Овочі

Скільки хвилин варити броколі і як зберегти вітаміни

І свіжа, і заморожена броколі має масу корисних властивостей для організму. Правильно зварений овоч виходить ніжним і смачним. На приготування капусти зазвичай йде до 20 хвилин. Точний час безпосередньо залежить від вибраного способу приготування овочу.

Скільки варити броколі

Замислюючись, скільки варити броколі, треба враховувати в якому виді вона була придбана. Важливим чинником є і вибраний метод приготування. Це сильно впливає на необхідну кількість часу.

Готова броколі м’яка, але при цьому зберігає форму. Якщо вона розпадається на суцвіття прямо в каструлі, то швидше за все капуста була переварена.

Порада.

Готовність капусти можна перевірити ножем. Якщо вона легко протикується, то можна вимикати плиту.

Свіжу

Броколі свіжу готувати швидше. Щоб відварити овоч до м’якого стану знадобиться близько 7 хвилин. Якщо треба отримати хрусткішу капусту, то досить буде проварити її впродовж 4 хвилин.

Заморожену

Броколі заморожену доведеться готувати довше. Пов’язано це з шматками льоду на поверхні овочу. До повної готовності капусти її варять 10 хвилин.

Якщо броколі не має на поверхні криги, то варять капусту стільки ж, скільки і свіжу.

Після закипання

При варінні можна орієнтуватися на кипіння води. Варити за часом броколі після закипання треба близько 5 хвилин. Відразу після виключення плити слід витягнути капусту з каструлі. Це виключить переварювання.

У воді

Броколі можна готувати як у воді, так і пару. Ще один варіант – запекти овоч в духовці. При варінні у воді, рідина повинна повністю покривати овоч. Час варіння залежить від розміру капусти. Зазвичай треба не більше 10 хвилин.

На пару

Приготування на пару добре тим, що продукт зберігає в собі усі корисні речовини. У пароварці капусту варять на середній потужності близько 7-10 хвилин.

Альденте

Можна залишити броколі твердою і хрусткою. До стану альденте капусту варять впродовж 2-3 хвилин. Цей час буде досить для первинної термічної обробки овочу.

Як варити броколі

Правильно варити броколі неважко. Досить дотримуватися простих рекомендацій. Готовий овоч добре триматиме форму і при цьому буде м’яким і ніжним на смак.

Для дитини на прикорм

Часто броколі використовується для приготування пюре на прикорм немовлятам. Капуста не викликає алергію і добре переноситься малюками. Спочатку дітям вводять пюре тільки з броколі. До 8 місяців можна змішувати його з відвареною куркою.

Для варіння овочу дітям його миють і перекладають в каструлю. Вода повинна повністю покривати броколі. Варять овоч до повної готовності впродовж 7-10 хвилин. У воду можна додати пару штук родзинок. У такому разі готове пюре вийде солодкуватим.

Після варіння овоч для дитини змізерніють за допомогою блендеру.

У каструлі

Варіння броколі в каструлі – традиційний варіант приготування. Овоч можна помістити в холодну воду до початку варіння, але бажано класти капусту в окріп.

Броколі кидають в окріп разом з сіллю. Вогонь зменшують після того, як вода повторно закипить. Варять капусту 7-10 хвилин. Готовий овоч поміщають відразу ж в крижану воду на 1 хвилину. Це допоможе зберегти насичений колір капусти.

У мультиварці

Ще один швидкий варіант приготування – варіння в мультиварці. Капусту викладають в чашу і заливають водою. Вона не повинна повністю покривати овоч. Треба варити капусту на функції мультикухар близько 6 хвилин.

У мультиварці також можна готувати капусту на пару. Для цього овоч викладають в спеціальний контейнер, а на дно наливають трохи води. Вимагається вибрати режим приготування на пару і дочекатися готовності овочу 5 хвилин.

У мікрохвильовій печі

Капусту викладають в ємність, придатну для мікрохвильової печі. Її поливають 1-2 ст.л. води. Броколі накривають кришкою і готують на повній потужності 2-4 хвилини.

У пароварці

Броколі поміщають в чашу пароварки. Овоч солять і перчать за

смаком. Його готують на режимі “Овочі”. Важливо знати, скільки хвилин потрібно на приготування.

Важливо. Час приготування відрізняється. У пароварці броколі готують впродовж 20 хвилин.

Як бланширувати броколі

Для бланширування заздалегідь готують ємність з крижаною водою. Броколі промивають під звичайною проточною водою і відправляють варитися в каструлю з окропом.

Як тільки вода у броколі повторно закипить, треба почати відраховувати час. Через 3 хвилини треба витягнути овоч з каструлі і відразу ж відправити до крижаної води. Через 1 хвилину овоч буде повністю готовий до вживання.

Рецепти з броколі

Рецепти з броколі – відмінний варіант для обіду і вечері. Блюда з капустою виходять низькокалорійними і корисними.

Салат з відвареною броколі

Для приготування смачного салату з броколі потрібно відварити 4 яйця і 350 г капусти, а потім дрібно нарізувати їх. Окремо 1 яблуко очищають від насіння і нарізують тонкими пластинками. 2 солодкі перці нарізують соломкою. Усі продукти змішують, заправляють майонезом і 150 г натертого твердого сиру.

Броколі в сметані

Броколі із сметаною готують на сковороді. Для приготування 1 цибулину нарізують кубиками і обсмажують на невеликій кількості рослинної олії. Коли овоч стане золотистим, до нього відправляють 200 г сметани, 1 подрібнений зубчик часнику і спеції за смаком.

Коли маса почне кипіти, до неї додають заздалегідь відварені суцвіття броколі. Блюдо гасять 5 хвилин під кришкою. Гарнір подають з м’ясом або рибою.

Суп-пюре з броколі та сиром

Для приготування супу в каструлю відправляють варити нарізані 2-3 картоплини, суцвіття 1 броколі. Через 5 хвилин до них додають нашатковану цибулю, 1 селеру.

Окремо сир нарізують на великі бруски і відправляють до овочів. Коли овочі будуть готові, каструлю вимикають. Інгредієнти змізерніють за допомогою блендера і додають спеції за смаком. При поданні суп-пюре посипають подрібненою зеленню.

Броколі в клярі

Броколі в клярі – відмінна легка закуска. Для її приготування потрібно розділити на суцвіття 500 г капусти. Броколі промивають і відварюють в підсоленій воді.

Окремо треба приготувати кляр. Для цього в тарілці збивають 2 курячі яйця з 100 мл води і 0,5 склянки борошна. Масу ретельно перемішують. Відварені суцвіття спочатку умочують в кляр, а потім обсмажують до золотистого кольору на сковороді.

Які вітаміни і мінерали містить в собі броколі

У 100 г броколі є присутнім усього лише 34 ккал. Продукт є дієтичним, тому може включатися як в дорослий, так і в дитячий раціон. У складі капусти присутні:

  • вітаміни В5, В9, З, До;
  • кремній;
  • калій;
  • магній;
  • натрій.

Завдяки великій кількості корисних речовин, броколі позитивно позначається на роботі організму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *