Овочі

Як і скільки варити буряк: в каструлі, мікрохвильовій печі

Буряк завжди вариться довго. Обійтися без термічної обробки не можна – без неї овоч просто неїстівний. Маленькі хитрощі прискорять готування, але якщо для блюда знадобився буряк, доведеться запастися часом і терпінням.

Скільки варити буряк до готовності

Швидкість, з якою вариться буряк, залежить від розміру овочів. Чим більше коренеплід, тим довше він готується. Великий буряк можна порізати на невеликі шматочки, щоб вона приготувалася швидше. Але якщо порізати занадто дрібно, овоч розвариться і перетвориться на кашу.

Важливо!

Готовність буряка визначається так само, як у картоплі – її треба проткнути ножем. Якщо ніж легко входить в овоч, він готовий.

У каструлі

У каструлю овочі кладуть ретельно відмитими і очищеними. Воду наливають так, щоб вона повністю покрила буряк. Спочатку на швидкому вогні продукт доводять до кипіння, потім збавляють вогонь і варять до готовності. Буряк середнього розміру готується в каструлі 40-50 хвилин.

У мікрохвильовій печі

Щоб приготувати буряк в мікрохвильовій печі, її нарізують на невеликі шматочки. Дрібні овочі готують цілими. Щоб краще проварилися внутрішні частини, коренеплоди протикають ножем або зубочисткою. Підготовлений буряк кладуть в каструлю або миску для мікрохвильової печі, додають води на денці, закривають кришкою. Час приготування – 15 хвилин.

У мультиварці

Для мультиварки буряк кладуть в чашу, заливають невеликою кількістю води. Час приготування середнього овочу в режимі “Суп” – близько години, в режимі “Гасіння” – до 1,5 годин. Різниця між великими і дрібними коренеплодами – до півтора разів.

У скороварці

У скороварку кладуть чистий нарізаний буряк і невелику кількість води і спецій. Час готування – близько 30 хвилин.

У пароварці

У пароварку зазвичай кладуть нарізаний буряк. Воду наливають в ємність для пари. Час готування – не більше півгодини.

У духовці у фользі

Щоб приготувати буряк в духовці, її завертають у фольгу. Духовку прогрівають до температури 200°. Час готування – 40 хвилин. Після цього гарячі коренеплоди дістають з фольги і кладуть на плоский піднос або тарілку. Щоб прибрати надлишок вологи, під буряк підкладають серветку або рушник.

Цілу

Час приготування цілого буряка залежить від його розміру. Зазвичай вказуються терміни готування овочу середнього розміру – на нього простіше орієнтуватися. Маленький буряк зазвичай вариться на 10-15 хвилин швидше за середній, а велика – настільки ж довше.

Різаний або тертий

Різаний буряк готується швидше, ніж цілий – це роблять, щоб прискорити готування. Тертий буряк готується 10-20 хвилин в каструлі або 4-5 хвилин в мультиварці або мікрохвильовій печі.

Для борщу

Борщ можна готувати по-різному, у тому числі по-різному варити буряк. Найпоширеніші варіанти – дрібно нарізувати і варити протягом півгодини до напівготовності, або натерти на терці і гасити 15 хвилин.

Для салату

Для оселедця під шубою і вінегрету буряк варять цілим або нарізаним на великі шматочки. Час приготування – до години.

У мундирі

Буряк в мундирі варять рідко, зазвичай в каструлі. Для цього овоч ретельно миють, іноді натирають щіткою, але не знімають шкірку. Так зручніше варити молодий дрібний буряк. У мундирі він не зможе розваритися. Мундир збільшує час приготування.

Порада.

Готовий буряк остуджують і знімають шкірку – він чиститься набагато краще, ніж сирий.

У пакеті

Для мікрохвильової печі буряк ретельно очищають і відмивають, роблять декілька проколів ножем або зубочисткою. Потім підготовлений буряк складають в поліетиленовий пакет і зав’язують. Мікрохвильову піч ставлять на максимальну потужність, готують 10 хвилин.

Разом з морквиною

Морквина готується швидше за буряк. Щоб обидва овочі були готові одночасно, буряк ріжуть на дрібніші шматки або починають готувати раніше. Час приготування – від 30 до 50 хвилин.

Загальні рекомендації і поради

Час готування буряка залежить від двох параметрів – розміру і віку. Молодий буряк готується у 2-3 рази швидше, ніж старий. Великі коренеплоди, зібрані більше року назад, можуть варитися до 3 годин. Декілька порад, що допомагають прискорити готування:

  • Якщо буряк не зварився за півгодини в каструлі, його треба зняти з вогню, злити воду і поставити під кран з холодною водою на 10 хвилин, потім залишити в холодній воді ще на півгодини;
  • Щоб буряк не втратив колір при варінні по частинах, додають кислі продукти – оцет, лимонний сік, лимонну кислоту;
  • Найшвидший рецепт – буряк в пакеті.

Буряк не можна варити разом з іншими овочами – так усі продукти придбають неприємно-червоний відтінок і буряковий присмак.

Рецепти з буряка

Буряк входить до складу різноманітних блюд. Скрізь його завдання – надавати продуктам яскравий червоний колір.

Класичний борщ

Щоб зробити класичний борщ, знадобиться:

  • 500г яловичини;
  • 500г картоплі;
  • 500г капуста;
  • 300г буряка;
  • 300г морквини;
  • 2 цибулини;
  • 2 столових ложки томатної пасти;
  • Петрушка, сіль, спеції – за смаком.

Перший готується м’ясний бульйон. М’ясо нарізують великими шматками, відправляють варитися у велику каструлю на 1,5-2 години. У процесі обов’язково знімати пінку. В цей час готують овочі – буряк, картоплю, капусту, цибулину і морквину нарізують соломкою або кубиками, буряк тушкують на вогні 15 хвилин. З цибулини і моркви роблять зажарку. Коли вона готова, додають томатну пасту.

Коли м’ясний бульйон буде готовий, в нього кладуть картоплю, капусту і буряк, варять до готовності картоплі. Приблизно на половині готовності додають зажарку. Перед готовністю солять і перчать. Поки суп вариться, нарізують зелень – її додають в готовий суп перед поданням на стіл.

По-корейски

Буряк по-корейски завжди виходить пряним і гострим. Тим, кому протипоказана така дієта, від цього блюда краще утриматися.

Знадобиться:

  • 500г буряка;
  • 80мл рослинної олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 2 чайних ложки оцту;
  • Половину чайної ложки солі;
  • Приправи за смаком (підійде приправа для корейської моркви).

Сирий буряк чистять і нарізують соломкою. До неї додають маринад з оцту, солі і приправи, усі ретельно розминають руками. Часник очищають, дрібно нарізують і кладуть поверх буряка. Олію нагрівають майже до кипіння, їм поливають готову суміш, відразу закривають кришкою. Блюдо залишають на півгодини, потім перемішують і знову настоюють – на це знадобиться 2-3 години.

Салат з м’ясом

Для салату знадобиться:

  • 200г будь-якого м’яса;
  • По 100г буряка;
  • Картоплі;
  • Моркви;
  • Цибулі;
  • Маринованих огірків;
  • Зеленого горошку;
  • Майонез;
  • Оцет.

Спершу треба підготувати інгредієнти – м’ясо, буряк і моркву варять, картоплю обсмажують у фритюрі, цибуля маринують в оцті. Салат викладають на блюдо пошарово: м’ясо, потім картопля, буряк, морква, огірки, цибуля, горошок. Усе заправляють майонезом.

Бурякова ікра

Знадобиться:

  • 2-4 середні буряки;
  • 1-2 цибулини;
  • 2-3 столових ложки томатної пасти;
  • Склянка розсолу;
  • Сіль, цукор, перець – за смаком;
  • Щіпка лимонної кислоти.

Буряк варять цілим, не нарізуючи, потім натирають на великій терці. Цибулю обсмажують до золотистого кольору, додають в нього буряк. Усі обсмажують разом 5 хвилин, потім додають розсіл, томатну пасту і приправи, ретельно перемішують. Коли блюдо стане однорідним, його знімають з вогню, дають остигнути і подають до столу як гарнір до м’яса.

Бурякові деруни

Бурякові драники набагато оригінальніше картопляних. Для них знадобиться:

  • 500г буряка;
  • Куряче яйце;
  • Зубчик часнику;
  • 5 столових ложок борошна;
  • Сіль, перець – за смаком.

Буряк треба заздалегідь відварити, очистити, дати йому остигнути. Потім її натирають на терці. Часник дрібно нарізують. Потім змішують між собою буряк, часник і яйце, приправи. Усе це як слід перемішуємо, щоб отримати однорідну масу. У суміш, що вийшла, додають борошно, знову перемішують. Драники не ліплять, а викладають ложкою на розігріту сковорідку. Смажать до появи золотистої кірочки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *