Гриби

Скільки смажити гливи до готовності за часом

Найпопулярніші гриби, які людина споживає після шампіньйонів, – гливи. Вони містять у великій кількості білок, вітаміни, амінокислоти. Не кожен любитель грибів знає, як правильно їх приготуватиі з якими інгредієнтами краще поєднувати. Ми розповімо про найпростіші і доступніші рецепти приготування.

Скільки смажити гливи до готовності

Час приготування залежить від того, свіжі або заморожені гриби ви готуватимете. Блюда з глив можна готувати як на сковороді, так і в мультиварці.

На сковороді

Час приготування свіжих грибів на сковороді не більше 15 хвилин. Об’єм продукту під час жаріння зменшується у декілька разів. При термічній обробці з нього виходить багато рідини. Додавати їх до інших інгредієнтів потрібно самими останнім, щоб не перетримати. Заморожені гливи смажити за часом необхідно трохи довше, тому що вони повинні спочатку розморозитися. Приблизний час приготування 17-20 хвилин.

У мультиварці

Мультиварка дуже спрощує готування своїй хазяйці. У ній можна не лише варити, але і смажити. Готувати в ній можна будь-які гриби гливи, шампіньйони, опеньки і інші. Час приготування залежить від кількості грибів. Якщо великий об’єм, то збільшити час потрібно до 10 хвилин. В середньому час 500 грамів грибів приготування складає 20 хвилин.

Порада.
Для хорошого прожарення рекомендують закривати кришку і перемішувати.

Що зробити перед приготування

Структура гриба дуже крихка і не терпить грубих маніпуляцій. Перед термічною обробкою потрібно добре промити, не пошкодивши тіло гриба. Відділяємо їх один від одного. Місце з’єднання грибів просто відрізуємо. Оцінюємо якість гливи на вигляд. Якщо колір капелюшків сіро-блакитнуватий без яких-небудь домішок і плям, то це відмінний гриб.

Наступний крок, чищення гриба. На капелюшку і на поверхню можуть бути ділянки, пошкоджені черв’яками або просто темні плями. Такі ділянки обов’язково вирізуємо. Промиваємо під несильним струменем проточної води. Вода повинна стекти, а після просушуємо на рушнику. Обсмажувати гриби потрібно тільки після повного їх висихання, тобто в сухому вигляді.

Як позбавитися від гіркоти

Присмак гіркоти характерний багатьом грибам. Якщо його не усунути, то смак блюда буде просто зіпсований. Спочатку очищаємо від бруду, потім замочуємо в холодній воді. Рекомендується у воду додати трохи солі, для поліпшення і прискорення процесу витягування гіркоти. Найлегший і безпрограшний спосіб – кип’ятіння. Кип’ятити в підсоленій воді не більше 15-20 хвилин. Можна кип’ятити двічі по 15 хвилин.

Важливо.
Воду після першого кип’ятіння треба злити, залити і знову поставити на вогонь.

Рецепти смачних смажених глив

Існує велика кількість рецептів. Ми розглянемо найпростіші і легші. Гливи готуються дуже швидко, час теплової обробки 15-20 хвилин, іноді навіть 10 хвилин вистачає. За цей час смак виходить ніжним, ароматним і м’яким. Перед приготуванням будь-якого блюда заздалегідь готуємо усі інгредієнти. Під час термічної обробки виділяється велика кількість зайвої вологи, тому дочекайтеся, щоб вода після миття уся стекла.

У вершковому соусі з цибулею і картоплею

Ніжна картопля з грибами у вершковому соусі не залишить нікого байдужим. Для блюда нам буде потрібно:

  • Картопля – 1 кг;
  • Гливи – 350 гр.;
  • Часник – 3-4 зубчики;
  • Вершки – 300 мл;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Зелень – кріп;
  • Соняшникова олія.

Для заливки картоплі готуємо вершкову суміш: дрібно нарізуємо зелень, видавлюємо часник і заливаємо вершками. Залишаємо суміш на 10-15 хвилин. Далі обсмажуємо гриби з цбулею до готовності. Картоплю нарізуємо соломкою і окремо смажимо до напівготовності. Сполучаємо картоплю і гриби, додаємо сіль і перець за смаком, заливаємо вершковою сумішшю. Тушкувати на середньому вогні до готовності, приблизно 5-7 хвилин.

У медовому – часниковому соусі

Мед для грибів використовує дуже рідко. Гливи в медовому соусі просто ідеальне поєднання. Інгредієнти:

  • Гливи – 2 великі гриби;
  • Липовий мед – 1 ст. ложка;
  • Соєвий соус – 2 ст.ложки;
  • Сухе біле вино – 1 ст.ложка;
  • Кунжут (насіння) – 1 ч.ложка;
  • Кунжутна олія – 1ч.ложка;

Гриби промиваємо і даємо обсохнути природним на рушнику. Нарізуємо шматочками приблизно по 1 см в довжину. На кожному шматочку робимо хрестоподібний надріз. Для маринаду нарізуємо дрібно зелену цибулю. У посуді змішуємо мед, вино, соєвий соус і кунжутну олію. Гриби викладаємо на холодну сковороду, заливаємо нашим маринадом і чекаємо 15 хвилин. Періодично все перемішуємо. Готуємо на повільному вогні, поки соус не прийме консистенцію карамелі, що тягнеться. Подаємо в гарячому виді, блюдо прикрашаємо зеленню.

У соєвому соусі

На дві порції нам буде потрібно:

  • Глив-300 гр
  • Морквина – 1
  • Невелика цибулина – 1шт.
  • Часник-3 зубчика
  • Імбир- 20 г
  • Гострий перчик – 1 шт
  • Рослинна олія
  • Соєвий соус-40 мл
  • Цукор- 1 ч.л.
  • Декілька гілочок кінзи і зеленої цибулі
  • Кунжут-1 ч.л

Обід на швидку руку займе всього 20 хвилин часу. Тонко нарізуємо часник, імбир і гострий перець. Цибулю нарізуємо пір’ям, моркву нарізуємо соломкою. Гливи промиваємо, розділяємо і нарізуємо великою соломкою. Дрібно рубаємо зелень, додаємо чайну ложку цукру в соєвий соус і розмішуємо до розчинення. Овочі обсмажуємо в розігрітій сковороді. У гарячу олію спочатку кладемо часник, імбир, гострий перець, перемішуємо. Як тільки потемніли, виймаємо з олії, додаємо цибулю і моркву. Як тільки цибуля стане напівпрозорою, додайте гриби і перемішуйте постійно, поки не випарується уся зайва волога. Влийте соєвий соус і обсмажуйте пару хвилин. Потім зніміть з вогню і додайте зелень. При поданні прикрасьте кунжутом і зеленню.

З петрушкою і морквою

Найлегший рецепт з мінімумом продуктів : гливи свіжі, цибуля ріпчаста, зубчик часнику, петрушка, морква, спеції, олія рослинна. Гриби обдаємо окропом (не моєму в холодній воді), нарізуємо соломкою. У розігрітій сковороді обсмажуємо, додаємо сіль і перець за смаком.

Смажимо три хвилини на сильному вогні, додаємо нарізану цибулю і смажимо ще три хвилини. Додаємо моркву (соломка). Смажимо на невеликому вогні упродовж 10-12 хвилин, постійно перемішуючи. Додаємо часник і петрушку, перемішуємо, вимикаємо вогонь. Накриваємо кришкою і залишаємо на 5-7 хвилин.

Грибні відбивні в клярі

У меню ресторану або кафе таке блюдо не знайдете, але воно заслуговує на вашу увагу. Заздалегідь гриби маринуємо в сметані з цибулею, це надасть блюду запах м’яса.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг глив;
  • 0,1 л сметани;
  • 1 голівка цибулі;
  • Мука;
  • 2 шт. курячих яєць;
  • Сіль за смаком;
  • Трохи рослинної олії для жаріння;
  • По половині ч. л. чорного і червоного меленого перцю.

Для приготування відбивних використовуємо тільки капелюшки. Цибулю пропускаємо через дрібну тертушку або у блендері і перемішуємо із сметаною. У отриману суміш додаємо сіль і перець. Кожен капелюшок відбиваємо акуратно молоточком. Змащуємо сметанним соусом, обвалюємо у борошні, занурюємо в яєчний кляр. Смажимо на розігрітій сковороді. Кожну сторону обсмажуємо 5 хвилин до появи золотистої кірочки.

З цибулею

Для приготування знадобиться цибуля і гриби, спеції і рослинна олія. Цибулю нарізуємо півкільцями, а гриби слайсами. Цибулю обсмажуємо на сковороді до м’якості і додаємо грибочки, перемішуємо, додаємо спеції. Смажимо близько 15 хвилин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *