Овочі

Як правильно вибрати капусту?

Капусту багато хто називає першим овочем, підкреслюючи її користь та смак. Хоча ми знайомі з нею давно, ніби вже все про неї знаємо, проте, правильно вибрати її виходить не в усіх випадках. На одну лише інтуїцію покладатися безперечно не варто, тому навіть знавцям капусти корисно ознайомитися з наступними рекомендаціями, для правильного вибору цього овочу, тим більше, видів капусти теж існує немало.

Як правильно вибрати капусту?

Білокачанна капуста

Для її правильного вибору, необхідно міцно стиснути в руках качан. Дозріла капуста залишиться тій же формі, вона не деформується. У недозрілій капусті менше вітамінів, вона не придатна для засолювання, не має звичного приємного хрускоту. У хорошої білокачанної капусти мають бути пружне біле листя, приємний запах, відсутність тріщин і темних точок. Важливий момент: у качана, що має занадто товсте біля своєї основи листя, під час росту перенасичене нітратами.
Також, треба уважно придивитися до качана: якщо з нього було зрізано надто багато листків, значить, качан старий, і його просто хочуть видати за якісний. При купівлі розрізаного качана, потрібно звернути увагу, щоб зріз був білим. Відтінки коричневого кольору говорять про залежану капусту.

Як правильно вибрати капусту?

Броколі

Суцвіття броколі відрізняються приємним запахом, красиві зовні. Суцвіття потрібно вибирати з тонкими стеблами. Щільні та товсті стебла бувають вже у перезрілої капусти. На суцвіттях не повинно бути чорних точок, плям, ушкоджень. Якщо качани пожовтіли, а їх квіти розпускаються, в їжу їх приймати теж не слід: вони будуть волокнистими та жорсткими. Капуста з найбільшою кількістю вітамінів має бути темно-зеленого кольору, допускаються лілові та бордові відтінки. Її найкращий розмір – злегка менше, ніж жіноча долоня.

Як правильно вибрати капусту?

Пекінська капуста

Пекінська капуста хорошої якості, повинна мати пружне, міцне листя без плям, слизу, гнилизни та ушкоджень. Качани краще вибирати щільні, але щоб надмірно не були тугими. Розмір краще взяти середній, колір має бути білий. Зелені качани відрізняються жорсткістю, смаком і волокнистістю, на відміну від соковитих та смачних білих. Надмірно рихла капуста ще остаточно не дозріла, вона буде трохи водянистою на смак.

Як правильно вибрати капусту?

Кольрабі

Кольрабі на вигляд чимось схожа на ріпу. Її поверхня має бути без тріщин та плям, листя має бути зеленим, не в’ялим. Смак правильно вибраної капусти кольрабі солодкий і соковитий. Самі кращі плоди – невеликі, вагою не більше 150 грам. Якщо кольрабі фіолетова. Допускаються більші плоди. Категорично не рекомендується брати надмірно велику капусту, оскільки вона буде занадто грубою та твердою. Якщо у броколі на поверхні є плями або тріщини, листя в’яле – це означає, що вона зіпсована та перезріла.

Від таких плодів краще триматися чимдалі.

Як правильно вибрати капусту?

Брюссельська капуста

Хороша брюссельська капуста має бути яскраво-зеленою. Її стебло має бути міцним і зеленим, листя щільно прилягати один до одного. Брюссельська капуста відома своїм солодкувато-горіховим смаком. Краще вибирати маленькі та щільні качани, вони будуть солодкими і ніжними на смак. Великі плоди відрізняються злегка гіркуватим смаком. Якщо на качанах є присутньою волога, брати їх не рекомендується, оскільки усередині вони можуть бути зіпсованими. Краще всього вибирати капусту на гілці, тому що її можна буде зберігати довше.

Як правильно вибрати капусту?

Савойська капуста

Качан савойської капусти високої якості має бути важким, ідеально білого кольору. Якщо її правильно вибрати, вона буде ніжною, м’якою, смачною та поживною. Якщо вибирати савойську капусту для гарячих страв, можна брати качани будь-якого розміру, для холодних страв – невеликі. Зовнішнє листя не має бути сухим, у такому разі капуста стара.

Як правильно вибрати капусту?

Морська капуста

Колір морської капусти може бути різним: від бурого і темно-зеленого до ясно-оливкового. Поверхня має бути покрита нальотом морської солі. Насправді, це зовсім не капуста, а водорості, просто вони мають таку назву. Морська капуста хорошої якості має бути гладкою, чистою, пахучою.

Як правильно вибрати капусту?

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *