Як і скільки варити птитим
Крупи

Як і скільки варити птитим

Птитим викласти в каструлю, залити удвічі більшою кількістю окропу, посолити, варити 15-20 хвилин, накривши кришкою, на тихому вогні. При варінні кожні 5 хвилин помішувати птитим.
Птитим літерами або зірочками варити трохи менше: 10-15 хвилин залежно від товщини макаронів.

Як і скільки варити птитим

Як варити птитим

Знадобляться – птитим, вода, сіль, олія за смаком

  • 1. Птитим викласти в каструлю, залити удвічі більшою кількістю окропу: на кожні 50 грам крупи узяти 100 міллілітрів води.
  • 2. Поставити каструлю на вогонь, додати сіль і трохи соняшникової олії.
  • 3. Накрити каструлю кришкою, варити 5 хвилин, потім перемішати.
  • 4. Варити ще 15 хвилин, кожні 5 хвилин помішуючи. Дуже важливо не перетримати птитим на вогні, щоб він не пригорів і не став занадто сухим.
  • 5. Відкинути птитим на друшляк.

Ваш птитим готовий до вживання!

Як смачно готувати птитим

При варінні птитим збільшується в об’ємі в 2 рази: він вбирає в себе усю воду і не потребує промивання. Зручна для варіння властивість птитима – він не злипається. Оскільки макаронні кульки дуже щільні, при варінні птитим залишається розсипчастим.

Птитим можна використати в звичайних “макаронних” блюдах, а можна додати в суп в якості вермішелі. Птитим – це дуже схожі на крупу макаронні вироби. Через ці властивості птитим часто називають “ізраїльським кускусом”, і невипадково, адже кускус так само, як і птитим, роблять з пшеничних продуктів з тією лише відмінністю, що кускус готують з манної крупи, а птитим – з борошна.

Історично птитим родом з Ізраїлю. В середині минулого століття після репартації євреїв влади прийняли рішення придумати і робити продукт, який замінить звичний рис і кускус, що стали у той час недоступними. Спочатку птитим робили у формі рисинок, а потім більше підійшла макаронам форма кульок.

Нині птитим роблять в найрізноманітніших формах – від зірочок до букв. Особливості птитима, що відрізняють його від інших макаронів, – дрібний розсип, відносно щільна структура і при цьому в складі тільки вода і борошно з твердих сортів пшениці.

Враховуйте, що не будь-які дрібні макаронні вироби являються птитимом: якщо, наприклад, в змісті макаронів є яйце, то це не птитим, а звичайна локшина, і розсипчастою вона не вийде.
Калорійність птитима – 360 ккал/100 грам. Птитим, як і будь-які макарони дуже калорійний, але при правильному приготуванні і помірному споживанні не приведе до надмірної ваги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *