Манник з гарбузом – проста солодка страва. Тісто на сироватці виходить смачним і ніжним. Зазвичай цей побічний продукт приготування сиру викидають, але не поспішайте! З молочної сироватки можна приготувати масу чудових страв, починаючи від напоїв, закінчуючи пирогами і млинцями. Для солодкої випічки візьміть мускатний гарбуз з яскравим помаранчевим м’якушем, обов’язково додайте в тісто мелену корицю, яка підкреслить пряний аромат гарбуза.
Манник вийде соковитим, ніжним, він просто тане у роті. Раджу з половини гарбуза випекти манник, а з частини, що залишилася, зварити гарбузове варення або приготувати джем. До столу страву можна подати так: відрізати шматочок пирога, полити сметаною, додавши щедру порцію варення! Залишається приготувати чашку чаю і насолоджуватися домашніми смаколиками!
- Час приготування: 50 хвилин
- Кількість порцій: 6
Інгредієнти для приготування манника з гарбузом на сироватці:
- 350 г гарбузового м’якуша;
- 100 г цукрового піску;
- 100 г манної крупи;
- 2 курячі яйця;
- 150 мл молочної сироватки;
- 100 г пшеничного борошна;
- 5 г розпушувача тіста;
- 60 г вершкового масла;
- 50 г сухофруктів (родзинки, курага);
- 3 г дрібної солі;
- 5 г меленої кориці;
- цукрова пудра, цукати для прикраси.
Спосіб приготування манника з гарбузом на сироватці.
Насипаємо в миску цукровий пісок, додаємо щіпку дрібної солі, наливаємо молочну сироватку. У мене сироватка залишається від приготування домашнього сиру, проте, її також можна купити і в магазині.
Розбиваємо в миску курячі яйця, перемішуємо продукти вінчиком до однорідності.
Гарбуз розрізаємо на дві частини, видаляємо насіння, зрізуємо шкірку. Натираємо гарбузовий м’якуш на великій терці, додаємо до рідких інгредієнтів.
Відміряємо потрібну кількість манної крупи, насипаємо в миску.
Змішуємо розпушувач тіста з пшеничним борошном, просіюємо, додаємо до інших інгредієнтів. Щоб приготувати не лише смачну, але і корисну страву, замініть звичайне рафіноване борошно цілісно зерновим, а білий цукор – коричневим.
Вершкове масло розтоплюємо в сотейнику, остуджуємо. Додаємо в миску розтоплену олію, мелену корицю і сухофрукти. Для різноманітності текстур, окрім сухофруктів, можна покласти в тісто подрібнені волоські горіхи, гарбузове насіння або насіння соняшника.
Перемішуємо інгредієнти вінчиком, залишаємо на 20-30 хвилин при кімнатній температурі, щоб крупа ввібрала вологу, трохи набубнявіла.
Форму для випічки або глибоку чавунну сковороду змащуємо вершковим маслом, посипаємо борошном, виливаємо тісто, розрівнюємо лопаткою.
Нагріваємо до температури 185 градусів Цельсія духову шафу. Пательню поміщаємо в центр духовки на середній рівень. Залежно від індивідуальних особливостей плити, готуємо 35-40 хвилин. Готовність перевіряємо лучиною – на ній не повинно залишитися слідів тіста.
Охолоджений манник з гарбузом посипаємо цукровою пудрою і прикрашаємо цукатами з гарбузового варення.
До столу манник на сироватці з гарбузом, подаємо з чаєм або теплим молоком, перед поданням поливаємо сметаною і варенням. Смачного!