 ч.л. меду, гірчиці і соку лимона. Сіль і спеції додають за смаком.

Гриби заздалегідь відварюють 3 хвилини після кипіння. У тарілці змішують мед, сік лимона, гірчицю, чорний перець. Готовим маринадом заливають гриби на 15 хвилин.

Окремо збивають яйця з молоком. Гриби спочатку обвалюють у борошні, потім занурюють в яєчну суміш, а потім відправляють в панірувальні сухарі. Після цього шампіньйони знову занурюють в яйце і панірувальні сухарі. Шампіньйони обсмажують на соняшниковій олії.

З цибулею

Тушковані шампіньйони з цибулею та сметаною – смачне доповнення до гарніру. Соус, що огортає готові гриби, має приємний вершковий смак. Для приготування страви треба узяти 250 г шампіньйонів, 1 цибулину, 100 г сметани (частково можна замінити майонезом або вершками), 1 ч.л. борошна, 30 мл рослинної олії, 1 зубчик часнику, спеції за смаком.

Страва виходить хоч і калорійною, але дуже смачною. Сковороду заздалегідь розігрівають

з соняшниковою олією. У неї викладають нарізані цибулю та гриби. Їх обсмажують на сильному вогні 5 хвилин. Потім в сковороду відправляють борошно, перемішують і вливають сметану. Страву залишають тушкуватися 5 хвилин. Наприкінці до підливи додають подрібнений часник та спеції.

У сметані

Класичний варіант – макарони зі сметанно-грибним соусом. Підходять як до спагетті, так і до будь-яких інших сортів макаронних виробів. Приготування швидке. На готування страви йде близько 15 хвилин.

Гриби обсмажують з цибулею. Коли у них з’явиться золота скоринка, вливають сметану та подрібнений часник. Через 5 хвилин до маси відправляють заздалегідь відварені макарони. Страву ретельно перемішують. Перед подачею на стіл посипають тертим сиром.

Фаршировані

Фаршировані гриби – відмінна закуска для повсякденного та святкового столу. Для приготування потрібні тільки шляпки шампіньйонів.

Потрібно зробити начинку з обсмаженого 450 г фаршу, 1 цибулиною, ніжками грибів. Такої кількості начинки вистачить на 15 шампіньйонів. Гриби викладають у форму для запікання, фарширують та посипають тертим сиром. Страву готують 20 хвилин при 180 градусах. Перед подачею гриби поливають соком, що виділився, та присипають зеленню.

З гречкою

Для приготування гречки з грибами треба обсмажити на сковороді 2 цибулини, 2 маленькі моркви. Коли вони стануть м’якими, до них додають 250 г шампіньйонів і спеції за смаком.

У повністю готову піджарку додають 150 г гречки, заливають водою в пропорції 1: 2 та варять до готовності.

З макаронами

Для того, щоб зробити грибну підливу до макаронів, 500 г нарізаних грибів обсмажують на суміші рослинної олії й розтопленого вершкового масла. Коли вони стануть золотистими, в сковороду додають 2 подрібнені зубчики часнику, 3 ст.л соєвого соусу, 1 склянку вершків. Страву тушкують під кришкою 5 хвилин. Готовою підливою поливають відварені макарони. За бажання можна доповнити страву беконом.

З морквою та цибулею

Для людей, яким подобається поєднання шампіньйонів і овочів, чудово підійдуть гриби з морквою та цибулею. Потрібно покришити а підсмажити 2 дрібних цибулини та 1 морквину. Коли вони стануть м’якими, в сковороду відправляють 400 г нарізаних шампіньйонів. Страву тушкують на повільному вогні 5 хвилин. Потім в сковороду відправляють 3 ст.л. томатної пасти та спеції за смаком. Страву готують ще 10 хвилин на повільному вогні.

З м’ясом

Гриби прекрасно поєднуються з будь-яким м’ясом. Якщо треба приготувати смачну страву на святковий стіл, то хорошим варіантом стануть фаршировані грибами гомілки. Це швидкий, але дуже смачний рецепт.

Для приготування з гомілок акуратно стягують шкіру до початку кістки. Сокирою відрубують частину кістки з м’ясом.

М’ясо відділяють від кістки, змішують із заздалегідь підсмаженими грибами і додають спеції за смаком. Готовою масою фарширують шкірку. Гомілки підсмажують на невеликій кількості олії.

З овочами

Для приготування грибів з овочами на сковороді обсмажують 2 цибулини з 1 морквиною. Через 5 хвилин після початку їх готування до овочів додають 200 г броколі, 200 г стручкової квасолі, 100 г болгарського перцю. Також треба всипати 400 г нарізаних грибів. Сковороду накривають кришкою та тушкують страву 10 хвилин до готовності. Така страва може використовуватися при ПХ. Овочі можна також заздалегідь готувати, а потім заморожувати, щоб прискорити процес приготування надалі.

З плавленим сиром

Щоб нафарширувати гриби плавленим сиром, треба видалити ніжки та дрібно їх накришити. Обсмажити з улюбленими спеціями на олії. Після охолодження смажені подрібнені ніжки шампіньйонів змішують з натертим плавленим сиром. Отриманою масою фарширують капелюшки та запікають їх 20 хвилин при 180 градусах.

З рисом

Шампіньйони з рисом готують так само, як і з гречкою. Спочатку обсмажують цибулю та моркву, потім додаються нарізані гриби. Коли піджарка буде готова в сковороду додають рис і воду

у пропорції 1: 2.

З сосисками

Гриби з сосисками – гарне доповнення до пюре або макаронів. Для приготування обсмажують нарізану 1 цибулину та 1 морквину. Коли вони стануть м’якими, в сковороду відправляють 400 г шампіньйонів. Через 5 хвилин до продуктів додають 300 г нарізаних кружечками сосисок. Страву готують ще 5 хвилин.

З яйцем

Яєчня з грибами стане відмінною стравою до сніданку. Для приготування смачної яєчні спочатку на сковороді обсмажують цибулю, нарізану півкільцями, та гриби. Спеції додають за смаком. Коли піджарка буде готова, туди додають яйця, солять за смаком та доводять до готовності.

Солянка з шампіньйонами та капустою

Для

приготування солянки з капустою знадобляться:

  • 400 г білокачанної капусти;
  • 200 г квашеної капусти;
  • 150 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст.л. томатної пасти;
  • 2 ст.л. рослинної олії.

Спеції додають на власний розсуд. Цибулю обсмажують декілька хвилин на сковороді, а потім додають до неї нарізані гриби. Коли велика частина вологи, що виділилася, випарується, в сковороду додають нашатковану свіжу та квашену капусту, томатну пасту, спеції.

Страву тушкують на маленькому вогні, постійно помішуючи. Готовність страви визначають по м’якості капусти.

Жульєн

Для приготування жульєну 400 г філе курячого нарізують кубиками. Його обсмажують на олії до напівготовності. Після цього в сковороду відправляють дрібно нарізану цибулю, спеції і 300 г шампіньйонів. Продукти смажать до появи золотистої скоринки. Потім в сковороду вливають 200 мл вершків та зверху натирають сир. Через 5 хвилин страву можна подавати до столу. Готовий жульєн добре поєднується з картоплею або кашами.

Мариновані

Для маринування беруть 1 кг шампіньйонів. Краще вибирати гриби невеликого розміру. Окремо готують маринад. Треба нагрівати 500 мл води з 4 зубчиками часнику, 4 бутонами гвоздики, 4 шт духмяного перцю, 1 лавровим листом, 2 ст.л. рослинної олії, 1 ст.л. солі, 0,5 ст.л. цукру. Після кипіння в маринад вливають 5 ст.л. оцту.

У маринаді проварюють гриби 5 хвилин. Відразу після охолодження шампіньйони готові до вживання.

З минтаєм

З минтаєм та грибами виходить смачний салат. Для його приготування змішують 500 г відвареної риби, 200 г смажених грибів, 1 смажену цибулину та моркву. Салат заправляють невеликою кількістю майонезу і солять за смаком.

Омлет

Омлет з грибами чудово підходить до сніданку. Для приготування 150 г шампіньйонів дрібно нарізують та обсмажують. Коли гриби будуть готові, в сковороду вливають 3 збиті яйця з 3 ст.л. сметани. Готовий омлет посипають зеленню.

Плов

Плов з грибами – пісна страва. Для його приготування обсмажують 1 кг грибів з 2 цибулинами і 2 морквинами. Окремо відварюють суміш з 350 г білого і 50 г червоного рису. Коли вона звариться, до рису додають овочі з грибами та ретельно перемішують.

Лаваш з шампіньйонами та сиром

Для приготування смачного рулету з лаваша відварюють 200 г курячого філе та дрібно нарізують. Для рулету беруть мариновані гриби (250 г), з яких зливають зайву рідину та нарізують. Курку з грибами змішують й додають до них 100 г вершкового сиру. Готову суміш намазують на лаваш. Його скручують в рулет й відправляють до холодильника на 4 години. Перед поданням рулет порційно нарізають.

Шампіньйони відмінно доповнюють смак будь-якої страви. Можуть використовуватися під час посту або при правильному харчуванні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

91 − 90 =