Овочі

Як правильно вибрати артишок?

Артишоки вживаються в їжу в сирому або приготованому вигляді. За смаком вони трохи нагадують волоські горіхи. На прилавках магазинів суцвіття реалізуються в різних видах.

Як правильно вибрати артишок?

Артишоки продаються:

  • у вигляді свіжих суцвіть;
  • у очищеному вигляді;
  • упакованими в контейнери;
  • у консервованому вигляді.

Важливим нюансом вважається процес вибору артишоків. Якщо суцвіття будуть такими, що перезріли або зіпсованими, то відчути їх традиційні смакові властивості не вийде. Рекомендується купувати артишоки на вагу. Інакше ризик придбання неякісного товару буде досить великий.

Як вибрати артишоки?

При оцінці артишоку головна роль відводиться візуальному огляду. Запаху у суцвіть практично немає, тому намагатися відчути аромат не вийде. Якщо артишоки продаються в контейнері, то оглянути їх потрібно з особливою увагою. Багато недобросовісних продавців за допомогою упаковки намагаються приховати сліди гниття або висихання суцвіть.

Які артишоки потрібно купувати:

  • суцвіття артишоку має бути щільним, пружним і досить важким;
  • суцвіття артишоків бувають різного розміру, причому на цей нюанс звертати увагу не обов’язково (досить мати на увазі, що після чищення суцвіття зменшиться);
  • зовнішні пелюстки артишоку мають бути м’ясистими (у їжу вони не вживаються, але є своєрідними індикаторами свіжості та якості суцвіть);
  • якщо злегка натиснути на артишок пальцями, то має бути чутне характерне “скрипіння”;
  • волога на суцвітті не має бути присутньою, навіть у мінімальній кількості;
  • свіжий і стиглий артишок може бути тільки зеленим (наявність плям або сухого листя вказує на перезрілість суцвіть або псування);
  • листя артишоку не має бути розкрите (кожне з них повинне щільно прилягати до основи і бути твердим);
  • тріщини на зовнішній поверхні артишоку свідчать про перезрівання суцвіття;
  • артишоки практично не мають аромату, тому, якщо відчуваються сторонні запахи, то від їх купівлі краще відмовитися (запах зіпсованого артишоку може нагадувати вогкість, плісняву, гнилизну);
  • свіжий артишок повинен виглядати соковито, у буквальному розумінні.

Якщо артишоки реалізуються в упаковках, то необхідно уважно вивчити всю вказану інформацію, а також перевірити цілісність контейнера або пакету. Подвійні цінники, надриви або інші дефекти повинні насторожити покупця і стати приводом для відмови від купівлі таких суцвіть.
Які артишоки купувати не варто:

  • якщо поверхня артишоку волога, а при струшуванні добре помітні краплі води, то купувати такі суцвіття не варто (швидше за все, їх заздалегідь замочували для збільшення ваги);
  • якщо на поверхні артишоку є фіолетові розводи або плями, то таке суцвіття вважається перезрілим (консистенція такого артишоку буде занадто жорсткою і волокнистою);
  • не варто купувати артишоки, якщо зовні вони здаються сухими, на їх поверхні є плями невідомого походження, наліт, механічні ушкодження або сліди життєдіяльності комах);
  • якщо артишок занадто легкий, то суцвіття занадто довго зберігається і вже не придатне для споживання (після чищення розмір суцвіття зменшується у декілька разів, а після очищення сухого артишоку не залишиться, практично нічого);
  • якщо суцвіття занадто розкрите, то артишок перезрів або неправильно зберігався;
  • якщо на пелюстках артишоку помітні голки, то цей сорт не придатний для споживання (голки є тільки у диких артишоків);
  • якщо на поверхні артишоків помітні зволожені ділянки, то такі суцвіття почали псуватися (в даному випадку, гниття супроводжується характерним їдким запахом).

Існує декілька сортів артишоків. Деякі з них відрізняються яскравими фіолетовими забарвленнями суцвіть. В даному випадку такий відтінок не є ознакою перезрівання артишоків, а вважається характерною рисою різновиду. Відрізнити перезріле суцвіття і фіолетовий артишок не складно. У другому випадку забарвлення буде рівномірним, а в першому – буде присутнім в вигляді плям.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *