Сало – це особлива та вишукана страва, яку можна використовувати як для повсякденного меню, так і для святкового столу. Скільки потрібно варити такий продукт? На приготування сала потрібно 15-20 хвилин. Незвичайний смак і приголомшливий аромат цього продукту дозволив завоювати салу безліч шанувальників серед представників різних вікових категорій. Популярним є варене, солоне, копчене сало.
Важливо не тільки правильно приготувати сало, але ще й відтворити оригінальний смак, який підкорить Вас та Ваших гостей. Існує безліч рецептів приготування цього продукту. Деякі з них представлені в даній статті.
Варене сало
Варене сало – це незвичайна та смачна страва. Для варіння краще використовувати спинну частину (або сало з бічної частини), воно м’якше, жирне, податливе. Унікальний рецепт приготування, що не потребує спеціальних кулінарних навичок.
Інгредієнти:
- Сало з прошарком – ½ кг;
- Вода – 1 л;
- Оцет – 1/10 л;
- Лавровий лист – 3 шт.;
- Перець горошком – 8 шт.;
- Перець чорний – ½ ч. л.;
- Сіль – 1 ст. л.
Інгредієнти для заправки:
- Часник – 1 головка;
- Перець чорний – 1 ст. л.;
- Сіль – 1 ст. л.
Приготування:
- Готувати маринад. Для цього додати у воду оцет та спеції.
- Нарізати сало шматками.
- Після закипання маринаду, помістити в нього шматки сала та варити протягом 3/4 години (45 хв).
- Тим часом приготувати заправку. Подрібнити часник за допомогою преса, додати спеції та ретельно перемішати.
- Варене сало дістати з сиропу та остудити.
- Потім ретельно натерти сало заправкою.
- Кожен шматок замаринованого сала обмотати харчовою плівкою, а потім помістити в холодильну камеру у спеціальному лотку.
- Перед вживанням рекомендується прибрати ножем всю заправку, що залишилася на салі. Для любителів гострого смаку можна залишити заправку.
Сало варене в пакеті
Солоне сало – справжній делікатес. Цей рецепт приготування сала в пакеті обов’язково сподобається навіть тим, хто раніше відмовлявся вживати цей смачний і ароматний продукт.
Інгредієнти:
- Грудка свиняча – 400 г -1 кг;
- Часник;
- Перець мелений;
- Сіль – до смаку.
Приготування:
- Розрізати сало на шматочки від 150 до 200 г.
- Ретельно натерти шматочки спеціями та часником, пропущеним через прес.
- Маринувати щонайменше 1 годину, але бажано цілу ніч.
- Потім помістити кожен шматок сала в окремий пакет. Обов’язково видалити повітря та добре зав’язати.
- Загорнути сало в ще один додатковий пакет, а також добре зав’язати.
- Утворені мішечки із салом викласти в каструлю та залити водою, бажано холодною. Варити на повільному вогні протягом кількох годин.
- Потому вимкнути плиту, а сало залишити в каструлі для охолодження.
Після охолодження видалити пакети, загорнути сало пергаментний папір і помістити в холодильну камеру.
Варений рулет
Оригінальним та неперевершеним смаком відрізняється варений рулет із сала. Рецепт можна змінювати на власний розсуд. Як додаткові інгредієнти для рулету використовуються найрізноманітніші продукти: морква, часник, куряче м’ясо та багато інших. Але класичним рецептом приготування рулету з сала є представлена нижче страва, приправлена спеціями.
Інгредієнти:
- Сало свиняче – 2 кг;
- Морква – 1 шт.;
- Філі куряче – 400 г;
- Часник;
- Перець мелений;
- Сіль за смаком.
Приготування:
- Вибрати сало великого розміру та нарізати його тонкими пластинками. Пластини сала повинні бути досить тонкими для легкого і довільного згортання рулетом.
- Викласти сало на столі шкірою вниз, приправити сіллю, перцем і часником (всі продукти розмістити рівномірно на шматку сала). Спеції потрібно додавати до смаку.
- Викласти куряче філе, нарізане маленькими шматками, але лише на одну половину сала.
- Згорнути рулет повільно та акуратно, щоб не зрушити куряче м’ясо і залишити його рівномірно розташованим на салі.
- Отриманий рулет скріпити шпагатом, нитками або будь-яким іншим пристроєм.
- Відварити рулет.
- Перший варіант: помістити рулет у ємність з водою і проварити на повільному вогні протягом півтори години. Зверніть увагу, що вУ цьому випадку рулет буде менш жирним, але і смак трохи відрізнятиметься від оригінального.
- Другий варіант: помістити рулет у спеціальний харчовий пакет, повністю видалити повітря і добре зав’язати. Опустити в каструлю, проварити півтори години. Зверніть увагу, в пакеті для варіння або в самій каструлі повинні бути приправи і часник. Смак страви, приготовленої в такий спосіб, перевершує всі очікування.
- Охолодити продукт і помістити в холодильну камеру.
Варене сало – це дуже смачна страва, що не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей.