М'ясо

Як готувати купати

Купати відносяться до поширеного виду блюд грузинської кухні. Основу виробів складає куряче, свиняче або яловиче м’ясо. Подрібнений фарш поміщається у свинячу кишку, і набуває вигляду ковбаски. Ковбаски можна приготувати самостійно з великою кількістю спецій, або придбати готові напівфабрикати.

Існує безліч варіацій, як приготувати купати в домашніх умовах. Їх смажать на сковороді, на мангалі, в мультиварці, заздалегідь відварюють, а також запікають в духовці. Смачні ароматні м’ясні ковбаски стануть справжньою прикрасою столу.

Скільки смажити купати на сковороді

Традиційний грузинський рецепт припускає попереднє відварювання м’ясних ковбасок в підсоленій воді. Купати спочатку відварюють впродовж декількох хвилин в киплячій воді, і після цього обсмажують в розігрітій олії. Якщо продукт був заморожений, спочатку його потрібно розморозити. Час приготування залежить від того, з якого м’яса були виготовлені ковбаски.

Скільки варити сосиски

Курячі

Куряче м’ясо готується швидко. До обсмажування їх можна не відварювати. Ніжний курячий фарш і так приготується під час обжарювання. Ковбаски з м’яса птиці потрібно викласти в розігріту олію, і смажити з кожного боку по 2 – 5 хвилин.

Свинячі

Ковбаски зі свинячого фаршу можна приготувати вдома або придбати в магазині. Свинячі купати рекомендується спочатку відварити, а потім обсмажити. Для цього кожну ковбаску потрібно проткнути в декількох місцях вилкою, опустити в киплячу воду, і варити впродовж 15 хвилин. Після цього м’ясні заготівлі обсмажують або запікають в духовій шафі.

З індички

Фарш з м’яса індички не потребує довготривалої теплової обробки. Домашні купати з індички досить відварити впродовж 2 – 3 хвилин, а потім вже обсмажувати будь-яким способом. Смажити великі ковбаски слід близько 2 – 3 хвилин з кожного боку, поки не з’явиться золотиста апетитна кірочка.

Домашні

Час жаріння домашніх купат залежатиме від їх розміру і використовуваного м’яса. Ковбаски з курки або індички приготуються набагато швидше, ніж ковбаски зі свинини і яловичини. М’ясні ковбаски рекомендується впродовж 15 – 20 хвилин відварити у воді, інакше після обжарювання фарш усередині може виявитися сирим.

Магазинні

Гострі ароматні сирі ковбаски необов’язково готувати самостійно. Зараз безліч відомих торгових марок пропонують готові купати. Їх потрібно тільки зварити і обсмажити. Магазинні купати зазвичай продаються в замороженому виді. Перед приготуванням їх потрібно обов’язково розморозити. Відварюються ковбаски в підсоленій воді 10 – 15 хвилин, потім обсмажуються в сковороді, на грилі або мангалі.

Скільки готуються купати іншими способами

Соковиті ароматні купати можливо посмажити різними способами. На мангалі або на сковороді гриль вийдуть справжні грузинські гострі купати з димком. У мультиварці можна дуже швидко приготувати відмінну закуску до приходу гостей або на вечерю, коли бракує часу.

На сковороді гриль

Приготовані на сковороді гриль ковбаски за смаком нагадуватимуть обсмажені на вугіллі. Неповторний аромат вогнища можна організувати за допомогою рідкого диму. Ковбаски потрібно обмазати рослинною олією і викласти в сковороду. Обсмажувати потрібно по черзі з чотирьох сторін. Для обсмажування на грилі піде близько 10 хвилин.

Порада. Якщо купати заздалегідь відварити, то процес жаріння не займе багато часу.

У мультиварці

Коли не хочеться возитися з обсмажуванням найкращою альтернативою стане готування в мультиварці. Купати, приготовані у такий спосіб виходять ніжними, м’якими.

У чашу пристрою потрібно налити близько літра води. Згори встановити спеціальні грати, на які слід викласти ковбаски в один шар. На таймеру потрібно виставити режим “На пару”, готувати 15 – 20 хвилин. Якщо ковбаски невеликого розміру, то час можна скоротити. Коли вироби приготувалися на пару, воду з чаші потрібно злити, а налити рослинну олію. Виставити режим жаріння, і почекати, коли олія розігріється. Потім ковбаски викладаються в олію і обсмажуються впродовж 10 хвилин.

У духовці

Запікання в духовці дозволить отримати корисніше і поживніше блюдо, там не потрібно велику кількість рослинної олії. Деко потрібно змастити олією, викласти приготовані або розморожені купати. Поставити деко в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Потім ковбаски потрібно перевернути на іншу сторону, і запікати ще 20 хвилин. Таким чином на приготування знадобиться 40 хвилин.

На мангалі

Обсмажені на мангалі м’ясні ковбаски будуть особливо смачними і соковитими. Купати будуть готові вже через 15 – 30 хвилин, залежно від розміру і жару від вугілля. Мангал спочатку потрібно розпалити, почекати доки прогорить вугілля. Готувати потрібно на невеликому жарі від вугілля. Щоб оболонка щільніше сиділа, кожну ковбаску рекомендується опустити на декілька секунд в гарячу воду. Впродовж 15 – 30 хвилин ковбаски слід перевертати, щоб вони рівномірно обсмажилися і покрилися золотистою кірочкою.

Важливо. Проколювати і розрізати оболонку не потрібно, так може витекти сік.

Як смачно можна приготувати купати на сковороді

Смачні і соковиті ковбаси можна використати для приготування різних блюда. Їх можна спочатку бланширувати в невеликій кількості води, а потім обсмажувати, можна порізати на невеликі шматочки і готувати з підливою. До купатів подають різні гарніри, овочі, зелень.

З підливою

Купати з м’яса курки або індички обсмажити на сковороді, потім порізати на шматочки. Натерту моркву і цибулю, порізану півкільцями обсмажити на рослинній олії. У кінці жаріння додати часник за смаком. До обсмажених овочів потрібно перекласти шматочки ковбасок, додати томатну пасту, трохи води, і все загасити хвилин 5 – 10.

З картоплею

З картоплею будь-який м’ясний продукт буде неймовірно смачним і ситним. Картоплю з купатами можна гасити, смажити, запікати в духовці.

Картоплю потрібно промити, очистити, нарізувати кружечками. Купати нарізувати кружечками середньої товщини. Все перемішати в одній мисці, додати сіль. Можна додати для смаку зернисту гірчицю. Приправи у блюдо додавати не потрібно, купати і так містять велику кількість спецій. Дно форми або деко змастити олією, викласти картопляно – купатну суміш, влити трохи води, щоб блюдо не вийшло сухим. Випікати впродовж 30 хвилин при 200 градусах.

З попереднім відваренням

Ковбаски покласти в каструлю, і залити їх холодною водою, щоб вона повністю приховала їх. Варити на середньому вогні 10 – 15 хвилин. Зварені купати потрібно викласти на паперовий рушник, обтерти. Мокрі ковбаски почнуть стріляти на розігрітій сковорідці. Обсмажити купати з усіх боків близько 10 хвилин. Ароматні соковиті купати можна подавати до столу!

З попереднім гасінням

Узяти глибоку сковороду, викласти купати в один шар. Додати трохи рослинної олії і склянка води. Сковороду поставити на вогонь, накрити кришкою, і довести до кипіння. Потім вогонь слід збавити, і гасити купати близько 5 хвилин. Коли вода випарується, ковбаски почнуть обсмажуватися на олії. Ковбаски періодично перевертати для утворення красивої хрусткої скориночки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

÷ 1 = 2