Рецепти

Як готувати апельсинове варення

Апельсин – корисний фрукт, який почали вирощувати у 19 столітті на території Китаю. Дуже швидко ароматні цитрусові поширилися всією земною кулею, з них навчилися готувати різноманітні страви. В даний час можна вибрати фрукт із 300 сортів, який точно підійде для приготування соусу, соку, джему.

Апельсинові страви прикрашають святковий стіл, піднімають настрій цілий рік, бо продаються у будь-якому магазині. З екзотичного фрукту можна приготувати унікальний джем, наповнений вітамінами, від ложечки якого ніхто не відмовиться. Ласощі можна з’їсти відразу після приготування, але краще дати їм деякий час настоятися.

Перед тим, як приготувати апельсинове варення, необхідно розібратися у пропорціях для нього. Варто звернути увагу, що варити конфітюр слід у кілька етапів, щоб корисні речовини збереглися максимально. Для того, щоб отримати апетитні солодкі ласощі з легкими нотками апельсина, слід придбати кілька бюджетних продуктів і витратити трохи часу.

Варення з апельсинів зі шкіркою через м’ясорубку без варіння

Насичене варення зі свіжістю та ароматом апельсинів виходить, якщо не знімати з екзотичних плодів шкірку. Щоб здивувати гостей яскравою та ароматною м’якоттю, потрібно просто діяти строго за запропонованим рецептом. Дивовижні цитрусові ласощі виходять густими і красивими, за консистенцією вони нагадують желе або джем, тому що інгредієнти пропускаються через м’ясорубку.

Перелік інгредієнтів:

  • 800 гр. цукрового піску;
  • по 2 кг. апельсинів та лимонів.

За бажання можна замінити цукровий пісок рідким медом. Цей варіант вийде набагато корисніше і смачніше за класичний рецепт. Для діабетиків варення за цією рецептурою можна вживати, якщо замість цукру покласти у фруктову масу фруктозу або глюкозу. Для пікантності можна пюрувати з лимонами та апельсинами кілька стиглих ківі.

Етапи приготування:

Цитрусові вимити, нарізати четвертинками, прибрати насіння та прожилки.

Пропустити підготовлені апельсини та лимони через м’ясорубку.

Засипати цукром, перемішати і залишити на 60 хвилин при кімнатній температурі. Розподілити по сухих пластикових контейнерах, закрити кришками та поставити в морозильник.

Цитрусове варення відрізняється щільною консистенцією, воно наповнене ароматом лимонів із апельсинами. Смачний конфітюр застосовується як начинки для пиріжків або булочок. Його можна зручно зберігати всю зиму за умов морозильної камери. Холодного вечора ложечка варення і чашка гарячого чаю допоможуть швидко зігрітися і заспокоїти нервову систему.

Ароматне варення з апельсина та аґрусу через м’ясорубку

Серед великої кількості рецептів агрусного варення вигідно виділяється поєднання цієї ягоди з цитрусами. Солодощі агрусу чудово розбавлені кислотою апельсина, помаранчевий відтінок готового джему. Якщо діяти строго за рецептом, то можна отримати унікальні солодкі ласощі.

Інгредієнти для приготування:

  • агрус – 2кг.;
  • апельсин – 300 р.;
  • цукор – 2кг.

Для приготування варення підійде аґрус будь-якого сорту, дуже гарним виходить конфітюр із червоного сорту. Ягоди можна брати будь-які, у тому числі, дрібні, тому що їх подрібнюватимуть за допомогою м’ясорубки. При бажанні слід видалити з агрусу перед перемелюванням насіння за допомогою шпильки або проколоти кожну ягоду зубочисткою.

Поетапне приготування:

У агрусу видалити хвостики з обох боків, ретельно промити та обсушити. Вимитий апельсин розрізати на часточки, забрати насіння.

Ягоди та фрукт пропустити через м’ясорубку з частою решіткою. Поєднати з цукровим піском, перемішати до однорідності.

Масу закип’ятити, проварити, знімаючи піну протягом 35-40 хвилин.

Розлити варення за підготовленими банками, закатати і дати повністю охолонути.

