М’ясо кіз багате корисними мікроелементами і дуже поживне. Зазвичай блюда з козлятини готують люди, які займаються розведенням цих тварин.
Зміст:
Як смачно приготувати козлятину
Козлятина не користується популярністю унаслідок специфічного запаху. Проте, якщо правильно варити або запікати м’ясо, знати скільки часу треба на термічну обробку, то вийде відмінне блюдо без запаху.
У духовці
Щоб позбавитися від запаху, який не подобається багатьом людям, козлятину рекомендується маринувати перед приготуванням. Маринад розм’якшує структуру м’якуша козлятини, зменшується час приготування. Щоб м’ясо не було пересушеним, перед запіканням в духовці його краще загорнути у фольгу або помістити в рукав. Великі частини туші запікаються приблизно 1,5 – 2 години. Для невеликих шматочків або реберець знадобиться 20 – 30 хвилин.
У казані
Козлятина, як і інші види м’яса, ідеально поєднується з овочами, грибами і крупами. Щоб зварити молоду козлятину в казані, знадобиться 30 хвилин. М’ясо дорослішої тварини треба тушкувати під кришкою близько 1 – 1,5 години. Спеції значно поліпшать смакові якості блюда.
У мультиварці
Козине м’ясо, приготоване в мультиварці, виходить соковитим і не має запаху. Краще всього брати свіжий продукт, а не заморожений. Для розм’якшення волокон м’якуша і нейтралізації специфічного запаху м’ясо слід витримати у воді з додаванням оцту або в провині. Для готування в мультиварці використовуються дві програми: “Жаріння” і “Гасіння”. Молода козлятина приготується за 1,5 години, доросліша тварина – за 2 – 2,5 години.
У фользі
Запечену у фользі козлятину подають з овочами, картоплею або гарнірами з круп. М’ясо треба витримати в маринаді не менше доби. Для надання м’ясу приємнішого смаку і аромату в маринад можна додати червоне вино. Великі шматки м’якуші запікають у фользі близько 1 – 1,5 години, невеликі порційні шматочки запікаються швидше – 40 хвилин.
Дику
М’ясо дикої кози приготувати смачно не складно. Основна умова – попереднє вимочування, інакше готовий продукт буде жорстким. Молоду козлятину витримувати в маринаді необов’язково. М’ясо і так буде ніжним і соковитим, збереже максимум корисних речовин при гасінні або запіканні.
Домашню
Козлятина по праву вважається дієтичним видом м’яса. Смачніше вийдуть блюда, приготовані з м’якуша або інших частин домашніх молодих кіз. У доросліших тварин м’якуш темного кольору, містить жирові прошарки.
Ребра козлятини
Козині ребра запікають в духовці, на мангалі, гасять з овочами в каструлі або в казані. Поживний продукт можна готувати в мікрохвильовій печі і в мультиварці. Позбавитися від неприємного запаху вдасться за допомогою різних маринадів. До м’яса додають різні приправ. Для запікання реберець в духовці знадобиться 40 хвилин при температурі 180 градусів.
М’ясо
М’ясо кіз буде набагато смачніше, якщо його заздалегідь замаринувати і обсмажити до золотистої кірочки. Цінний поживний продукт краще вибирати від молодих тварин. М’якуш молодих кіз світлішого відтінку, не містить жовтих жирових відкладень.
Що можна приготувати з м’яса козлятини
З козлятини можна приготувати безліч блюд. З м’яса роблять котлети, печеню, гасять з овочами і грибами. Можна зварити відмінний плов або гуляш. Дотримання рецептури приготування дозволяє порадувати домочадців і гостей ситними блюдами з козлятини не лише на обід, але і на свято.
Бешбармак
Спочатку потрібно буде замісити тісто. Для цього потрібно 600 грам борошна змішати з сіллю, вбити туди 2 яйця, додати трохи води. З суміші, що вийшла, замісити круте тісто. Його треба розкотити в тонкий пласт, і нарізувати на ромби. Заготівлі треба підсушити в духовій шафі при температурі 120 градусів впродовж 20 хвилин.
М’ясо козлятини відварити в каструлі до готовності з перцем і цибулею. Готовий м’якуш вийняти з каструлі, розділити на шматочки. Потім у бульйоні відварити порізану півкільцями цибулю до прозорості. заготівлі, варити 7 – 10 хвилин. На широке блюдо викласти ромби, згори м’ясо козлятини, потім відварена цибуля.
Порада. Для соковитості можна полити бульйоном.
Гуляш
Козлятину промити, очистити від плівок і прожилків. Потім нарізувати на невеликі шматочки, залити водою з оцтом, поперчити, влити трохи олії. Маринувати м’ясо приблизно півгодини. Маринований перець порізати на шматочки, цибулю – півкільцями. М’ясо обсмажити на сковороді до золотистої рум’яної кірочки, викласти у форму для запікання. Додати туди овочі, приправи і трохи води. Гасити при температурі 180 градусів біля 2-х годин.
Плов
У казані розігріти олію, відправити туди порізану козлятину (800 грам). Обсмажувати до готовності, у кінці обжарювання додати за смаком сіль. Цибулю порізати півкільцями, моркву соломкою, відправити до м’яса, і смажити близько 10 хвилин. Потім додати кип’ячену гарячу воду, щоб повністю було покрито м’ясо. Додати спеції для плову, кип’ятити 20 хвилин.
Рис (2 склянки) промити, висипати в казан, залити водою, щоб був покритий рис на 1,5 см Для аромату згори покласти голівку часнику. Варити все на сильному вогні, поки рис не розвариться, і не вбере рідину.
Шурпу
Козлятину вимити, порізати на шматки. Потім обсмажити на олії до рум’яної кірочки. Перекласти м’ясо в казан, додати туди порізану цибулю, залити водою. Варити близько години, періодично знімаючи пінку. Томати натерти на терці. Перець, моркву і картоплю нарізувати крупно, додати в казан. Варити шурпу ще 40 хвилин, у кінці додати сіль і приправи.
На друге
М’ясо промити, видалити плівку і сухожилля. Порізати на пласти, помістити в глибокий посуд. Дорослу козлятину залити водою з додаванням оцту на добу, молоде м’ясо можна готувати без вимочування.
Маринований огірок натерти на терці, подрібнити 2 – 3 зубки часнику, цибулину порізати кубиками. Усі компоненти змішати. М’ясо відбити молоточком на столі, натерти кожен шматок сіллю і перцем, згори викласти огіркову начинку. Кожен шматок акуратно згорнути рулетиком, потім обернути фольгою. Запікати рулети в духовці при 180 градусах 40 хвилин.
Печеня
Картоплю очистити від шкірки, порізати великими шматочками, викласти у форму для запікання, заздалегідь змащену олією. Картоплю посолити і додати чорного перцю. На картоплю викласти порізаний м’якуш козлятини. Посолити і поперчити його. По стінці форми влити трохи води. Закрити форму фольгою, відправити запікатися в розігріту духовку на 50 – 60 хвилин.
Шашлик
М’якуш кози промити, прибрати плівки і жилки, обсушити рушником. Нарізувати на шматки однакового розміру. Цибулю порізати кубиками, трохи пом’яти, щоб дала сік. Часник нарізувати пластинками, духмяний перець перемолоти в ступці. Усі інгредієнти перемішати з м’ясом, посолити. У окремому посуді змішати олію з оцтом, вилити в м’ясо і ще раз перемішати. Прибрати в холодне місце для маринування на 2 – 4 години. Готовий шашлик нанизати на шампури і готувати на мангалі.
Котлети
Козлятину заздалегідь вимочити у воді з оцтом, нарізувати на шматочки. Свиняче сало нарізувати на невеликі шматочки. Цибулю порізати кубиками, м’якиш білого хліба замочити в молоці на 10 – 15 хвилин, потім віджати. Усі компоненти перекрутити на м’ясорубці в глибоку миску. У фарш додати спеції і сіль, вимісити до однорідності. Сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на розігрітій олії з усіх боків.