Риба

Як правильно вибрати стерлядь?

Стерлядь належить до великих риб. Розмір дорослої риби досягає 60 см. Відмінною рисою цієї риби вважаються гостра голова, на передній частині, якої добре помітні два вусики. Луски у стерляді немає, але є пластини. Продається цей вид риби в замороженому або охолодженому варіантах.

Як правильно вибрати стерлядь?

Стерлядь може продаватися:

  • цілою і необробленою;
  • обробленою;
  • замороженою;
  • у вигляді філе, що фасується в упаковки.

Як вибрати стерлядь?

Вибирати стерлядь потрібно у відповідності не лише із загальними правилами купівлі * риби, але і оцінювати її за деякими індивідуальними ознаками. Якщо виникають хоч би щонайменші сумніви, то від придбання варто відмовитися. Зіпсована риба не лише буде несмачною, але і небезпечною для здоров’я.
Яку стерлядь можна купувати:

  • поверхня охолодженої стерляді завжди має бути вологою, але не липкою або занадто слизькою;
  • будь-які дефекти на поверхні стерляді не допустимі (у місцях ушкодження миттєво утворюються бактерії, які прискорюють процес псування риби);
  • очі стерляді мають бути чистими і “дивитися” рівно (якщо “погляд” риби спрямований вгору, то термін її зберігання занадто тривалий);
  • при натисканні на шкіру стерляді пальцем, не повинно залишатися вм’ятин (такий спосіб оцінки застосовується тільки до охолодженої риби, до замороженого продукту такий експеримент не проводиться);
  • зябра свіжої стерляді завжди яскраві, і мають характерний червоний відтінок (зябра обов’язково мають бути чистими);
  • при обробці м’ясо свіжої стерляді, завжди складно відділяється від кісток;
  • заморожена стерлядь не повинна відрізнятися занадто великою кількістю льоду або снігу (якщо снігу багато, а на поверхні є жовтий або рожевуватий відтінок, то риба заморожувалася не одноразово);
  • охолоджена або заморожена стерлядь завжди має бути чистою (заморожені частинки сміття, забруднення в зябрах або на інших ділянках риби є ознакою порушення правил її вилову, транспортування та * зберігання).

Якщо стерлядь куплена в замороженому вигляді, то її потрібно розморожувати природним способом або в холодній воді. Після розморожування, риба повинна зберегти свою форму і традиційний рибний запах.
Яку стерлядь купувати не варто:

  • якщо поверхня охолодженої риби занадто суха або добре помітний слиз, то від її купівлі потрібно відмовитися (риба неправильно зберігалася або почала псуватися);
  • якщо характерний рибний аромат містить сторонні запахи, то купувати стерлядь не можна (запах може бути тухлим або нагадувати плісняву);
  • жовтий наліт на рибі завжди є ознакою її зіпсованості (наліт може бути у вигляді плям або розводів);
  • не варто купувати стерлядь, якщо на її поверхні є синці, ушкодження або плями незрозумілого походження);
  • сірі зябра можуть бути тільки у стерляді, яка давно і неправильно зберігається (будь-які відхилення від червоного відтінку в даному випадку повинні стати приводом для відмови від купівлі риби);
  • якщо м’ясо при обробці стерляді занадто добре відділяється від кісток, то риба не свіжа (якщо такий нюанс поєднується з кислуватим запахом та слизом на шкірі, то споживати таку стерлядь не можна ні в якому разі);
  • якщо при натисканні на шкіру стерляді пальцем, залишається вм’ятина, то риба однозначно несвіжа (стерлядь може почати псуватися, була неодноразово заморожена або розморожена, або неправильно зберігалася);
  • на прилавках магазинів охолоджена риба може реалізовуватися впродовж певного терміну (як правило, не довше 14 днів), тому за наявності підозр, краще запросити у продавця сертифікат з відміткою про дату вилову стерляді та терміни її надходження у продаж).

Замість луски *стерлядь має своєрідні кістяні пластини, які можуть бути індикаторами свіжості риби. Якщо вони щільно прилягають до тіла, то стерлядь свіжа. При відшаровуванні пластинок риба не якісна.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *