Рецепти

Скільки варити вареники з картоплею: особливості приготування і смачні рецепти

Вареники – універсальне смачне блюдо, яке можна приготувати на обід або вечерю, не витративши багато часу. Їх можна приготувати самостійно, придбати в магазині заморожені напівфабрикати.

Скільки варити вареники з картоплею

Щоб блюдо вийшло смачним, а тісто не розвалилося при варінні, важливо знати, скільки за часом потрібно готувати продукт. Зліплені своїми руками або куплені в магазині вареники з сирою або вареною картоплею стануть відмінним блюдом для сімейного обіду або вечері. До речі, борошняні вироби власного приготування можна заморозити про запас.

У каструлі

Традиційний спосіб варіння вареників з картопляним пюре використовується найчастіше. У каструлю потрібно налити воду, довести її до кипіння, викласти заготівлі. Зліплені своїми руками борошняні вироби варяться близько 2 – 3 хвилин після закипання води.

Важливо!
Не пропустіть цей момент, інакше тісто може стати жорстким або, навпаки, розвариться.

У мікрохвильовій печі

У мікрохвильовій печі можна не лише розігрівати їжу і розморожувати напівфабрикати. Прилад чудово підійде для приготування вареників. Треба помістити вироби в жароміцну ємність, налити воду або бульйон на дві третини об’єму посуду. Накрити місткість кришкою і поставити в піч. Спочатку вироби потрібно варити близько хвилини при високій потужності, потім ще 6 – 7 хвилин на середній.

У мультиварці

У мультиварці вареники з картоплею можна приготувати двома способами:

  • На воді. У чаші пристрою закип’ятити воду, посолити її, опустити вироби. Все перемішати, закрити кришку і варити близько 5 хвилин. Заморожені заготівлі варити на 1 хвилину довше.
  • На пару. Налити воду до половини чаші пристрою, вареники укласти в спеціальний кошик і встановити в мультиварку. Посолити, можна додати вершкового масла. Закрити кришку, виставити режим “На пару”. Час готування – 10-15 хвилин.

На пару

Вареники на пару можна приготувати в мультиварці, в мантоварці, пароварці. Продукт вийде особливо смачним, якщо витримати правильний час теплової дії. Заморожені заготівлі варять на пару близько 10 хвилин, свіжі – 7 хвилин.

Заморожені

Заморожені напівфабрикати вимагають більшого часу для варіння, ніж свіжоприготовані. Продукт не вимагається розморожувати перед варінням. Треба закип’ятити воду, закинути туди заморожені вироби, варити 7 – 10 хвилин. Щоб в процесі варіння заготівлі не злипнулися між собою, їх потрібно регулярно помішувати.

Свіжі

Зліпити вареники самостійно можна різними способами. Тісто готується за певною технологією, щоб не було занадто м’яким або тугим. Свіжі вироби варять приблизно 2 – 3 хвилини після закипання бульйону або води.

Після спливання

Точний час варіння після спливання вареників залежить від їх різновиду. Тільки що зліплені вироби слід варити близько 2 – 3 хвилин, магазинних і заморожених, – 4 – 5 хвилин.

З сирою картоплею

Борошняні вироби з тертою сирою картоплею за смаком помітно відрізняються від класичних вареників з потовченою. До картоплі часто додають сало, м’ясо або гриби. Вареники з сирою картоплею варяться довше, ніж з картопляним пюре. Треба, щоб не лише тісто приготувалося, але і картопля зварилася в процесі готування. З моменту занурення вареників у киплячу воду до готовності в середньому знадобиться 10 хвилин.

Домашні

Щоб зліпити вареники в домашніх умовах не потрібно багато сил і часу. Для цього досить приготувати картопляне пюре і замісити пельменне тісто. Якщо відварити домашні вареники не замороженими, вони будуть особливо ніжними і смачними. Для свіжих виробів час варіння – близько 3 хвилин після закіпання води, для заморожених – 5 – 6 хвилин.

Магазинні

Дуже смачні вареники необов’язково готувати самостійно. Зараз безліч виробників пропонує відмінні напівфабрикати, які нічим не відрізняються від домашніх. Щоб зварити магазинні вареники до готовності знадобиться 8 – 10 хвилин після їх спливання.

Рецепти домашніх вареників з картоплею

Просте, смачне і улюблене усіма блюдо можна приготувати різними способами. У картопляну начинку можна додати певні продукти, що поєднуються, які тільки поліпшать смакові якості вареників. Подавати їх можна із сметаною, майонезом, вершковим маслом, гірчицею і кетчупом.

Порада!
У домашніх умовах можна приготувати дуже смачні вареники з картоплею і різними добавками.

З грибами

Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього в глибоку миску розбити яйця (2 шт), додати щіпку солі і 2 ст. ложки рослинної олії. Все ретельно збити вилкою. Влити в яєчну суміш половину склянки молока. Ще раз перемішати, частинами всипати борошно (550 гр.), замісити тісто. Відкласти його відпочивати, поки робиться начинка.

Гриби (350 гр.), можна узяти свіжі шампіньйони, промити, почистити, порізати на шматочки. Цибулину почистити і дрібно нашаткувати. У сковороді з невеликою кількістю олії обсмажити гриби і цибулю. Картоплю (700 гр.) відварити, зробити пюре. У каструлю з картопляним пюре перекласти гриби з цибулею, все розмішати. Начинка готова!

Від тіста відрізувати невеликий шматок, розкотити його ковбаскою, і порізати на однакові частини. Кожну частину розкотити качалкою у формі круга. У середину кожного покласти невелику кількість начинки, защипнути краї будь-яким зручним способом. У каструлю налити воду, закип’ятити її, підсолити за смаком. Викласти готові вареники по одній штуці, помішуючи, щоб не злипнулися. Варити 4 хвилини.

З салом

Вареники з сирою картоплею і салом – істинне українське блюдо.

Замішати звичайне пельменне тісто: яйце, щіпку солі, воду перемішати в глибокому посуді, додати борошна і замісити круте тісто. Накрити його харчовою плівкою, і залишити на півгодини. Поки тісто відпочиває, потрібно приготувати начинку.

Сиру картоплю помити, очистити від шкірки, натерти на терці. Масу викласти на друшляк, щоб стік сік. Свиняче сало прокрутити на м’ясорубці або дрібно порубати ножем. Усі інгредієнти перемішати в одній мисці, посолити, поперчити, за бажанням додати зелень кропу або петрушки.

З тіста і начинки будь-яким зручним способом виліпити вареники. Поставити на плиту каструлю з підсоленою водою. Після закипання скинути туди вареники, перемішати, варити близько 5 – 6 хвилин.

З капустою

Капуста чудово поєднується з картоплею. Для приготування вареників можна використати свіжу і квашену капусту.

Завести пельменне тісто. Якщо немає бажання возитися з борошном, можна купити готове тісто в магазині. Начинку приготувати таким чином:

  • Зварити картоплю і зробити густе пюре;
  • Свіжу капусту дрібно порубати, загасити в сковороді з цибулею на невеликій кількості олії;
  • Все перемішати в одному посуді, посолити, поперчити, за бажання додати спеції;

З тіста і начинки зліпити вареники. На плиту поставити каструлю з підсоленою водою. Води потрібно наливати на дві третини загального об’єму каструлі. Як тільки рідина закипіла, акуратно опустити в неї вареники, перемішати. Варити вареники з капустою і картоплею потрібно на слабкому вогні близько 5 – 7 хвилин після спливання.

З гарбузом

Начинка з гарбузом виходить ніжною соковитою, приємного помаранчевого відтінку.

З яйця, води, солі і борошна замісити туге пельменне тісто. Загорнути його в поліетилен або харчову плівку, і залишити на 30 хвилин. В цей час приготувати картопляно – гарбузову начинку.

Гарбуз очистити від шкірки і насіння, порізати на шматочки. Помістити шматки в каструльку, залити водою і варити до готовності близько 20 – 30 хвилин. Потім захололий гарбуз подрібнити блендером або прокрутити в м’ясорубці. Картоплю відварити, зробити пюре, додати до нього гарбузове пюре і обсмажену цибулю. Масу перемішати, додати сіль і перець. Виліпити вареники, зварити до готовності – 5 хвилин після спливання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

36 − 28 =