М'ясо

Як смачно приготувати козлятину

М’ясо кіз багате корисними мікроелементами і дуже поживне. Зазвичай блюда з козлятини готують люди, які займаються розведенням цих тварин.

Як смачно приготувати козлятину

Козлятина не користується популярністю унаслідок специфічного запаху. Проте, якщо правильно варити або запікати м’ясо, знати скільки часу треба на термічну обробку, то вийде відмінне блюдо без запаху.

У духовці

Щоб позбавитися від запаху, який не подобається багатьом людям, козлятину рекомендується маринувати перед приготуванням. Маринад розм’якшує структуру м’якуша козлятини, зменшується час приготування. Щоб м’ясо не було пересушеним, перед запіканням в духовці його краще загорнути у фольгу або помістити в рукав. Великі частини туші запікаються приблизно 1,5 – 2 години. Для невеликих шматочків або реберець знадобиться 20 – 30 хвилин.

У казані

Козлятина, як і інші види м’яса, ідеально поєднується з овочами, грибами і крупами. Щоб зварити молоду козлятину в казані, знадобиться 30 хвилин. М’ясо дорослішої тварини треба тушкувати під кришкою близько 1 – 1,5 години. Спеції значно поліпшать смакові якості блюда.

У мультиварці

Козине м’ясо, приготоване в мультиварці, виходить соковитим і не має запаху. Краще всього брати свіжий продукт, а не заморожений. Для розм’якшення волокон м’якуша і нейтралізації специфічного запаху м’ясо слід витримати у воді з додаванням оцту або в провині. Для готування в мультиварці використовуються дві програми: “Жаріння” і “Гасіння”. Молода козлятина приготується за 1,5 години, доросліша тварина – за 2 – 2,5 години.

У фользі

Запечену у фользі козлятину подають з овочами, картоплею або гарнірами з круп. М’ясо треба витримати в маринаді не менше доби. Для надання м’ясу приємнішого смаку і аромату в маринад можна додати червоне вино. Великі шматки м’якуші запікають у фользі близько 1 – 1,5 години, невеликі порційні шматочки запікаються швидше – 40 хвилин.

Дику

М’ясо дикої кози приготувати смачно не складно. Основна умова – попереднє вимочування, інакше готовий продукт буде жорстким. Молоду козлятину витримувати в маринаді необов’язково. М’ясо і так буде ніжним і соковитим, збереже максимум корисних речовин при гасінні або запіканні.

Домашню

Козлятина по праву вважається дієтичним видом м’яса. Смачніше вийдуть блюда, приготовані з м’якуша або інших частин домашніх молодих кіз. У доросліших тварин м’якуш темного кольору, містить жирові прошарки.

Ребра козлятини

Козині ребра запікають в духовці, на мангалі, гасять з овочами в каструлі або в казані. Поживний продукт можна готувати в мікрохвильовій печі і в мультиварці. Позбавитися від неприємного запаху вдасться за допомогою різних маринадів. До м’яса додають різні приправ. Для запікання реберець в духовці знадобиться 40 хвилин при температурі 180 градусів.

М’ясо

М’ясо кіз буде набагато смачніше, якщо його заздалегідь замаринувати і обсмажити до золотистої кірочки. Цінний поживний продукт краще вибирати від молодих тварин. М’якуш молодих кіз світлішого відтінку, не містить жовтих жирових відкладень.

Що можна приготувати з м’яса козлятини

З козлятини можна приготувати безліч блюд. З м’яса роблять котлети, печеню, гасять з овочами і грибами. Можна зварити відмінний плов або гуляш. Дотримання рецептури приготування дозволяє порадувати домочадців і гостей ситними блюдами з козлятини не лише на обід, але і на свято.

Бешбармак

Спочатку потрібно буде замісити тісто. Для цього потрібно 600 грам борошна змішати з сіллю, вбити туди 2 яйця, додати трохи води. З суміші, що вийшла, замісити круте тісто. Його треба розкотити в тонкий пласт, і нарізувати на ромби. Заготівлі треба підсушити в духовій шафі при температурі 120 градусів впродовж 20 хвилин.

М’ясо козлятини відварити в каструлі до готовності з перцем і цибулею. Готовий м’якуш вийняти з каструлі, розділити на шматочки. Потім у бульйоні відварити порізану півкільцями цибулю до прозорості. заготівлі, варити 7 – 10 хвилин. На широке блюдо викласти ромби, згори м’ясо козлятини, потім відварена цибуля.

Порада. Для соковитості можна полити бульйоном.

Гуляш

Козлятину промити, очистити від плівок і прожилків. Потім нарізувати на невеликі шматочки, залити водою з оцтом, поперчити, влити трохи олії. Маринувати м’ясо приблизно півгодини. Маринований перець порізати на шматочки, цибулю – півкільцями. М’ясо обсмажити на сковороді до золотистої рум’яної кірочки, викласти у форму для запікання. Додати туди овочі, приправи і трохи води. Гасити при температурі 180 градусів біля 2-х годин.

Плов

У казані розігріти олію, відправити туди порізану козлятину (800 грам). Обсмажувати до готовності, у кінці обжарювання додати за смаком сіль. Цибулю порізати півкільцями, моркву соломкою, відправити до м’яса, і смажити близько 10 хвилин. Потім додати кип’ячену гарячу воду, щоб повністю було покрито м’ясо. Додати спеції для плову, кип’ятити 20 хвилин.

Рис (2 склянки) промити, висипати в казан, залити водою, щоб був покритий рис на 1,5 см Для аромату згори покласти голівку часнику. Варити все на сильному вогні, поки рис не розвариться, і не вбере рідину.

Шурпу

Козлятину вимити, порізати на шматки. Потім обсмажити на олії до рум’яної кірочки. Перекласти м’ясо в казан, додати туди порізану цибулю, залити водою. Варити близько години, періодично знімаючи пінку. Томати натерти на терці. Перець, моркву і картоплю нарізувати крупно, додати в казан. Варити шурпу ще 40 хвилин, у кінці додати сіль і приправи.

На друге

М’ясо промити, видалити плівку і сухожилля. Порізати на пласти, помістити в глибокий посуд. Дорослу козлятину залити водою з додаванням оцту на добу, молоде м’ясо можна готувати без вимочування.

Маринований огірок натерти на терці, подрібнити 2 – 3 зубки часнику, цибулину порізати кубиками. Усі компоненти змішати. М’ясо відбити молоточком на столі, натерти кожен шматок сіллю і перцем, згори викласти огіркову начинку. Кожен шматок акуратно згорнути рулетиком, потім обернути фольгою. Запікати рулети в духовці при 180 градусах 40 хвилин.

Печеня

Картоплю очистити від шкірки, порізати великими шматочками, викласти у форму для запікання, заздалегідь змащену олією. Картоплю посолити і додати чорного перцю. На картоплю викласти порізаний м’якуш козлятини. Посолити і поперчити його. По стінці форми влити трохи води. Закрити форму фольгою, відправити запікатися в розігріту духовку на 50 – 60 хвилин.

Шашлик

М’якуш кози промити, прибрати плівки і жилки, обсушити рушником. Нарізувати на шматки однакового розміру. Цибулю порізати кубиками, трохи пом’яти, щоб дала сік. Часник нарізувати пластинками, духмяний перець перемолоти в ступці. Усі інгредієнти перемішати з м’ясом, посолити. У окремому посуді змішати олію з оцтом, вилити в м’ясо і ще раз перемішати. Прибрати в холодне місце для маринування на 2 – 4 години. Готовий шашлик нанизати на шампури і готувати на мангалі.

Котлети

Козлятину заздалегідь вимочити у воді з оцтом, нарізувати на шматочки. Свиняче сало нарізувати на невеликі шматочки. Цибулю порізати кубиками, м’якиш білого хліба замочити в молоці на 10 – 15 хвилин, потім віджати. Усі компоненти перекрутити на м’ясорубці в глибоку миску. У фарш додати спеції і сіль, вимісити до однорідності. Сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на розігрітій олії з усіх боків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

6 + 2 =