Стерлядь належить до великих риб. Розмір дорослої риби досягає 60 см. Відмінною рисою цієї риби вважаються гостра голова, на передній частині, якої добре помітні два вусики. Луски у стерляді немає, але є пластини. Продається цей вид риби в замороженому або охолодженому варіантах.
Стерлядь може продаватися:
- цілою і необробленою;
- обробленою;
- замороженою;
- у вигляді філе, що фасується в упаковки.
Як вибрати стерлядь?
Вибирати стерлядь потрібно у відповідності не лише із загальними правилами купівлі * риби, але і оцінювати її за деякими індивідуальними ознаками. Якщо виникають хоч би щонайменші сумніви, то від придбання варто відмовитися. Зіпсована риба не лише буде несмачною, але і небезпечною для здоров’я.
Яку стерлядь можна купувати:
- поверхня охолодженої стерляді завжди має бути вологою, але не липкою або занадто слизькою;
- будь-які дефекти на поверхні стерляді не допустимі (у місцях ушкодження миттєво утворюються бактерії, які прискорюють процес псування риби);
- очі стерляді мають бути чистими і “дивитися” рівно (якщо “погляд” риби спрямований вгору, то термін її зберігання занадто тривалий);
- при натисканні на шкіру стерляді пальцем, не повинно залишатися вм’ятин (такий спосіб оцінки застосовується тільки до охолодженої риби, до замороженого продукту такий експеримент не проводиться);
- зябра свіжої стерляді завжди яскраві, і мають характерний червоний відтінок (зябра обов’язково мають бути чистими);
- при обробці м’ясо свіжої стерляді, завжди складно відділяється від кісток;
- заморожена стерлядь не повинна відрізнятися занадто великою кількістю льоду або снігу (якщо снігу багато, а на поверхні є жовтий або рожевуватий відтінок, то риба заморожувалася не одноразово);
- охолоджена або заморожена стерлядь завжди має бути чистою (заморожені частинки сміття, забруднення в зябрах або на інших ділянках риби є ознакою порушення правил її вилову, транспортування та * зберігання).
Якщо стерлядь куплена в замороженому вигляді, то її потрібно розморожувати природним способом або в холодній воді. Після розморожування, риба повинна зберегти свою форму і традиційний рибний запах.
Яку стерлядь купувати не варто:
- якщо поверхня охолодженої риби занадто суха або добре помітний слиз, то від її купівлі потрібно відмовитися (риба неправильно зберігалася або почала псуватися);
- якщо характерний рибний аромат містить сторонні запахи, то купувати стерлядь не можна (запах може бути тухлим або нагадувати плісняву);
- жовтий наліт на рибі завжди є ознакою її зіпсованості (наліт може бути у вигляді плям або розводів);
- не варто купувати стерлядь, якщо на її поверхні є синці, ушкодження або плями незрозумілого походження);
- сірі зябра можуть бути тільки у стерляді, яка давно і неправильно зберігається (будь-які відхилення від червоного відтінку в даному випадку повинні стати приводом для відмови від купівлі риби);
- якщо м’ясо при обробці стерляді занадто добре відділяється від кісток, то риба не свіжа (якщо такий нюанс поєднується з кислуватим запахом та слизом на шкірі, то споживати таку стерлядь не можна ні в якому разі);
- якщо при натисканні на шкіру стерляді пальцем, залишається вм’ятина, то риба однозначно несвіжа (стерлядь може почати псуватися, була неодноразово заморожена або розморожена, або неправильно зберігалася);
- на прилавках магазинів охолоджена риба може реалізовуватися впродовж певного терміну (як правило, не довше 14 днів), тому за наявності підозр, краще запросити у продавця сертифікат з відміткою про дату вилову стерляді та терміни її надходження у продаж).
Замість луски *стерлядь має своєрідні кістяні пластини, які можуть бути індикаторами свіжості риби. Якщо вони щільно прилягають до тіла, то стерлядь свіжа. При відшаровуванні пластинок риба не якісна.