М'ясо

Скільки готувати рульку: в духовці, на мангалі або в мультиварці

Свиняча або яловича рулька – поживне і ситне блюдо, яке прикрасить будь-який стіл. Рулькою називають частину окосту, яка прилягає до колінного суглоба. Її використовують для приготування наваристих супів, холодцю, рулетів з начинкою, запікають з овочами і різними спеціями.

Скільки готувати рульку

Хороша хазяйка обов’язково повинна порадувати своїх домочадців ситним і смачним блюдом. Важливо знати, як приготувати рульку в домашніх умовах правильно. Допоможуть в цьому цінні поради фахівців.

У духовці

Запікати м’ясо в духовці можна декількома способами. Свинину або яловичину перед приготуванням рекомендується зварити або замаринувати.

Порада. В якості маринадів підійдуть продукти, наявні в кожному дому: лимон, майонез, гірчиця, томатна паста або соєвий соус.

У пакеті

Щоб м’ясо вийшло соковитим і смачним, його потрібно витримати в маринаді не менше 5 – 6 годин. Для цієї мети ідеально підійдуть соєвий соус, гірчиця або майонез. Але, якщо час не дозволяє, то можна змастити окіст і безпосередньо перед готуванням.

Обмазаний окіст потрібно помістити в пакет для запікання, добре зав’язати один вільний край. Прибрати мариноване м’ясо на 2-3 години в холодильник. Перед приготуванням потрібно акуратно налити всередину пакету воду, і зав’язати другий край пакету. Пакет потрібно викласти у форму для запікання або на деко з високими бортами. Духовку розігріти до 180 градусів, поставити форму, готувати 1 годину. Потім температуру потрібно понизити до 150 градусів, і запікати ще півгодини.

У рукаві

Приготування рульки в рукаві досить простий процес, що не вимагає зусиль. Тут важливо підібрати потрібні спеції, а завдяки рукаву м’ясо виходить ніжним і соковитим. Перш ніж приступити до готування, духову шафу потрібно добре розігріти до температури 220 градусів. Рукав з м’ясом укладається у форму, і запікається 2 години. Приготоване м’ясо добре поєднується з овочами, картоплею або рисом. Хазяйкам важливо знати, скільки готувати рульку в духовці в рукаві, щоб блюдо пропеклося, стало ніжним і смачним.

У фользі

Свинячу або яловичу ніжку легко приготувати у фользі. Цей матеріал добре зберігає тепло, не дозволить підгоріти їжі в процесі жаріння. М’ясний окіст спочатку необхідно помістити в пакет для харчових продуктів, залити маринадом, і залишити на ніч в холодильнику. Перед готуванням треба розігріти духовку до 200 градусів, обернути рульку фольгою і відправити запікатися. За годину температуру слід збавити до 170 градусів, і потримати м’ясо ще 1 годину. Для утворення хрусткої скориночки у кінці приготування фольгу можна зняти.

У мультиварці

При правильному приготуванні в мультиварці ніжка виходить соковитою, рівномірно пропеченою з усіх боків, м’ясо легко відділяється від кістки. Важливо, щоб об’єм чаші був достатній для об’ємного м’ясного шматка. Заздалегідь замаринована рулька укладається в чашу в рукаві, в пакеті або фользі. Для поліпшення смаку можна додати ароматні спеції і свіжі овочі, наприклад, картопля. На таймері потрібно вибрати режим ”Гасіння” або ”Жаріння”, через 3 – 4 години блюдо готове!

На мангалі

Відмінним варіантом приготування стане рулька на грилі або на шпагах на мангалі. Заздалегідь шматки м’яса потрібно замаринувати в гірчичному, пивному або соєвому маринаді близько 6 – 12 годин. В цьому випадку м’ясо добре прожариться, і для цього не знадобиться багато часу. Готування на грилі потрібно 1,5 – 2 години, на шпагах краще обсмажувати майже готові зварені рульки по 10 – 15 хвилин з кожного боку.

Свинячу

Для використання свинячої рульки як основного готового блюда, м’ясо потрібно дуже добре зварити. На це знадобиться не менше 2 годин. Перед запіканням свинячий шматок досить відварити впродовж 1 – 1,5 годин.

Яловичу

Голінь яловичини підійде для приготування ароматних супів для холодцю або запікання. Щоб м’ясо добре відділялося від кістки, яловиче м’ясо варять близько 2 – 2,5 годин.

Як правильно вибрати рульку

При виборі м’яса для блюда слід врахувати, щоб тварина була не старша 2 або 2,5 років. Тільки в цьому випадку продукт буде оптимальної м’якості і жирності. Для приготування соковитого і ніжного блюда краще вибирати задні ноги.

Важливо. Зазвичай рульки з передніх кінцівок тварин важать близько 1 кілограма, а задні – по 1,5 кг

Рецепт приготування рульки без кістки в домашніх умовах

Соковита запечена рулька стане відмінним самостійним блюдом на обід або вечерю. Її можна використати в якості холодної закуски, як компонент для бутербродів. Рецепти приготування рульки в домашніх умовах досить різноманітні. Хороша хазяйка зможе приготувати наступні блюда:

Свинячу рульку без кістки

М’ясо рульки розрізати з одного боку, витягнути кістку. М’якуш добре промазати сіллю і перцем, за бажанням можна додати часник. Далі необхідно скрутити рульку в щільний рулет, і перев’язати щільною бавовняною ниткою. Напівфабрикат, що вийшов, готовий до варіння або запікання!

Яловичу рульку без кістки

М’ясо яловичини, відокремлене від кістки можна використати для приготування більше десятка цікавих і дуже смачних блюд. Найпростіший варіант – загасити з овочами. Для цього треба узяти окіст, промити, витерти досуха рушником. У розігріту сковороду налити олію, додати порізану цибулю, потім морква.

Коли овочі обсмажаться, потрібно обсмажити м’ясо в окремій посудині, заздалегідь обвалявши його у борошні, до золотистої кірочки. Потім додати до м’яса овочі і воду. Тушкувати на повільному вогні близько 1,5 годин. Перед поданням блюдо посипати зеленню петрушки.

У пиві

У країнах Східної Європи запечена рулька в пиві є популярним блюдом. Для отримання м’якого соковитого м’яса маринад готують з додаванням темного або світлого пива. Оригінальний маринад готується таким чином:

  • У підготовлений посуд покласти подрібнений часник;
  • Влити сік половини лимона;
  • Додати гірчицю, соєвий соус, перець і сіль за смаком;
  • Налити літр пива.

Маринад готовий! Залишилося тільки залити сумішшю м’ясо, і поставити на декілька годин в холодильник.

У гірчичному маринаді

Для приготування гірчичного маринаду знадобиться наступний набір продуктів:

  • Гірчиця в зернах – 2 ст.л;
  • Гірчиця гостра – 2 ст.л;
  • Соєвий соус – 2 ст.л;
  • Винний оцет – 2 ст.л;
  • Рослинна олія – 3 – 4 ст.л;
  • Коріандр, паприка, розмарин, базилік, сіль за смаком.

Усі інгредієнти ретельно перемішати, відмінний маринад для рульки готовий!

З медом

Свинячий окіст потрібно обмазати часником, сіллю і спеціями, помістити в рукав, залишити маринуватися на ніч. Перед запіканням рульку потрібно змастити медом, поставити в духовку при температурі 200 – 220 градусів на 1,5 – 2 години.

По-чешськи

Рулька по-чешськи подається у багатьох ресторанах у вигляді основного блюда, а також з гарніром у вигляді овочів або темного пива. Секрет блюда криється в маринаді. Туди додається темне пиво, тому м’ясо виходить дуже ніжне і соковите.

Варіанти маринадів для рульки

  • Маринад з гарбузовим соусом.
  • Гірчичний – медовий.
  • Винний.
  • Цитрусовий.
  • Томатний.
  • Маринад з колою.
  • Майонезно-аджично-медовий.

З овочами

Картопля, цибуля, перець, капуста або помідори чудово підходять в ролі гарніру для м’ясного блюда. Їх можна відварювати або смажити окремо, запікати разом з м’ясом, використати в сирому вигляді, як салат. Час приготування м’яса займає набагато більше часу. Тому доки воно запікається, можна загасити, пережарити овочі, а потім подати до столу.

Блюда з рульки

Свинячий або яловичий окіст без кістки може стати складовим компонентом в приготуванні наступних блюд.

Зельц з рульки

Для зельця знадобляться такі продукти:

  • Ніжка – 2 кг
  • Часник – 5 зубків.
  • Цибуля ріпчаста – 1шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Желатин – 1 ч.л.
  • Прованські трави, лавровий лист, сіль за смаком.

Рульку зварити на повільному вогні з морквою, цибулею і спеціями близько 4 годин. М’ясо порізати шматочками, викласти у форму. Додати прованські трави, часник, влити розведений желатин. Все перемішати і відправити застигати на декілька годин в холодильник.

Шинка з рульки

Домашня шинка готується швидко, і прикрасить будь-який святковий стіл:

  • Рулька.
  • Паприка.
  • Часник.
  • Коріандр.
  • Перець чорний.
  • Сіль.

Усі продукти можна брати за смаком. Окіст потрібно натерти сіллю, загорнути в тканину, залишити днів на п’ять в холодильнику. Потім м’ясо потрібно замочити в холодній воді на 3 години. Після закінчення часу м’ясо добре просушити, вирізувати кістку. М’якуш потрібно добре змастити перцем, паприкою і коріандром, розкласти часник. Рульку щільно згорнути в рулет, обернути харчовою плівкою. Варити на повільному вогні впродовж 2- 2,5 годин.

Террин з рульки

Інгредієнти:

  • Рулька – 1 шт.
  • Куряча грудка – 1 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Духмяний перець – 6 – 7 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Оливки – 3 ст.л.
  • Желатин – 1 ст.л.
  • Сіль за смаком.

Зварити рульку і грудку з додаванням у воду лаврового листа і перцю. М’ясо розібрати на шматочки, шкірку не чіпати. До м’яса додати оливки, часник, все перемішати. У форму розкласти свинячу шкіру, згори викласти подрібнене м’ясо з оливками. Усе це залити розведеним желатином, прибрати для застигання на 6 – 8 годин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

÷ 1 = 3