Рецепти

Як приготувати солянку: особливості блюда і рецепти приготування

Солянка – блюдо, від якого складно відмовитися. Це суп на крутому бульйоні, який може бути зварений на чому завгодно і з чим завгодно. Незважаючи на чудовий смак супу, процес його варіння завжди простий. Окрім задоволення смакових запитів, солянка вважається одним з найкорисніших і ситніших супів. Велика перевага віддається блюду з тушкованим м’ясом або рибою. Мала кількість інгредієнтів, швидке за часом приготування і ситність – все, що повинен мати якісно зварений суп. Варто детальніше розглянути популярні рецепти.

Як приготувати солянку в домашніх умовах

Солянка проста в приготуванні, тому в домашніх умовах приготувати блюдо не складніше, ніж будь-яке інше, причому різними способами. Варто розглянути декілька способів, як приготувати солянку за допомогою різного посуду.

У духовці

Поетапний рецепт:

  • Цибулю, соління, картоплю, зелень і часник необхідно дрібно нашаткувати.
  • Яловичину зрізувати з кістки і порізати невеликими кубиками.
  • Цибулю обсмажити на сковороді.
  • Усі інгредієнти скласти в посуд для духовки.
  • Готувати солянку в розігрітій духовій шафі 40-45 хвилин, не відкриваючи духовку.
  • В процесі подання посолити, поперчити і додати згори свіжу зелень.

У казані на вогнищі

Кращим м’ясом для блюда буде свинина. Покроковий рецепт:

  • Казан промити і повісити над вогнищем. Додати трохи рослинної олії.
  • Зелень, мариновані огірки, цибуля, часник і помідори нарізувати дрібними кубиками.
  • Додати інгредієнти в гарячий казан з олією і накрити кришкою.
  • Свинину дрібно нарізувати кубиками, покласти в казан і додати дві ложки томатної пасти.
  • Коли в казані утворюється гуляш, додати літр чистої води.
  • Готувати блюдо протягом 40 хвилин, додаючи за смаком сіль і перець.
  • Подавати готову солянку можна з майонезом, чорним хлібом і зеленню.

У мультиварці

Суп також можна приготувати за допомогою сучасної техніки. Рецепт:

  • Нарізувати середню цибулину і половину білокачанної капусти дрібною стружкою.
  • Сосиски нарізувати кільцями.
  • Моркву натерти через дрібну тертушку.
  • Усі інгредієнти помістити в мультиварку, додати сіль, червоний мелений перець і інші спеції за смаком.
  • Додати ложку рослинної олії і порошковий часник.
  • Варити в мультиварці суп потрібно 30-35 хвилин.
  • Подавати до столу можна як готове перше блюдо.

У каструлі

Найпростіший спосіб приготування блюда і найзвичніший. Поетапний рецепт:

  • 300 гр. яловичини зрізати з кісток, дрібно нарізати і покласти в каструлю.
  • цибулю, часник і капусту нашаткувати дрібною соломкою.
  • Моркву протерти через дрібну терку.
  • Каструлю з м’ясом залити кип’яченою водою і посолити.
  • Довести майбутній бульйон до кипіння і варити 10 хвилин на середньому вогні.
  • Після цього додати у бульйон усі інгредієнти і томатну пасту.
  • Готувати суп на вогні 40-45 хвилин.
  • Після закіпання блюдо треба поперчити.
  • Подавати до столу в гарячому виді.

На сковороді

Солянку можна приготувати навіть в сковороді, з різними соліннями і консерваціями. Рецепт:

  • У велику глибоку сковороду потрібно додати рослинну олію.
  • Білокачанну капусту нарубати дрібною соломкою і викласти в сковороду.
  • Другим шаром нарізувати і викласти курячі грудки.
  • Далі дрібно нарізувати трохи картоплі.
  • Нашаткувати цибулю і роздавити в неї часник.
  • Цибулю і часник додати в сковороду до м’яса і гасити впродовж 15-20 хвилин.
  • Дрібно нашаткувати помідори або бочкові огірки.
  • Усі овочі додати до грудок і протушкувати 50-10 хвилин.
  • Потім залити отриману суміш водою, майже до самого верху сковороди.
  • Майбутній суп посолити, поперчити і додати томатної пасти.
  • Готувати суп в сковороді слід 30-35 хвилин (залежно від вогню) постійно помішуючи, щоб не пригорів.

Рецепти простої і смачної домашньої солянки

Солянка – це простий, але ситний суп. Готувати його вдома анітрохи не складніше, ніж будь-яке інше блюдо, через що він і став такий популярний. Окрім того, що суп можна готувати в різному посуді, його також можна готувати з різними інгредієнтами.

Класична солянка

Поетапне приготування:

  • У каструлю наливається вода і доводиться до кипіння.
  • Молочну і сирокопчену ковбасу ріжуть маленькими кубиками.
  • Половинку лимона шаткують тоненькими кільцями.
  • Нарізують цибулю і солоний огірок.
  • Моркву труть на дрібній терці.
  • Першим в каструлю відправляють ковбасу і додають 5-6 зерен чорного перцю з 1-2 лавровими листами.
  • Услід додають томатну пасту.
  • Поки вариться бульйон, відкривають банку оливок і зливають сік. Самі плоди потрібно розрізати навпіл.
  • Коли бульйон готовий, вимикають газ і дають йому настоятися.
  • На сковороді підсмажують цибулю і моркву, потім відразу відправляють в каструлю.
  • Майбутній суп солиться, при необхідності перчиться.
  • Додають в каструлю томатну пасту (1-2 великих ложки).
  • Услід закидають лимон, оливки, ретельно усі перемішують і варять на найменшому вогні 40-45 хвилин, постійно помішуючи і додаючи нарізаний огірок.

Після приготування супу дають настоятися без вогню ще 5 хвилин і можна подавати.

По-грузински

Грузинську солянку краще варити в казані, але можна і в каструлі. Рецепт:

  • Баранину або телятину нарізують невеликими шматочками і гасять разом з нарізаною цибулею.
  • У каструлю наливають води, солять, додають 3-4 кільця лимона і томатна паста для кольору самого бульйону.
  • Загашене м’ясо разом з цибулею додають у бульйон.
  • Додають одну ложку винного оцту 9%
  • Поки вариться бульйон, в нього по черзі додають кінзу, перець зелений і духмяний перець по одній ложці.
  • Три солоні огірки дрібно крошат ножем і кидають в каструлю з супом.
  • Туди ж давлять 2 зубчики часнику.
  • Суп доводиться до кипіння і до нього додають 50 мл рослинної олії і 10 г вершкового.
  • Потім суп вариться ще 10 хвилин на невеликому вогні і його можна подавати на стіл, додавши в кожну порцію щедру ложку сметани.

З ковбасою і огірками

Сам рецепт дуже простий:

  • 250 грам молочної і сирокопченої ковбаси нарізаются дрібними кубиками або соломкою.
  • На сковороді обсмажують одну натерту цибулину і натерту морквину.
  • Томат дрібно рубається ножем.
  • Також нарізається 3 штуки солоних огірків.
  • Ковбаса додається у бульйон першим і вариться 10 хвилин, з додаванням 2 ложок томатної пасти.
  • Також у бульйон додають 4-5 зерен духмяного перцю, піджарку з овочів, огірки. Можна додати 1-2 невеликих маринованих помідора.
  • Наливають у бульйон чверть чайної ложки оцту 9 процентного.
  • Усі перемішують і додають сіль.
  • Варять впродовж 25-30 хвилин на середньому вогні (головне не переварити огірки).

Суп подається із сметаною або нежирним майонезом як перше гаряче блюдо.

З копчениною

Солянка з копчениною особливо ситна за обідом. Рецепт:

  • Копчені грудки або стегенця очищають від шкіри і кісток.
  • Субпродукти відразу кидають в каструлю і додають води. Слід довести майбутній бульйон до кипіння.
  • Поки субпродукти кип’ятяться, основне м’ясо нарізається кубиками.
  • Ріжеться цибуля і часник, з подальшим обжарюванням до золотистого кольору на сковороді.
  • Субпродукти виловлюють з бульйону.
  • М’ясо і піджарку кидають у бульйон і додають 2 ложки пшеничного борошна.
  • Додають дві ложки томатної пасти, щіпка чорного меленого перцю.
  • Якщо вдома є лимон, можна натерти цедру і додати до супу.
  • Поки каструля стоїть на повільному вогні, дрібно нарізують чверть білокачанної капусти і два болгарські перці. Усе це закидають в терплячий суп.
  • Варити блюдо слід 40 хвилин на невеликому вогні. При необхідності можна додати кінзу, а для любителів гострого цілком підійде зелений стручковий перець.

Подавати суп можна з нежирною сметаною і чорним хлібом. Прикрасити блюдо можна кропом і зеленою цибулею.

З м’ясом

Солянка на м’ясі зважає найсмачніша, причому можна використати різне м’ясо, як курки, так і парнокопитних.

З куркою

Поетапний рецепт:

  • Курячі грудки відділяють від шкіри кісток, потім ріжуть дрібними кубиками. М’ясо можна обсмажити, для тих, кому подобається пожорсткіше.
  • Курячі шкіра і кістки необхідно відварити в солоній воді.
  • Поки субпродукти варяться, цибуля, два томати і чверть капусти дрібно шаткують.
  • Субпродукти відловлюють і викладають з каструлі.
  • У бульйон додають м’ясо і овочі.
  • Дрібно нарізують 2 солоні огірки і додають у бульйон з 1-2 ложками розсолу і чвертю чайної ложки оцту.
  • Дрібно нарізують ложку імбиру і додають у бульйон (можна замінити кінзою в такій же кількості).
  • Суп вариться 35 хвилин на середньому вогні.
  • Також в нього додають 2 ложки томатної пасти (натуральної).

Подавати солянку можна з майонезом або сметаною.

З тушкованим м’ясом

Тушковане м’ясо для цього рецепту краще брати з яловичини. Процес приготування:

  • На сковороду викладають дві банки тушкованого м’яса і розігрівають так, щоб жир і бульйон стали рідкими.
  • М’ясо відкидають в окреме блюдо.
  • У ту сковороду шаткують середню цибулину, 3 зубчики часнику, 1 середню картоплю, 300 г білокачанної капусти.
  • Усі овочі пережарюють у бульйоні і жирі від тушкованого м’яса з додаванням 2 ложок томатної пасти.
  • Загашену суміш додають в каструлю, потім в неї викладають м’ясо і ставлять на середній вогонь.
  • Також в суп додають мелений червоний перець (за смаком), якщо потрібно – додатково солять.
  • Кидають в суп 2 лаврових листа.
  • Блюдо готується 30 хвилин, постійно помішується, щоб не дати пригоріти.

Готовий суп можна подавати з нежирною сметаною або пісним майонезом

Важливо! Суп подають обов’язково в гарячому виді.

З яловичиною

Стандартне блюдо, яке відрізняється простою приготування. Рецепт:

  • М’ясо ріжуть кубиками. Дрібно шаткують середню цибулину, петрушку, кріп, середню моркву.
  • Овочі і м’ясо гасять на рослинній олії з додаванням меленого перцю (за смаком). Час готування – 5 хвилин. М’ясо не повинне повністю тушкуватися, тому вогонь слід зробити якомога менше.
  • Отриману суміш викладають в каструлю і заливають окропом.
  • Додають в суп 4 кільця лимона і 1 стручок гострого перцю.
  • Суп ставиться на невеликий вогонь і доводиться до кипіння.
  • У загальне блюдо в процесі варіння додають 1 столову ложку борошна.
  • Суп готується 30-35 хвилин.

При поданні можна згори покришити відварені курячі яйця і додати сметану, по ложці в кожну порцію.

Зі свинини

Свиняче м’ясо ситне і щільне – те що треба для якісної солянки. Рецепт:

  • М’ясо розморожують, ріжуть на кубики, розміром 1 на 1 сантиметр.
  • Нарізують цибулю і петрушку з кропом як можна дрібніше.
  • На терці протирають середню моркву і один жовтий болгарський перець.
  • Овочі обсмажують на невеликому вогні в сковороді з додаванням меленого червоного перцю і солі. У кінці обжарювання також додають дві ложки томатної пасти, щоб консистенція вийшла як у овочевого гуляша.
  • У каструлю наливають воду, додають сіль, лавровий лист і м’ясо, склад доводиться до кипіння, і тільки після цього в нього додають овочеве рагу.
  • Відразу після цього наливають чайну ложку винного оцту. Суп перемішується і вариться 20-30 хвилин під кришкою.

Подати суп можна з кружечком лимона і майонезом. Також можна замінити майонез нежирною сметаною.

Збірна м’ясна

М’ясне асорті буде дуже до речі до будь-якого столу. Процес приготування:

  • Яловичину і свинину по 200 г нарізують невеликими кубиками.
  • По 200 грам молочної і сирокопченої ковбаси шаткують дрібною соломкою.
  • У каструлю з водою додають сіль, лавровий лист, 5 горошин духмяного перцю і ставлять на середній вогонь.
  • Поки основа бульйону закіпає, ріжуть дрібно середню цибулину, таку ж моркву, два солоні огірки і два томати.
  • Овочі підсмажують на сковороді з рослинною олією і додають в суміш половину чайної ложки оцту.
  • Суміш викладають в каструлю разом з м’ясом і ковбасою. Для смаку можна додати меленого червоного перцю, але трохи.
  • Суп помішується і доводиться до кипіння.
  • Потім йому дають потомиться 10 хвилин на найменшому вогні.

Після цього блюдо можна подавати до столу із сметаною.

З оливками

Покроковий рецепт:

  • Оливки відкривають, зливають сік, плоди ділять на дві рівні часточки.
  • У каструлю наливають води, солять і кидають в неї два лаврові листи.
  • Цибуля, морква, часник – все дрібно шаткується і підсмажується на зразок овочевої піджарки разом з томатною пастою і сіллю.
  • 400 грам копченої ковбаси дрібно ріжуть соломкою.
  • Каструлю ставлять на вогонь, доводять до кипіння, потім викладають в неї овочі, ковбасу і додають дві ложку борошна для густини супу.
  • Також кидають в суп 5-6 горошин духмяного перцю.
  • Суп варять 35 хвилин, після чого нарізують згори петрушку і кріп з оливками для запашного аромату і томлять під кришкою ще 10 хвилин.
  • Після цього солянку можна подавати.

Важливо. Кухарі радять кидати оливки вже після приготування, щоб вони зберегли пружну структуру і не розварилися в процесі варіння.

Солянка з банки

Основу супу також можна консервувати для майбутнього приготування. Процес консервації і готування:

  • У чисті прокип’ячені банки закладають нашатковану моркву, цибулю, капусту, часник і сіль.
  • Суміш заливають відвареним бульйоном з води і лаврового листа. Банки закупорюють і залишають маринуватися.
  • Коли знадобиться зварити суп, банку відкривають, викладають суміш у блюдо.
  • Сосиски і 300 грам копченої ковбаси дрібно ріжуть шматочками.
  • У глибоку каструлю викладаю консервовані овочі і наливають в 1,5 більше води, ніж самої суміші. Додають 4-5 горошин перцю у бульйон.
  • Також додають м’ясні інгредієнти, дві столові ложки томатної пасти і половина чайної ложки оцту.
  • Варять суп 30 хвилин, постійно помішуючи і перевіряючи блюдо на сіль і перець.
  • Подають таку солянку на стіл із сметаною.

Важливо.У рецепт консервації також можна додати солоні огірки. Якщо оцту немає, рекомендується додати сік з однієї четвертої частини середнього лимона.

Рибна солянка

Рецепт:

  • Філе сьомги і минтаю по 300 грам розморожуються і дрібно рубаються на шматочки.
  • У каструлю з підсоленою водою додають 1 середню картоплю (нарізаний дрібними кубиками), два лаврові листи, 4 горошини духмяного перцю, 2 ложки томатної пасти.
  • цибулю і моркву труть на дрібній терці і обсмажують до золотистого кольору.
  • Піджарку додають у бульйон разом з рибою.
  • У суп також наливають 1 чайну ложку винного оцту, строго 9-процентного.
  • Також закидають дві столові ложки борошна.
  • Суп вариться 30 хвилин.

При поданні до нього додають порізані навпіл оливки, кружечок лимона і трохи червоного перцю.

Солянка з каперсами

Капусту в солянці можна успішно замінити каперсами. Рецепт:

  • цибулю і моркву середніх розмірів труть на терці і обсмажують з додаванням порошкового часнику.
  • Копчені крильця викладають в каструлю, заливають водою і ставлять на вогонь.
  • 300 грам каперсів ріжуть на зразок шаткування капусти. Потім кидають у воду з додаванням солі і двох лаврових листочків.
  • Також відразу кидають у бульйон піджарку.
  • Поки суп вариться, в чисту миску додають ложку сметани, ложку майонезу, дрібно живуть з шиком в суміш оливки і трохи кінзи.
  • За 10 хвилин до приготування основного супу, до нього додають половину ложки лимонного соку, а поверх шаткують пір’я зеленої цибулі і петрушку.

Після приготування, в кожну порцію супу додають суміш з оливок, сметани і майонезу, по одній столовій ложці на тарілку.

Солянка з капусти

Капуста – універсальний інгредієнт для солянки. Готувати таке блюдо можна декількома різними способами з різними інгредієнтами.

З капустою та куркою

Рецепт покроково:

  • Капусту дрібно рубають соломкою і кидають в каструлю з водою.
  • Цибулю і моркву середніх розмірів дрібно шаткують і пережарюють з давленим часником (2 зубчики) великою ложкою томатної пасти.
  • Піджарку також кидають у бульйон разом з двома лавровими листами.
  • Курку відділяють від кісток і шкіри. Однієї грудинки буде досить на 2-3 порції.
  • М’ясо дрібно рубають додають у бульйон разом з 4-5 горошинами духмяного перцю.
  • Після курки у бульйон додають 2 ложки томатної пасти, щіпка червоного меленого перцю.
  • Також нарізують 1 великий свіжий томат (якщо є).
  • Для любителів густого супу можна нарізувати невелику картоплю.
  • Суп вариться 35 хвилин, після чого, газ вимикають і дають блюду настоятися впродовж 10 хвилин.

При сервіровці в кожну порцію додають щедру ложку сметани.

З капусти з м’ясом

Необхідно:

  • 400 грам яловичини рубають на дрібні кубики і викладають в сковороду.
  • Туди ж додають натерту цибулю, часник і моркву по 1 штуці, 2 ложки томатної пасти.
  • У каструлю з водою кидають нашатковану капусту, заливають водою, додають лавровий лист і перець горошком. Також додають половину ложки столового оцту в 6%.
  • Каструлю ставлять на вогонь і при закипанні відразу додають піджарку з м’яса і овочів. В процесі приготування до блюда додають столову ложку борошна, щоб суп був густіший і наваристіший.
  • Також можна влити сік з чверті лимона, або цедру самого продукту, натерту в дрібну кашку.

Готове блюдо прикрашають половинкою яйця (на кожну порцію) і 3-4 оливками, розрізаними уподовж.

З капусти з сосискою

Знадобиться:

  • Упаковку сосисок розкривають і нарізують кільцями.
  • 1 цибулину, 1 моркву, 1 зубчик часнику, 2 великі томати, 1 солоний огірок дуже дрібно нарізують, практично в кашку, усе це тушкується на середньому вогні в сковороді з додаванням ложки маслинової олії.
  • Піджарку викладають в каструлю, додають 2/3 вода, солять і перчать за смаком.
  • Посуд ставлять на вогонь, після закипання додають нарізані сосиски, сік лимона, 2 ложки сухого вина і щіпка меленого червоного перцю.

Після приготування, в процесі подання, в порції додають половинку вареного яйця, ложку сметани, 3 оливки і зелень.

З квашеної капусти

Треба:

  • По 400 грам копченої і вареної ковбаси дрібно порубати ножем.
  • 2 зубчики часнику давлять і обсмажують на маслиновій олії.
  • Виливають в каструлю, заливають водою, додають 2 лаврові листи, щіпка кінзи.
  • Каструлю ставлять на вогонь і додають квашену капусту з двома ложками томатної пасти. Спочатку додають саме овочі з консервації, а потім за смаком можна влити розсіл.
  • Останніми кидають ковбасу, додають трохи меленого перцю, зелені і нарізані малосольні огірочки (2 штуки).
  • Суп варять 30 хвилин на невеликому вогні.

Солянку подають із сметаною, але не з майонезом, інакше вона вийде дуже кислою.

З кислої капусти

Рецепт такий же, як і з квашеною капустою, але трохи змінені інгредієнти.

  • Нарізану ковбасу кидають в киплячу воду першою.
  • Додають кислу капусту і порізані малосольні огірки.
  • Замість томатної пасти додають 3 прокручених на м’ясорубці томати.
  • Також кидають у бульйон половинку чайної ложки порошкового часнику.
  • Для густини супу насипають у бульйон столову ложку борошна.
  • Після варіння впродовж 35 хвилин, суп подають із сметаною, але не з майонезом, оскільки через це він вийде кислим.
  • Прикрашають порції половинкою відвареного яйця, петрушкою і кропом (але не зеленою цибулею).

Зі свіжої капусти

Інгредієнти і приготування:

  • Половинку качана капусти ріжуть дуже дрібною соломкою.
  • 6 курячих копчених крил викладають в каструлю.
  • На сковороді обсмажують дрібно нарізану цибулю (1 шт), моркву (1 шт), часник (2 давлені зубчики), томатну пасту і рослинну олію.
  • Піджарку заливають в каструлю до крилець, викладають капусту і додають половину води від усієї масу інгредієнтів.
  • Суп солять, кидають два лаврові листи.
  • Для густини можна кинути у блюдо ложу борошна або манки.
  • Поки суп доводиться до кипіння, дрібно шаткують зелень (пір’я цибуля, кріп, петрушка – по 1 пучку), відварюють 4 яйця.
  • Після приготування в суп додають яйця (дрібно нарізані), кожна порція посипається рубаною зеленню і подається з нежирною сметаною.

Професійні кухарі не радять використати жирний майонез, оскільки його рівень кислотності вищий, ніж у пісного, що може зіпсувати смак солянки, якщо в ній використовують бочкові, квашені або консервовані овочі. Якщо кислинки бракує, краще використати винний оцет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

+ 51 = 57