Варіння з апельсинів зі шкіркою слід заготовити на зиму, щоб радувати вітамінними ласощами близьких. Стиглий аґрус здатний нормалізувати роботу ШКТ, апельсини допомагають зміцнити імунну систему. Подібний десерт подається до сімейного чаювання разом із домашньою випічкою.

Швидке варення з гарбуза з апельсином – простий рецепт заготівлі

У світі одиниці людей, які люблять гризти сирий гарбуз або вживати в їжу кашу з цим овочом, тому що їм не подобається специфічний смак цього інгредієнта. Варення на основі гарбузової м’якоті відрізняється цікавим смаком, ніхто не може відразу визначити, з чого приготовані ласощі. Якщо додати до конфітюру соковитий апельсин, то він стане ще кориснішим.

Нам знадобиться:

  • гарбуз – 800 гр.;
  • апельсин – 450 гр.;
  • цукровий пісок – 800 гр.

Білу частину, заховану під шкіркою апельсина, не можна додавати у варення, інакше ласощі будуть гірчити. Її найкраще зняти гострим ножем та безжально викинути. Ідеально підходить яскраво-оранжева гарбузова м’якоть мускатного сорту, тому що вона надає пікантні нотки, готові ласощі виходять ніжними та ароматними.

Спосіб приготування:

Гарбуз очистити від насіння та шкірки, нарізати на маленькі кубики. Засипати цукром, потрусити ємність та залишити у теплі на 12 годин, щоб пустила сік.

Натерти цедру апельсина на дрібній тертці, не зачіпаючи білу частину. Апельсинову м’якоть нарізати шматочками, пюрувати у блендері.

Додати цитрусову цедру та пюре до гарбуза. Довести масу до кипіння, проварити протягом 5 хвилин на повільному вогні.

Дати варенню повністю охолонути, знову варити 10 хвилин після закіпання. Розподілити по стерильним скляним ємностям, закрутити підготовленими металевими кришками.

Фруктово-овочеві ласощі набагато смачніші, якщо їх повністю остудити. Вони виходить яскраво-жовтогарячим або мідно-бурштиновим, тому приваблює дітей та дорослих. Варення виходить в міру солодким з невеликою кислинкою та оригінальною свіжістю цитрусових. Смак гарбуза із готового джему вивітрюється практично повністю.

Варення з апельсинів та лимонів зі шкіркою — докладний рецепт

Варення можна приготувати з лимонно-апельсинового міксу, воно виходить смачним. Термічній обробці маса практично не піддається, тому користь зберігається у повному обсязі. Солодкий конфітюр виходить ніжним, але із кислими нотками екзотичних фруктів. Лимонний колір і консистенція варення нагадує аналогічні ласощі, виготовлені з ананасу.

Перелік інгредієнтів:

  • 5 лимонів;
  • 1 великий апельсин;
  • 1кг. цукрового піску.

Слід вибирати міцний апельсини, якщо хочеться отримати кислий смак і щільне желе. Якщо хочеться відчути соковитість та насичений аромат готової заготівлі, потрібно звернути увагу на стиглі цитрусові. Під час варіння можна насипати в сироп ваніль, корицю чи кардамон для пікантного присмаку.

Етапи приготування:

  1. Лимони та апельсини ретельно вимити, розрізати на часточки, видаливши насіння.
  2. Пюрувати фрукти через блендер.
  3. З’єднати із цукровим піском, перемішавши до розчинення піщинок.
  4. Прокип’ятити масу протягом 20 хвилин, розкласти по стерилізованих банках, закатати кришками.

Варення має трохи охолонути, тоді воно застигне у вигляді бурштинового желе. Якщо не знімати з лимона і апельсина шкірку, то ласощі набудуть насичений аромат і наповниться додатковими корисними речовинами. Ласощі порадують гостей, допоможе урізноманітнити асортимент зимової консервації.

Смачне варення з апельсинів та яблук на зиму без стерилізації

Насолода апельсина в екзотичному конфітюрі здатна ідеально доповнити кислоту яблука. Від того, який сорт яблук був обраний, залежатиме остаточний смак апельсинового варення. Якщо покласти в каструлю кислу антоновку, вийде солодкий кисло-джем. Якщо буде вибрано тверді сорти, шматочки яблук схожі на цукати.

Потрібен для приготування:

  • яблуко – 1кг.;
  • апельсин – 2 шт.;
  • цукровий пісок – 1кг.;
  • вода – 200 мл.;
  • волоські горіхи – 200 р.

Вага фруктів у даному рецепті дана у вигляді яблук, уже очищених від шкірки та серцевини. Ідеально підійдуть соковиті та солодкі плоди, цукру в цьому випадку знадобиться мінімальна кількість. Волоські горіхи насичують готові ласощі ніжним горіховим ароматом, але тільки після додаткового настоювання.

Процес приготування:

  1. Підготовлені яблука розрізати на 8-10 шматочків. Кожну скибочку слід нарізати невеликими кубиками.
  2. Змішати яблучну нарізку з невеликою кількістю цукрового піску. Помитий апельсин натерти на дрібній шатківниці, щоб видалити з нього цедру.
  3. Апельсинову цедру відправити до яблук, а з апельсинів видавити сік. Висипати залишки цукру в каструлю, залити водою і проварити на слабкому вогні до отримання сиропу.
  4. Акуратно висипати в киплячий сироп яблучні кубики, перемішати до занурення в рідину. Процідити апельсиновий сік в каструлю через металеве сито.
  5. Проварити на повільному вогні після закипання 40 хвилин, періодично помішуючи масу. Горіхи перетворити на дрібну крихту, додати в варення за 20 хвилин до кінця варіння. Розкласти солодкі ласощі зі стерилізованих банків і закатати підготовленими кришками.

Ласощі можна готувати постійно, оскільки і яблуко, і апельсин продається в магазинах цілий рік. Яблучно-апельсинове варення – найменш калорійне, в ньому немає нічого зайвого. Саме тому апетитну заготівлю, яка замінює висококалорійний десерт, можна пропонувати тим людям, які хочуть позбутися зайвих кілограмів.

Варіння з апельсинової кірки в домашніх умовах

Багато людей не розуміють, навіщо варити варення з апельсинових шкірок, якщо можна використовувати цитрусову м’якоть. Відповідально заявимо, що в скоринках міститься величезна кількість ефірних олій. Апельсинова цедра пахне сильніше, ніж ніжна м’якоть. Варення, виготовлене зі шкірки екзотичних фруктів, — це смачний і корисний десерт, що складається з оригінальних спіралей, потоплених у цукровий сироп.

Нам знадобиться:

  • кірки з 5 апельсинів;
  • сік з ½ крупного лимона;
  • цукровий пісок – 300 гр.;
  • вода – 400 мл.

Кожен рулет із апельсинових смужок закріпити за допомогою голки та ниток, щоб заготовки не розпустилися під час термічної обробки. Можна надіти цедрові заготовки на довгу нитку у вигляді намиста і лише потім проварити в цукровому сиропі. Щоб апельсинова шкірка не зберегла в собі шкідливих речовин, воду після кожного варіння обов’язково слід зливати.

Спосіб приготування:

  1. Перед тим, як зварити варення з апельсинових кірок, промиту цедру нарізати тонкими довгими смужками, згорнути в рулети і ретельно зафіксувати. Скласти в каструлю та залити водою.
  2. Проварити заготовки у воді протягом 15 хвилин, витягти з окропу і обкотити холодною водою. Повторити 3 рази процес варіння та охолодження рулетів.
  3. Для цукрового сиропу з’єднати в товстостінній каструлі цукор із водою.
  4. У киплячий сироп додати кірки апельсина, проварити півгодини під щільно закритою кришкою на слабкому вогні.
  5. Наприкінці приготування влити лимонний сік, дати масі повністю охолонути.
  6. Розкласти по скляних ємностях без ниток, залити апельсиновим сиропом, закрутити стерильними кришками.

Спіралі, виготовлені з апельсинів, виходять неймовірно красивими, практично прозорими. Ними можна прикрашати торти або тістечка, покласти їх у гарячий чай. Апельсинові рулети виглядають ефектно на поверхні вершкового морозива. Вони ідеально зберігаються в холодильнику протягом півроку.

Як зварити варення з апельсинів у мультиварці

Якщо не хочеться витрачати зайвий час на приготування апельсинового варення, слід звернути увагу на сучасну побутову техніку – мультиварку. Конфітюр вийде ароматним, він відрізняється насиченим смаком та пікантними нотками. Варіння ласощів у мультиварці – відмінне рішення для швидкого приготування варення. На проблему може перетворитися тільки те, що в чаші не вдасться приготувати одразу багато солодкого конфітюру.

Інгредієнти для приготування:

  • по 500 гр. апельсинів та яблук;
  • 1кг. цукрового піску.

Якщо вибрати програму «Гушіння» або «Плов», то потрібно стежити за тим, як поводиться мультиварка. При інтенсивному кипінні на початку процесу варіння обов’язково не закривайте кришку апарата. Після того, як кипіння закінчиться, кришка закривається, варення продовжує варитися до готовності.

Поетапне приготування:

Яблука без серцевини розрізати на часточки, а потім на великі кубики. З вимитих апельсинів видалити насіння, нашаткувати кубиками. З’єднати фрукти в миску з цукром. Закрити кришку мультиварки, виставити режим «Варення» або «Мультиповар» (100 градусів) на 80 хвилин.

Дістати чашу після закінчення програми, пюрувати за допомогою занурювального блендера. У гарячому вигляді ополоником розлити скляними ємностями і закатати стерилізованими кришками.

Яскравий апельсиновий конфітюр виходить красивим із насиченим бурштиновим відтінком. Він відрізняється ніжним неповторним ароматом свіжих апельсинів. Охолоджене варення добре зберігається в холодному місці тривалий час, якщо на банки не потрапляють прямі сонячні промені. Ароматне варення з апельсинових плодів з скоринками ідеально підходить як приємне доповнення до млинців, тостів, оладок, їм можна начиняти домашню випічку або поливати морозиво.

Варіння з гарбуза з апельсином і лимоном шматочками

За цим рецептом виходить класичний десерт, оскільки гарбуз і цитрусові в ньому нашатковані у вигляді кубиків. Вони не розповзаються в однорідну масу, а виходять схожими на щільні цукати, які приємно похрумтять на зубах. Ароматний лимон використовується для того, щоб збалансувати смак готової консервації, посилити користь готового продукту, позбавити людину частих застуд.

Потрібен для приготування:

  • 1 кг. очищеного гарбуза;
  • по 1 апельсину та лимону;
  • 900 гр. цукру.

Для додаткової ароматизації слід додати при варінні ванілін та імбир у меленому вигляді (по ½ ч. л.). Можна покласти в каструлю трохи зелені м’яти, меліси, щоб одержати пікантні нотки. Крім апельсинів та лимонів, з гарбузовою м’якоттю гармонує грейпфрут, ківі, лайм, яблука солодких сортів. Лимон у рецепті можна замінити 7 грамами лимонної кислоти, а білий цукровий пісок – коричневим цукром.

Процес приготування:

  1. Очищений гарбуз нарізати кільцями, а потім кубиками.
  2. Цитрусові вимити, залити окропом на 5-7 хвилин і зрізати шкірку.
  3. Лимонну та апельсинову м’якоть дрібно нарубати, змішати з гарбузовими кубиками.
  4. З’єднати з цукром, почекати, поки піщинки розтануть, протягом 3 годин.
  5. Проварити варення приблизно 15 хвилин на слабкому вогні. Дати настоятись протягом 1.5 діб. Другий і третій раз варити півгодини, знову давши охолонути 3-4 години. Закатати солодкі ласощі у стерилізованих банках.

Ароматні ласощі, приготовані із сонячних інгредієнтів, принесуть трохи сонця в зимовий день. Десерт виходить збалансованим на смак, наповненим кислинкою цитрусових. Подібне варення можна зберігати в холодному приміщенні протягом 12 місяців, пізніше воно може зіпсуватися і стане непридатним для харчування.

Дуже смачне варення з апельсинів та кабачків через м’ясорубку

Джем, приготовлений із цитрусових та кабачка, нагадує популярне варення з ревеню з апельсином. Правильно зварені ласощі відрізняються бурштиновим відтінком, апетитним солодким ароматом. Кабачок – нейтральний на свій смак, тому доведеться додавати в заготовки з нього додаткові інгредієнти, щоб зробити готову насолоду яскравішою та ароматнішою.

Потрібен для приготування:

  • 1 кг. очищених кабачків;
  • 1 великий апельсин;
  • 800 гр. цукрового піску;
  • 1 лимон.

Кабачки слід купувати молоді великого розміру, в цьому випадку ласощі вийдуть нев’язкі і в міру густі. Овочевуі цитрусову м’якоть потрібно класти в різні ємності, тому що вони будуть з’єднуватися з різними компонентами. Кабачки в цукровому сиропі проварюються з відкритою кришкою, щоб випарувалася зайва рідина з варення.

Процес приготування:

  1. Промиті кабачки без шкірки та насіння крупно нарізати, пропустити овочі через м’ясорубку.
  2. Обдати лимон та апельсин окропом, пюрувати за допомогою м’ясорубки.
  3. Кабачкову м’якоть з’єднати з цукровим піском, проварити 15 хвилин на слабкому вогні.
  4. Влити цитрусову масу, перемішати до однорідності та варити на слабкому вогні ще 15 хвилин.
  5. Гарячу масу розподілити по скляних ємностях та закрити стерилізованими кришками.

Після охолодження виходить смачний десерт, що відрізняється ніжною желеподібною консистенцією. Мало хто може дізнатися, з яких продуктів було приготовлене варення, але всім подобається його дивовижний смак. Приготувати ласощі настільки просто, що з цим впорається навіть кулінар-початківець. Джем можна пропонувати малюкам із п’ятирічного віку, але дуже обережно. Щоб десерт не зіпсувався, його слід закачувати банками невеликого об’єму.

Рецепт варення з апельсинів з полуницею та м’ятою

Неймовірно смачне та чарівне варення з апельсинів із полуницею виходить завдяки змішанню смаків полуниці, пряних трав та апельсина. Екзотичний десерт виходить солодким, смачним, запашним, але якщо використовувати якісну свіжу полуницю. Ягоди краще збирати у власному саду або купувати у перевірених продавців, звертаючи увагу на яскравість та насиченість їхньої м’якоті. Родзинкою рецепту є наявність у ньому свіжої м’яти, що наповнює варення запаморочливим ароматом.

Потрібен для приготування:

  • 1кг. стиглої полуниці;
  • 900 гр. цукру;
  • 2 апельсини;
  • 1 пучок зелені м’яти;
  • 1 ч. л. меленого імбиру.

Щоб швидко очистити полуницю, ягоди слід помістити в миску, залити холодною водою. Інтенсивно перемішати вміст, дочекавшись поки пісок осяде на дно ємності. Перекласти промиті ягоди в нову миску, принагідно відриваючи хвостики. М’яту за бажання можна замінити свіжою або сушеною мелісою, а імбир видалити з рецептури, якщо неприємний його присмак у готовій заготівлі.

Процес приготування:

  1. Полуницю вимити, видалити плодоніжки. Очистити апельсини від шкірки гострим ножем, забрати кісточки. Нарізати цитрусову м’якоть півкільцями.
  2. Поєднати обидва компоненти з цукром у каструлі, відставити на 4 години. Акуратно перемішати отриману масу, додати дрібнонарізану зелень м’яти.
  3. Натерти свіжий імбир на дрібній тертці, покласти у варення. Варити після закипання конфітюр на повільному вогні приблизно 10 хвилин, періодично видаляючи піну з поверхні.
  4. Вимкнути вогонь під каструлею з варенням, остудити близько 12 годин.
  5. Знову закип’ятити масу, розподілити по скляних ємностях і закатати.

У даному конфітюрі домінують яскраві полуничні нотки, які доповнюються свіжістю м’яти та апельсинової м’якоті. Свіже або сухе мелене імбирне коріння додає пікантну гостроту. В міру солодке варення особливо подобається дітям, тому що ягоди полуниці в ньому не розварюються, якщо зробити все правильно.

Корисне варення з апельсинів та імбиру з корицею

Незвичайний конфітюр можна приготувати з апельсинової та гарбузової м’якоті. Наповнити готовий десерт пікантними нотками вдасться, додавши до нього лимонну цедру, імбир та корицю. Волоські горіхи допоможуть отримати терпкий горіховий присмак та незвичайну консистенцію.

Інгредієнти для приготування:

  • гарбузова м’якоть – 4 кг.;
  • лимон – 5 шт.;
  • кориця – 5 паличок;
  • корінь імбиру – 2 шт.;
  • апельсин – 5 шт.;
  • цукровий пісок – 4 кг.;
  • вода – 2 склянки;
  • волоський горіх — 500 г.

Для додаткової користі та ніжного аромату можна додати в кінці варіння 3-4 столові ложки рідкого натурального меду. Корицю слід додавати виключно у паличках, вона дає більш насичений аромат. Цитрусові краще всього класти у варення зі шкіркою, оскільки в ній містяться ефірні олії, але з огляду на те, що цедра злегка гірчить. Якщо хочеться отримати ласощі з приємною кислинкою, слід додати до нього трохи яблук кислих сортів.

Поетапне приготування:

  1. Гарбуз нашаткувати великими кубиками. Лимон та апельсин разом із шкіркою нарізати четвертинками.
  2. Свіжий імбир дрібно нашаткувати гострим ножем. У глибокій мисці залити цукор водою, перемішати до однорідності та довести до кипіння.
  3. У киплячий сироп всипати невеликими порціями гарбузову м’якоть і перемішати до однорідного стану. Після вторинного закипання покласти до гарбуза цитрусові.
  4. Через 15 хвилин додати подрібнений імбир. Покласти крупно нарубані волоські горіхи та корицю.

Дати масі охолонути повністю 6 годин, потім знову прокип’ятити 5 хвилин, повторити процес 3-4 рази. Закатати в сухі стерилізовані банки.

Варіння з цитрусових зі спеціями та гарбузом, зварене в кілька етапів, вийде прозорим та ароматним. Воно прикрасить святкове чи сімейне чаювання. Апельсини та лимони успішно замаскують неприємний присмак гарбуза оригінальною кислинкою. Варення виходить густим, тому їм можна начиняти пиріжки, прошаровувати коржі тортів.

Апельсинове варення з кедровими горіхами

Апельсиновий джем можна зробити набагато смачнішим і ароматнішим, якщо додати до нього кедрові горіхи. Цей інгредієнт прикрасить готове варення ароматом тайги додати пікантності. Приготовлений за цим рецептом десерт прикрасить сімейну вечерю, стане фірмовим частуванням для дорогих гостей.

Потрібен для приготування:

  • 150 гр. кедрових горіхів;
  • 2 лимони;
  • 1,3 кг. апельсинів;
  • 3 склянки цукрового піску.

Кедрові горіхи можна попередньо обсмажити на сухій сковороді. Їх за бажання замінюють волоськими горіхами або мигдалем. Додатковий аромат надає варенню кориця, кардамон або гвоздика, але ці спеції не обов’язково додавати. Половину заявлених у рецептурі апельсинів можна легко замінити соковитими мандаринами.

Процес приготування:

  1. Апельсини та лимон (1 штука) очистити від шкіри та насіння.
  2. Нашинкувати плоди досить дрібно, натерти цедру.
  3. Витиснути сік з лимона, що залишився, процідити через сито. З’єднати всі інгредієнти в каструлі із цукровим піском, перемішати до розчинення піщинок.
  4. Прокип’ятити 40 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.
  5. Кедрові горіхи без лушпиння всипати у варення, потримати на вогні приблизно 20 хвилин.
  6. Повністю остудити отримані солодкі ласощі, розподілити по відповідним скляним банкам.

Ласощі повинні трохи охолонути перед тим, як буде прибрано на полицю холодильника. Десерт виходить ароматним з приємними кедровими нотками та цитрусовою кислинкою. Варення можна додати до манної або рисової каші, полити ними сир або запіканку, намазати на шматочок свіжого батона.

Варіння з цитрусових з додатковими інгредієнтами наповнене вітамінами та мікроелементами. Його рекомендують вживати людям, які мають проблеми з печінкою, серцем, шлунково-кишковим трактом. Апельсиновий конфітюр дозволяє ефективно нормалізувати рівень холестерину та підвищити імунітет.

Корисна насолода відрізняється середньою калорійністю, тому що в 100 грамах його міститься приблизно 245 кілокалорій. Якщо вибрати правильний рецепт, то апельсинові ласощі дозволено іноді вживати в їжу спортсменам і людям, які дотримуються дієти. Якщо витратити зовсім небагато часу, всю зиму можна насолоджуватися ароматним цитрусовим варенням різних сортів, поповнюючи запас вітамінів в організмі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *