Рецепти

Риба запечена в духовці – 13 смачних рецептів

Річкова чи морська риба обов’язково має бути в раціоні дітей та дорослих, тому що в її м’якоті є унікальні корисні речовини. Кожна господиня має навчитися готувати рибу, запечену в духовці. Всього кілька простих правил та якісний продукт дозволить отримати чудове гаряче з неповторним ароматом. Цей кулінарний виріб прикрасить собою святковий стіл або урізноманітнить щоденне меню.

До того, як приготувати рибу, слід обов’язково визначитися з продуктами та правильно підготувати їх. Для приготування підходять не лише свіжі, а й заморожені морепродукти, причому їх можна нарізати скибочками або використати цілу тушку. Запікання в духовці дозволяє уникнути появи неприємного запаху і бризок під час термічної обробки.

Процедура запікання заощаджує час, дозволяючи приготувати продукт рівномірніше, уникнувши підгорання. Якщо використовувати фольгу, то тушка риби не розпадеться на окремі волокна і збереже букет спецій, що використовуються в рецептурі. Щоб вийшла повноцінна гаряча страва, слід покласти рибу на овочеву подушку або залити її соусом. Найголовніше, вибрати свій рецепт і витратити трохи часу на те, щоб приготувати кулінарний шедевр.

Риба, запечена в духовці з морквою та цибулею під сиром

Смачна та апетитна страва виходить, якщо запекти рибу із сезонними овочами. Це дієтичний варіант для вечері, особливо якщо в сім’ї є маленькі діти. Духова риба з корисною морквиною та цибулею виходить поживною, ароматною та смачною. Приготувати найсмачніше гаряче нескладно, головне, щоб усі компоненти для нього були свіжими та якісними.

Нам знадобиться:

  • 900 гр. риби;
  • 100 гр. твердого сиру;
  • 3 ст.л. жирної сметани;
  • по 2 цибулини та морквини;
  • 5 зубків часнику;
  • 150 мл. теплої води;
  • 6 ст.л. олії без запаху;
  • 1 ст.л. солі великого помелу
  • 2 ст.л. чорного меленого перцю.

Час приготування залежить від товщини та величини скибочки риби. Підійде будь-який вид риби, особливо смачною виходить червона, приготована за всіма правилами. Твердий сир має бути перевіреним, він добре плавиться і не має неприємного присмаку.

Спосіб приготування:

Часник і моркву натерти на дрібній шатківниці. Нашаткувати цибулю невеликими скибочками. Обсмажити цибульні кубики на олії до прозорості.

Після додавання в сковороду моркви гасити ще 2-3 хвилини. За хвилину до готовності перемішати овочі із часниковим пюре.

У риби вирізати плавці, розділити філе на порційні скибочки. Помістити у форму, змащену олією, посипати спеціями.

Тонким шаром розподілити по поверхні риби тушковані овочі. Розмішати у воді сметану, вилити отриманий соус у ємність для запікання.

Поставити на 25 хвилин у духовку, розігріту до 180˚. За 2 хвилини до готовності посипати сиром, натертим на дрібній тертці.

Риба виходить ніжною завдяки сметанному соусу. Її можна подавати на стіл у вигляді повноцінного гарячого, тому що у формі для запікання вже присутні соковиті овочі. Рибна страва виходить ситною, але низькокалорійною, тому її можна подати на стіл без проблем для фігури.

Як запекти рибу в духовці повністю, щоб була соковитою

Щоб тушка риби вийшла соковитою, її слід запекти в духовці в листі фольги. В цьому випадку збережуться всі аромати, але смак залишиться натуральним. Червона риба, приготовлена за цим рецептом, виходить ситною, бо до неї вже додана картопля.

Потрібен для приготування:

  • форель – 2 кг.;
  • кухонна сіль – 1 ч. л.;
  • чорний мелений перець і цукор – по ½ ч. л.;
  • часник – 3 зубки;
  • олія – 2 ст. л.;
  • лимон – ½ шт.;
  • картопля – 5-6 шт.;
  • паприка мелена – ½ ч. л.

Якщо використовується риба нежирних сортів (морська мова, сазан, лосось), то тушку обов’язково перед запіканням слід змастити вершковим або олією для додаткової соковитості. Для запікання цілком підходить річкова риба, особливо якщо помістити її на подушку з картоплі розсипчастих сортів. Якщо хочеться отримати додаткову гостроту, потрібно посипати тертим імбиром, мускатним горіхом чи розмарином.

Процес приготування:

Змішати пюрований часник із олією. Всипати в суміш цукор, сіль та чорний перець мелений. Додати лимонний сік.

Нанести отриманий маринад зовні та зсередини риби за допомогою кулінарного пензлика. Ножем зробити на поверхні тушки косі надрізи та влити в них маринадну масу.

Перенести рибу на лист з фольгою. Навколо викласти картоплю, нарізану часточками, полити олією і загорнути у формі конверта.

Запекти блюдо в духовці при температурі 200 градусів 25 хвилин. Розгорнути лист фольги, заново відправити в духовку на 20 хвилин для появи скоринки.

Подавати на стіл краще рибу в гарячому вигляді, прикрасивши часточками лимона та кружальцями оливок. Для пікантності можна покласти в черевце обсмажені гриби, овочі, зелень чи кільця лимона. Запікання риби в конверті з фольги дозволяє зберегти сік, що виділився.

Запечена риба в духовці у фользі з лимоном та цибулею

Ще більш ароматна риба виходить після її запікання у фользі з додаванням лимона та ріпчастої. У цьому рецепті використовується короп, який у багатьох країнах світу подається на новорічний стіл і символізує достаток. Невелика кількість спецій та відповідний соус перетворює звичайну страву на кулінарний шедевр.

Перелік інгредієнтів:

  • 1 кг. коропа;
  • ½ лимона;
  • 2 ст.л. сметани;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 4 ст.л. рослинної олії без запаху;
  • сіль, приправа «Для риби» — до смаку.

Карп відрізняється неприємним присмаком тину, тому його варто замаринувати в лимонному соку за годину до термічної обробки. Можна замінити сік лимона на соєвий соус або на інший звичний маринад, враховуючи, що від його складу залежить калорійність готової страви. Сметану можна замінити на кислий грецький йогурт без наповнювачів.

Етапи приготування:

  1. Очистити коропа від луски, відрізати плавці, хвіст та голову. Видалити зябра та начинки. Ретельно промити рибу з усіх боків та обсушити паперовими серветками.
  2. Підготовленого коропа натерти сіллю, соком лимона та приправами. Поставити у холодне місце приблизно на 60 хвилин.
  3. Нанести на фольгу трохи рослинної олії, викласти шар цибулі, нарізаної півкільцями. Цибулею, що залишилася, наповнити черевце маринованого коропа, викласти рибу на фольгу, притрусивши її зверху приправами.
  4. Зверху на тушку помістити лимон, нашаткований тонкими півкільцями.
  5. Налити трохи води, накрити ще одним листом фольги, сформувати конверт.
  6. Поставити в духовку, розігріту до температури 200 градусів, на 40 хвилин.

Сметана, яка кладеться в соус, здатна зробити готову страву ніжною, а ароматні трави роблять її пікантною. Цибуля, протушкована в черевці риби, стає м’якою і апетитною. Готову страву можна подавати на стіл разом із бурим рисом або картопляним пюре, або просто посипавши рубаною зеленню.

Річкова риба в духовці з картоплею та майонезом

Для приготування ситної страви використовується річкова риба, причому можна брати не лише дрібний, а й великий її різновид. Додавання картоплі дозволяє отримати повноцінну другу страву, здатну наповнити організм людини енергією на цілий день. Гостра цибуля і солодка морква додають нових фарб прісним інгредієнтам, роблячи страву кориснішою.

Інгредієнти для приготування:

  • 4 скибки сазану;
  • 500 грн. картоплі;
  • 150 гр. цибулі;
  • 1 велика морква;
  • лимон – ½ шт.;
  • майонез – 4 ст. л.;
  • приправа натуральна – 2 ч. л.;
  • суміш перців, сіль великого помелу – до смаку.

Річну рибу слід добре солити, втираючи в її поверхню сіль, інакше страва вийде прісною. Чистити рибу можна за допомогою ложки, акуратно видаляючи луску від хвоста до голови. Майонез краще брати жирних сортів із додаванням лимона.

Поетапне приготування:

  1. У глибокій мисці перемішати майонез із лимонним соком, сіллю та приправами. Помістити в отриманий соус скибочки сазана, обваляти з усіх боків і потримати протягом півгодини.
  2. Цибулю нашаткувати півкільцями, моркву натерти на великій тертці. Нарізати картоплю тонкими скибочками.
  3. Покласти рибу на лист фольги, змащений олією. У маринад, що залишився після сазану, помістити картоплю, цибулю та моркву, перемішати так, щоб овочі вкрилися соусом.
  4. Викласти підготовлену овочеву нарізку на рибу, загорнути фольгу у вигляді мішечка.
  5. Помістити в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 25-35 хвилин.

Щоб риба з картоплею вийшла ніжною, її запікають у мішечку до кінця. Якщо хочеться хрусткої скоринки, фольгу розвертають за 10 хвилин до готовності страви. Подібний кулінарний виріб виступає як повноцінна вечеря, завдяки ситності та наявності гарніру. За бажання можна посипати його рубаною кроповою зеленню і гарнувати сезонними овочами.

Червона риба, запечена в духовці з овочами

Червона риба наповнена унікальними жирами та корисними речовинами, тому її слід обов’язково включати до щоденного сімейного раціону. Найсмачнішим різновидом для запікання в духовці є горбуша. Її можна подати на святковий стіл у вигляді основної страви, якщо прикрасити правильно.

Інгредієнти:

  • 2 філе червоної риби;
  • 1 цибулина;
  • 2 морквини;
  • ½ пучка кропової зелені;
  • 200 гр. сметани;
  • 2 щіпки чорного меленого перцю;
  • 5 ст.л. рослинної олії;
  • сіль – за смаковими уподобаннями.

Червона риба, на відміну від білої, не потребує додаткового маринування, тому що її м’якоть вже й так соковита. Крім чорного, можна використовувати лимонний або білий мелений перець, гілочки розмарину, орегано або базилік. Щоб зберегти червону соковиту рибу, її категорично заборонено запікати занадто довго.

Приготування:

Рибу очистити від луски, розділити її навпіл, видаливши кісточки. Викласти в змащену олією форму, посипати спеціями.

Морковку натерти на великій тертці, цибулину дрібно нарубати. Обсмажити до рум’яності в розпеченій олії, періодично перемішуючи лопаткою.

Піджарку посолити, залити сметаною і додати дрібно нашатковану зелень. Протушкувати овочеву масу на повільному вогні до м’якості 2-3 хвилини.

Викласти на рибні скибочки протушковані в сметані овочі. Розігріти духовку до 180 градусів, помістити в неї страву на 25-30 хвилин.

Риба, приготовлена з морквою та цибулею, виходить ароматною, вона може замінити собою повноцінний обід. Запікання червоної риби у формі філе дозволяє запропонувати невелику скибочку дитині, але тільки якщо вона не має алергії на морепродукти. Корисна страва стимулює роботу головного мозку, тарілка з нею обов’язково має бути на столі школяра або студента, який готується до іспитів.

Запечена риба у вершковому соусі в духовці

Найніжнішим та ароматним виходить рибне філе, запечене у вершковому соусі. Її можна приготувати швидко, використовуючи звичні продукти. Додавання болгарського перцю та базиліка дозволяє наповнити готову страву пікантними нотками. Картопля робить її не тільки ситною, а й у рази калорійнішою.

Нам знадобиться:

  • 500 гр. рибного філе;
  • 200 гр. вершків;
  • 100 гр. твердого сиру;
  • 4 шт. болгарського перцю;
  • 1 пучок базиліка;
  • 3 шт. картоплі;
  • 15 дрібних зубків часнику;
  • 6 ст.л. оливкової олії;
  • суміш перців і сіль великого помелу – за смаком.

Підійде легкоплавкий сир, наприклад, пармезан. Якщо його немає, можна використовувати плавлений вершковий аналог для додаткової ніжності. Соус, приготовлений для цієї страви, підходить для будь-якої запеченої чи вареної риби. Якщо базиліка немає, можна використати готовий соус песто. Усі складові, перелічені в інгредієнтному переліку, розраховані на невелику форму, тому їх можна збільшувати залежно від кількості їдків.

Спосіб приготування:

  1. Філе розділити на однакові порційні скибочки. З вимитого перцю видалити насіння, нашаткувати соломкою. Картоплю нарізати тонкими кільцями та викласти на дно форми.
  2. На картопляні кільця відправити рибу, посипати її сіллю та сумішшю перців. Перець обсмажити на олії до м’якості. Часник роздавити ножем та дрібно нарубати.
  3. Перемішати перець з базиліком та часником. Обсмажену овочеву масу пюрувати за допомогою блендера. Змішати пюре з підігрітими вершками, додати сир, нарізаний пластинками.
  4. Полити вершковим соусом рибу з картоплею. Попередньо розігріти духовку до 180 градусів, помістити в неї форму на 40 хвилин.

Приготовлену за такою рецептурою страву можна поставити на святковий або обідній стіл. Воно виходить ситним, тому достатньо буде простого гарніру у вигляді салату із сезонних овочів чи маринованих огірків. Сир легко плавиться, утворюючи золотисту скоринку, яка красиво виглядає на святковому столі.

Як правильно запекти рибу в духовці на деко

Щоб риба, запечена в духовці, вийшла соковитою, її важливо правильно підготувати. Ідеально підходить для соусу поєднання сметани з жирним майонезом, тому що навіть суха риба з ним виходить ніжною. Зі спецій тут присутня тільки сіль, тому страва порадує навіть тих людей, у яких є проблеми зі шлунком.

Потрібен для приготування:

  • 1 кг. риби;
  • за 2 ст. л. сметани та майонезу;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • 2 ч. л. солі;
  • 100 гр. твердого сиру.

Підійде охолоджена риба, бо у замороженої неможливо зрозуміти кількість процесу «заморожування-розморожування». Якщо придбано неякісну рибу, її філе розпадатиметься на волокна, погано вбиратиме в себе маринад. Щоб отримати цікаві нотки, можна додати в сметанний соус щіпку чебрецю або шавлії, кілька гілочок розмарину або естрагону.

Процес приготування:

Очищену та ретельно промиту рибу філювати за допомогою гострого ножа. Нашаткувати філе на порційні скибочки.

Викласти шматочки риби на деко, змащене олією, трохи посолити. Перемішати до однорідності сметану з майонезом, акуратно змастити на рибні заготовки.

Натерти сир на дрібній тертці, посипати вміст деко. Запекти в духовці півгодини при температурному режимі в 180 градусів.

Приготування риби в духовці за цим рецептом дозволяє отримати соковиту та ніжну страву. Чим сухіше буде тушка, тим соковитіше вона виходить після нанесення соусу та запікання. Під рум’яною скоринкою з розплавленого сиру ховається найніжніше філе, яке просто тане у роті. Ця страва дуже подобається дітям, тому її варто включати до дитячого раціону.

Смачна риба в духовці з помідорами та сиром

Червону рибу можна приготувати з помідорами та броколі, зробивши готову страву кориснішою. Родзинкою рецепту є додавання до нього трьох видів сиру, смак яких доповнює одне одного. Використання вершків дозволяє зробити сьомгу соковитою, а лимонний сік та томати додає пікантну кислинку.

Перелік інгредієнтів:

  • 180 гр. свіжої сьомги;
  • 100 гр. броколі;
  • 1 великий помідор;
  • по 35 грн. моцарелли, сулугуні та пармезану;
  • 80 гр. вершків (30%);
  • по 1 щіпці солі та спецій для рибних страв;
  • 1 ч. л. соку лимона.

Брокколі у цьому рецепті – необов’язковий інгредієнт, його краще додавати, якщо всі люблять пікантний смак овочів. Помідори краще брати зі щільними стінками, тоді вони нарізають рівніше на кільця. Моцареллу можна замінити будь-яким овечим розсольним сиром, у тому числі, бринзою.

Етапи приготування:

Філе риби для запікання в духовці нарізати кубиками. Посипати сіллю та спеціями, видавити на рибні скибочки лимонний сік і залишити на 7 хвилин.

Помідори розрізати на 4 частини. Брокколі бланшувати окропом протягом 3 хвилин. Викласти капусту суцвіттями до форми для запікання.

Покласти на броколі кубики риби, а на них часточки помідорів. Вершки посолити, вилити у форму так, щоб продукти були приховані наполовину.

Посипати всіма видами сиру, натертими на великій тертці. Помістити в духовку на 7 хвилин при температурному режимі 220 градусів.

Ця страва підходить тим, хто не любить картоплю через її високу калорійність. Риба з овочами дозволяє отримати легку дієтичну вечерю, не витративши на неї жодної хвилини зайвого часу. Вершковий соус перетворюється на апетитне доповнення до готової рибної м’якоті, він робить її ніжнішою.

Стійки риби в духовці у вершковому соусі

Риба в цьому рецепті нарізається стейками, тому приготувати її можна набагато швидше ніж цілу тушку. Головною умовою стане лише максимально рівна нарізка рибної м’якоті, а також використання жирних вершків, які здатні зробити готову страву ніжною та смачною. Додавання ароматних трав наповнює червону рибу запашністю, яка сподобається навіть найвишуканішим гурманам.

Інгредієнти для приготування:

  • 2 стейки червоної риби;
  • ½ лимона;
  • 1 гілочка тархуна;
  • 2 гілочки сушеного розмарину;
  • 2 ч. л. чорного меленого перцю;
  • 300 мл. вершків;
  • 5 ч. л. солі.

Для приготування страви підходить сьомга, оскільки вона вважається королевою червоної риби через неймовірну ніжність. Її не слід запікати тривалий час, щоб не допустити сухості. Важливо взяти вершки з 22% жирністю, оскільки вони висококалорійні і відрізняються структурою, що обволікає. Зелень можна брати свіжу, сушену та заморожену.

Поетапне приготування:

  1. Рибні стейки покласти у форму для запікання.
  2. Додати до вершків мелений перець, лимонний сік та сіль.
  3. Покласти на рибу розмарин та тархун, порвані руками. Залити отриманим соусом підготовлені стейки та накрити фольгою.
  4. Поставити в духовку, заздалегідь розігріту до температури 180 градусів, на 15 хвилин.

Риба, запечена в духовці за такою рецептурою, виходить ніжною та пікантною. Кожна її скибочка просто тане в роті, хоча процес запікання протікає швидко. Завдяки додаванню в блюдо пряних трав, воно виходить ароматним, а вершки роблять його солодкуватим. Можна запропонувати на додаток до кулінарного виробу мариновані овочі, маслини або скибочки твердого сиру.

Риба в лаваші, запечена в духовці з сиром

Якщо приготувати рибу за цим рецептом, можна отримати ефектну страву для святкового столу. Рулети або конверти виходять апетитними завдяки тому, що в них додається помідор, цибуля і ароматний соус. Сметана просочує лавашний лист, роблячи його ніжним.

Інгредієнти:

  • 600 грн. рибного філе;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 2 яйця;
  • 5 ст. л. сметани;
  • 50 гр. сиру твердих сортів;
  • 3 ст.л. рафінованої олії;
  • 3 листи тонкого лаваша;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 1 ч. л. гірчиці;
  • ½ ч. л. чорного меленого перцю;
  • 1 пучок кропової зелені;
  • 1 ч. л. солі.

Сорт використовуваної риби значення не має, головне, щоб у ньому не було дрібних кісточок. Краще взяти жирну рибу, тому що сік, що виходить з неї, просочує лаваш, роблячи його соковитішим. Підходить гірчиця дижонського сорту, вона ніжна, а зерна пікантно лопаються язиком. Можна додати трохи пюрованого часнику, який чудово поєднується із сиром.

Приготування:

  1. Дрібно нарубати цибулину, перемішати з яйцем. Додати сіль, перець та майонез. Перемішати із зеленню та гірчицею до однорідності.
  2. Нарізати рибне філе на порційні скибочки. Помідор нашаткувати кільцями, викласти на лаваш, що розрізає на смужки.
  3. Рибу обваляти в соусі, покласти на помідори. Зверху покласти ложку маринаду, загорнути цупким конвертом.
  4. Викласти заготовки на лист, змащений олією.
  5. Перемішати сир, натертий на дрібній тертці, з яйцем, сметаною і нанести на конверти рівним шаром.
  6. Розігріти попередньо духовку до 180 градусів. Поставити деко з рибою в лаваші на 25 хвилин.

Виходить страва, яка віддалено нагадує рибні пиріжки. Воно готується буквально за півгодини, тож може стати фірмовою стравою, коли гості вже стоять на порозі. Можна подавати на стіл, полив сметаною або вершками та посипавши зеленню кропу або насінням кунжуту.

Як приготувати рибу в духовці в томатному соусі

Перед тим, як приготувати рибу, важливо правильно вибрати її сорт. Для запікання в томатному соусі ідеально підходить пікша, оскільки при повільному запіканні зберігаються всі корисні речовини. У цьому рецепті цибуля і соковита морква обсмажуються разом з томатною пастою, а потім виливаються до рибних скибочок. Це дозволяє просочити кожен шматочок пікші найніжнішим соусом, отримавши страву, що навіть віддалено не нагадує звичні консерви в томаті.

1

Нам знадобиться:

  • 600 гр. пікші або білої риби;
  • по 1 морквині та цибулиці;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 5 ч. л. кухонної солі;
  • по 1 ч. л. цукру та чорного меленого перцю;
  • 400 мл. води;
  • 2 лаврових листів;
  • 50 мл. рослинної олії;
  • 100 гр. пшеничного борошна;
  • по 1 пучку зелені кропу та петрушки.

Томатну пасту можна замінити на гострий томатний соус або помідори, протерті з базиліком. Можна замаринувати рибу в соєвому соусі на 20 хвилин перед її обсмажуванням. Цибуля ріпчаста успішно замінюється порієм, оскільки при гасінні його стебла виходять солодкими і контрастують з рибою.

Спосіб приготування:

  1. Очистити рибу від луски та нутрощів, ретельно промити. Розділити поперек на кілька скибочок.
  2. Рибу посипати сіллю та перцем, акуратно перемішати руками. Обвалювати заготовки в борошні з усіх боків і обсмажити в гарячій олії до рум’яності.
  3. Викласти рівним шаром у ємність для запікання обсмажену пікшу. Морквину нашаткувати на великій тертці, дрібно нарізати цибулину.
  4. Обсмажити підготовлені овочі на олії до м’якості. Додати у піджарку томатну пасту, сіль, цукор, воду. Посипати перцем та протушкувати на повільному вогні ще 7 хвилин.
  5. Залити отриманим томатним соусом скибочки риби. Розмістити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 20 хвилин. Посипати дрібно нарубаною зеленню кропу та петрушки.

У ємності для запікання риба чудово пропікається, вона залишається вологою та ароматною. Щоб вийшла ніжна та соковита страва, її потрібно запікати на низьких температурах. Можна подати запіканку на стіл, прикрасивши її зірочками з вареної моркви та половинками чері.

Риба по-грецьки в духовці з помідорами та сиром

Риба, приготовлена по-грецьки, виходить схожою на пиріг. У ньому чудово поєднуєтьсямінтай з різнокольоровими скибочками овочів. Сметанний соус дозволяє зробити готову страву м’якою. Скибочки помідора не втрачають вітаміни при термічній обробці, тому страва незмінно виходить корисною.

2

Потрібен для приготування:

  • 1 кг. мінтаю;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 180 гр. сметани;
  • 100 гр. твердого сиру;
  • сіль, суміш перців, м’ята, чебрець – до смаку.

Для пікантної гостроти слід з’єднати лимонний сік із соєвим соусом та тертим імбиром. Кількість твердого сиру можна збільшити у кілька разів, щоб отримати рум’яну шапочку та вершковий смак. Крім мінтаю, можна запікати морського окуня, хека або тріску, тому що м’якоть цієї риби чудово просочується спеціями та соком лимона.

Процес приготування:

  1. Тушку минтая розділити на філе, викласти на деко, вистелене фольгою і змащене маслом. Посипати рибу сіллю, перцем, полити лимонним соком.
  2. Болгарський перець вимити, видалити серцевину і нашаткувати соломкою.
  3. Помідори нарізати часточками, а цибуля – кільцями. Посипати рибу цибульними кільцями, зверху розподілити помідори та перець.
  4. Збити вилкою яйця зі сметаною до однорідності. Отриману заливку посолити, поперчити, посипати м’ятою з чебрецем. Залити рибу заправкою з овочами.
  5. Посипати запіканку твердим сиром, натертим на велику тертку.
  6. Попередньо розігріти духовку до 190 градусів, помістити в неї форму з рибою на 30 хвилин.

Готова страва може подаватися на стіл до келиха білого вина. З ним чудово поєднується булгур, макаронні вироби та картопляне пюре. Можна подати на стіл рибу з тушкованими овочами, щоб підвищити її користь. Цей рецепт приваблює простим приготуванням та бюджетним складом продуктів, тому мінтай може періодично включатися до раціону.

Соковита риба з рисом та овочами, запечена в духовці

За цим рецептом приготування риби в духовці виходить повноцінна страва з мінтаю, рису та овочів. Воно відноситься до корисних страв, тому його можна включити до спортивного меню. Якщо викласти рибу з рисом шарами, виходить смачна запіканка, яка прикрасить будь-яке застілля.

Перелік інгредієнтів:

  • 450 гр. філе мінтаю;
  • 1 зубка часнику;
  • 300 гр. круглого рису;
  • 1 болгарський перець;
  • 3 цибулини;
  • 1 морквина;
  • ½ ч.л. приправи для риби;
  • 1 великий помідор;
  • 2 ч.л. суміші перців;
  • 1 ч.л. солі;
  • по 2 гілочки кропу та петрушки;
  • 3 ст.л. сметани;
  • 1 ч.л. зернової гірчиці;
  • 520 мл. води;
  • 7 ст.л. рослинної олії;
  • 85 гр. сиру твердих сортів.

Можна посипати скибочки свіжої риби кроповою зеленню, але перед тим, як ставити їх у духову шафу. Найкраще використовувати круглий рис для отримання м’якої вершкової консистенції. Сир повинен легко плавитися, тому що саме від нього залежить в’язкість готової запіканки.

Етапи приготування:

  1. Філе нашаткувати сантиметровими шматочками. Цибулю нарізати півкільцями, розібрати їх на окремі сегменти.
  2. Обсмажити скибочки цибулі на олії до прозорості. Нарізати морквину дрібними кубиками, обсмажити разом із цибулею до м’якості.
  3. Помідор і перець нашаткувати соломкою, тримати 6 хвилин на вогні разом з іншими овочами. Рис промити в кількох водах, відправити в сковороду.
  4. Викласти рис із овочами у форму, змащену олією. Обсмажити часник, нарізаний слайсами, на сковороді з олією. Через хвилину додати поперчену та посолену рибу, потримати на вогні 3 хвилини.
  5. Викласти обсмажене філе мінтаю на рис, змастити нарубаною зеленню, перемішаною зі сметаною та гірчицею.
  6. Залити гарячою водою, накрити листом фольги та запекти при температурі 180˚ близько 60 хвилин.

До мінтаю можна подати легкий салат з огірків з помідорами, заправлений оливковою олією. Рис, доданий до білої риби під час запікання, просочується його соками, перетворюючись на ароматний гарнір. Можна зробити страву ще смачнішою, якщо перемішати рисову крупу із скибочками грибів.

Риба, приготовлена в духовці, виходить напрочуд смачною, якщо приготувати її в соусі зі спеціями. Її можна запікати на деко, у конверті з фольги, у рукаві або у спеціальній формі. Запечена біла чи червона риба виходить не лише смачною, а й корисною. Ніжний смак та приємна рум’яна скоринка дозволяють зробити готову страву бажаним гостем на святковому столі.

Морська та річкова риба, приготовлена у вершковому чи томатному соусі, виходить апетитною. Її можна зробити набагато ситніше, якщо додати на деко сезонні овочі, картоплю, гриби або бобові. Важливо вибрати свіжу рибу і відшукати саме той рецепт, який підійде саме до цього виду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *