Інші продукти

Мариновані гриби на зиму – 12 простих рецептів у банках

Любителям «тихого полювання» не з чуток відомо, що грибів багато не буває, тому збирати дари лісу потрібно у величезних кількостях, не турбуючись про їх переробку. Мариновані гриби виходять ароматними і пікантними, вони незамінні на будь-якому святковому столі .

Домашні заготовки набагато смачніші, ніж їх магазинний аналог. Найкраще застосовувати для консервування гарячий маринад, оскільки він здатний зберегти насичений смак грибів на тривалий час.

Консервування грибів у банках – важлива справа, потрібно дотримуватися всіх секретів, зазначених у рецептурі. Заготовку можна готувати з додаванням в маринад оцту чи лимонної кислоти, причому він додається у варені, сирі або смажені дари лісу. Маринуючи печериці, опеньки або боровики самостійно, можна надавати консервації потрібного рівня гостроти або кислоти.

Слід звернути особливу увагу на деякі поширені міфи, наприклад, на те, що сира цибулина посиніє, якщо в каструлі виявився неїстівний гриб. Фахівці не підтверджують цей варіант, але краще викинути підозрілого капелюшника без жалю, тому що здоров’я набагато дорожче, ніж найсмачніша грибна страва.

Простий рецепт маринування грибів на зиму в банках.

Вищевказаний рецепт ідеальний для трубчастих грибів, у тому числі маслюків, боровиків, підберезників, тому що їх не потрібно заздалегідь відварювати. Справа в тому, що свіжі лісові дари містять 90% води, тому здатні активно виділяти власний сік для маринаду.

Інгредієнти:

  • Гриби (моховики, маслюки, підберезники, білі) – 500 г;
  • Вода – 600 мл;
  • Сіль – 2 ст.л;
  • Цукор – 1 ст.л;
  • Лавровий лист – 2 шт;
  • Перець чорний (горошком) – 5 штук;
  • Часник – 1 зубчик;
  • Оцет – 200 мл.

Гриби, нарізані скибочками швидко темніють на повітрі. Щоб не допустити цього, їх потрібно опустити на 30 хвилин у воду, до якої додано сіль та лимонну кислоту.

Приготування:

Сировину ретельно очистити від моху, піску та промити кілька разів проточною водою.

Залити водою в каструлі, прокип’ятити півгодини.

Грибну масу посолити, відкинути на сито, щоб повністю видалити воду. Розподілити по скляних банках, найкраще півлітровим, покласти часник.

У окріп всипати сіль, цукор, горошини перцю та лавровий лист. Прокип’ячений розсіл остудити і додати оцет.

Залити маринад, накрити кришками, поставити в каструлю, дно якої накрито рушником.

Простерилізувати консервацію 20 хвилин, закрутити, перевернути вгору дном і залишити до повного охолодження.

Маринувати можна гриби одного виду або ж поміщати в банку кілька різних видів трубчастих. Якщо пізніше простерилізувати заготівлю, її можна зберігати при температурі в 8 градусів вище нуля, але не більше півроку. Цвіль у маринаді не розвиватиметься, якщо налити в банку рослинну олію тонким шаром.

Мариновані гриби на зиму – рецепт на 1 літр води.

Спеції в цьому випадку розраховані для маринаду на 1 літр води, тому за бажання кількість всіх інгредієнтів просто потрібно буде збільшити пропорційно до обсягу рідини та сировини. Підійдуть будь-які гриби, але зверніть увагу на лисички, оскільки вони після маринування виходять щільними, соковитими та хрусткими.

Перелік продуктів:

  • гриби у довільній кількості;
  • 1 літр води;
  • 2 ст. л. солі;
  • 1 ст. л. цукрового піску;
  • 4 ст. л. оцту (9%);
  • 3 ч. л. гірчичного насіння;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 2 середніх лаврових листа.

Щоб гриби рівномірно проварилися та не підгоріли, їх доведеться постійно перемішувати. В ході цього процесу, акуратно, верхні капелюшки занурюють, а нижні, навпаки, піднімають на поверхню ложкою.

Спосіб приготування:

Очистити з ніжки землю гострим ножем, промити в кількох водах

Нарізати гриби на шматочки розміром 1х1 сантиметр.

Скласти грибні скибочки в каструлю, залити водою і проварити 20 хвилин.

Якщо маринуються будь-які гриби, крім боровиків, під час варіння доведеться 3 рази міняти воду.

У глибокий сотейник налити воду, розчинити в ній сіль та цукор. Додати всі приправи та спеції, довести до кипіння та проварити протягом 5-7 хвилин.

Відварені гриби відкинути на друшляк, розкласти по стерилізованих банках. Влити в кожну ємність по 1 столовій ложці оцту, гарячий маринад і закрутити кришками.

Загорнути банки теплою ковдрою і залишити до повного охолодження.

Готовність грибів визначається легко: вони осідають на дно. Мариновану закуску обов’язково настояти кілька годин до того моменту, як вона потрапить на стіл. Холодна закуска обов’язково посипається нарізаними півкільцями цибулі або дрібно нарізаним часником, щедро збризкується олією.

Рецепт маринованих грибів на зиму без стерилізації.

Мариновані гриби можуть стати прикрасою святкового чи повсякденного столу. Вони використовуються для додання гостроти салатам, можна подати гриби, як другу страву, перетворити їх на смачну закуску. Маринаду можна додати нового незвичайного смаку, якщо покласти в нього листя не смородини, а вишні.

Перелік потрібних інгредієнтів:

  • гриби – довільна кількість;
  • 2 ст. л. (з гіркою) цукрового піску;
  • 4 ст. л. солі;
  • 1л. води;
  • 5 шт. чорного перцю горошком;
  • 5 шт. духмяного перцю;
  • 3 шт. гвоздики;
  • 1 лист лавра;
  • 2 зубки часнику, нарізані пластинками;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти;
  • 100 мл. оцту.

Не використовувати при маринуванні йодовану сіль. На смак слід пробувати тільки охолоджений маринад, оскільки в гарячому вигляді він, як правило, кислий. Якщо всипати в киплячу рідину натуральну грибну приправу, вона набуде оригінального присмаку.

Процес приготування:

Гриби ретельно промити, відрізати забруднені ділянки на ніжці. Скласти в каструлю і проварити в окропі 25 хвилин.

Відкинути вміст на друшляк, знову покласти в каструлю. Залити знову холодною водою з лимонною кислотою, після запікання проварити ще півгодини.

Злити з грибів воду, залити окропом, в якому розчинені всі спеції та приправи. Проварити 15 хвилин, влити оцет і покласти нарізані зубки часнику. Розкласти в підготовані банки і закрутити.

Готові грибні консерви швидкого приготування рекомендується помістити в холодне місце, куди не потрапляють сонячні промені. Зберігати можна не більше 12 місяців, а на стіл вони подаються зі смаженою або печеною картоплею.

Найсмачніші мариновані гриби печериці — швидкий рецепт.

Маринувати продукт за цим рецептом просто, він завжди виходить смачним і соковитим. Кожна печериця вийде ароматною, пружною і цілою, тому красиво виглядають на святковому столі. Найкраще маринувати молоді гриби, у яких капелюшки ще не розкрилися.

Нам знадобиться:

  • печериці – 1 кг;
  • вода – 1 літр;
  • 1 ст. л. цукрового піску;
  • 1 ст. л. солі;
  • 2 бутони гвоздики;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 2 лаврові листи;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 90 мл. оцту (9%).

Спочатку очищають трубчасті гриби сухими. Після цього кожен з них промивається 2-3 рази, але не замочується, щоб м’якуш не став водянистим.

Процес маринування:

Вимити гриби під проточною водою, не видаляючи плівки з капелюшків. Залити окропом, проварити 5хвилин і відкинути на сито.

У киплячу в каструлі воду покласти лавровий лист, інші прянощі, сіль та цукровий пісок. Додати цілі зубки часнику, відварені гриби та проварити 15 хвилин.

Влити в маринад оцет, прокип’ятити ще 5-7 хвилин. Розподілити масу по банкам разом із розсолом, закрутити, загорнути в рушник до повного остигання.

Домашні мариновані печериці виходять дешевше, ніж придбані в магазині. Закуску можна приготувати приблизно за 10-15 хвилин, але потім потрібно почекати, поки складові повільно охолонуть у маринаді. Дари лісу, приготовані за цим рецептом, хрумтять, а маринад відрізняється збалансованим смаком.

Білі гриби мариновані в банках на зиму.

Боровик – цар грибів, він часто розміщується на сонячних полянах цілими сім’ями. Якщо врожай значний, слід швидко приступити до їхньої консервації. Потрібно звернути увагу, що маленькі варіації краще сушити, а великі та середні консервувати в улюблений маринад. Білі гриби, приготовані на зиму за цим рецептом, виходять в міру солоними, причому вони надовго зберігають натуральний аромат та колір.

Інгредієнти:

  • боровики – стільки, скільки є в наявності;
  • вода холодна – 1л.;
  • кухонна сіль (не йодована) – 1 ст. л.;
  • оцет (6%) – 3 ст. л.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • чорний перець горошком – 5 шт.

Якщо гриби опустилися на дно каструлі, стали прозорими, то варити їх достатньо. До них можна додавати улюблені спеції, а не лише ті, що вказані в рецептурі.

Спосіб приготування:

  1. Найгострішим ножем нарізати великі боровики на кілька частин, а дрібні залишити цілими. Перекласти в глибоку каструлю та залити холодною водою, накрити кришкою та закип’ятити на середньому вогні, знімаючи піну.
  2. Після закипання проварити на повільному вогні 20 хвилин, не накриваючи кришку.
  3. Налити в окрему ємність теплу воду, розчинити в ній сіль, додати перець та лавровий лист.
  4. Гриби, які пройшли через термічну обробку, відкинути на сито та промити під проточною водою.
  5. Після того відправити в каструлю, залити киплячим розсолом.
  6. Накрити ємність кришкою, довести грибну масу до кипіння на повільному вогні.
  7. Влити в одержаний маринад оцет, варити ще 15 хвилин, перекласти в стерилізовані банки і закрутити.

Зберігають продукцію у погребі або прохолодній коморі, можна поставити кілька баночок у холодильник. Мариновані білі гриби перед урочистою подачею на святковий стіл відстоюються не менше 30 діб. Їх радять подавати на стіл у вигляді самостійної закуски або як доповнення до картопляного пюре.

Опеньки мариновані на зиму за смачним рецептом.

Опеньки буквально наповнені клітковиною, а також мінералами (калій, фосфор, кальцій), тому близькі за цими показниками до морської риби. Мариновані опеньки є класикою серед холодних закусок. Гриби цього виду приємно хрумтять у роті, тому вони до вподоби дорослим і дітям.

Потрібні такі продукти:

  • опеньки – 5 кг.;
  • вода – 2500 мл.;
  • велика сіль – 4 ст. л.;
  • оцтова есенція (70%) – 3 ст. л.;
  • лавр – 8 листів;
  • гвоздика – 10 бутонів;
  • духмяний перець горошком – 14 шт.;
  • чорний перець горошком – 16 шт.;
  • рафінована олія – 8 ст. л.;
  • часник – 2 великі головки.

До маринаду дуже непогано додати зелень кропу, пару столових ложок лимонного соку. Смак готової страви в цьому випадку кардинально не зміниться, просто з’явиться аромат.

Детальний опис приготування:

В емальовану каструлю налити воду кімнатної температури. Покласти в неї всі приправи, нарізані пластинками шматочки часнику та посолити.

Прокип’ятити розсіл протягом 5-7 хвилин, помістити в нього промиті опеньки. Після вторинного закипання рідини знімати з поверхні пінку, прокип’ятити ще 6 хвилин.

Додати в гриби оцтову есенцію, розподіляючи її по всій поверхні, і все ретельно перемішати.

Через 10 хвилин розкласти по попередньо стерилізованих банках так, щоб між шийкою та кришкою залишився отвір у 7 міліметрів.

Залити олію, закрутити кришками.

Ця чудова закуска корисна, тому що в грибах містяться речовини, що знижують запалення в організмі людини. Маринування опеньків у домашніх умовах має проходити за всіма правилами, наприклад, потрібно додавати спеції в міру, інакше загубиться натуральний аромат. Якщо господиня не впевнена у необхідності додавання конкретних прянощів, то краще їх не класти, щоб не зіпсувати заготовку.

Мариновані лисички з оцтом в банках на зиму.

Лисички подобаються багатьом людям, бо вони ніжні та соковиті. Ця страва здатна суттєво урізноманітнити сімейне меню та прикрасити будь-яке застілля. Закуску з’їдають швидко, тому робити заготовки на зиму краще кілька банок.

Склад продуктів:

  • вода – 5 літрів;
  • сіль кухонна – 3 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • гвоздика – 5 шт.;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • 9% оцет -1 ст. л. у кожну банку;
  • спеції – коріандр, суцвіття кропу, горошини чорного перцю.

Можна замінити звичайний оцет винним аналогом. Якщо оцтова кислота небажана для організму людини або хочеться надати маринаду пікантну кислинку, варто влити в нього невелику кількість соєвого соусу.

Приготування:

  1. Промити, простерилізувати в духовці банки при температурі в 130 градусів, півгодини. Паралельно прокип’ятити кришки у воді 9 хвилин.
  2. Лисички вимити в проточній воді, особливо акуратно промивати пластинки під капелюшком.
  3. Фахівці радять мити гриби в 10 водах, а потім скласти в каструлю, залити підсоленою водою. Варити, періодично знімаючи піну, приблизно 7-10 хвилин.
  4. Злити першу воду, відкинувши гриби на друшляк. Ретельно промити, залити новою водою та знову повторити процес двадцятихвилинного варіння.
  5. Додати нарізану ножицями зелень кропу та лавровий лист.
  6. До лисичок додати суміш перців, решту спецій. Прокип’ятити 2-3 хвилини, всипати цукровий пісок та сіль.
  7. Розкласти гриби по банкам, трохи утрамбовуючи їх.
  8. Влити в кожну ємність оцет і маринад до самої шийки, а потім закрутити кришками.

Така закуска з оцтом зберігається за умов постійної низької температури щонайменше 90 днів. Подавати на стіл смачні мариновані лисички слід у вигляді окремої страви, закуски або до святкового салату.

Смачні мариновані гливи в банках на зиму.

Мариновані гливи — класика жанру, готуються дуже швидко. Це простий та економний рецепт, за яким виходять хрусткі та дуже смачні гриби. Страва вийде набагато ароматніше, якщо перед тим, як поставити її на стіл, густо посипати її дрібно нарізаною зеленню кропу або петрушки.

Список інгредієнтів:

  • 3 кг. глив;
  • 2000 мл. води;
  • 3 ст. л. кам’яної великої солі;
  • 2 ст. л. цукрового піску;
  • лавровий лист – 6 шт;
  • 6 великих зубків часнику;
  • 6 парасольок кропу;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 12 гвоздик;
  • 4 ст. л. оцту столового (9%).

Перед тим, як маринувати гриби, потрібно правильно вибрати ємність, оскільки для варіння точно не підійдуть каструлі з алюмінію. У оцинкованій ємності теж робити нічого не варто, оскільки метал миттєво потемніє. Маринуванню підлягають виключно капелюшки, бо плодоніжки жорсткі.

Поетапне приготування:

  1. Гриби розібрати на грибницю та плодову частину. Капелюшки обов’язково скласти в друшляк, промити і відварити в окропі півгодини.
  2. Зняти пінку з поверхні за допомогою шумівки, проварити 7-10 хвилин і відкинути на друшляк.
  3. У каструлю вилити воду, додати сіль та зубки часнику, розділені на 4 частини, та інші приправи.
  4. Покласти парасольки кропу, оцет, ретельно перемішати і довести до бурхливого кипіння.
  5. Відправити в маринад гливи, проварити 20-25 хвилин, гарячими закрутити в стерилізованих банках і загорнути під ковдру.
  6. Через 10 днів дари лісу будуть повністю готові, але досвідчені кулінари наполегливо радять почекати місяць для чудового просолювання капелюшків.

Глива в маринованому вигляді ідеально поєднується з картопляним пюре, овочевим рагу або яєчнею. Для посилення смаку можна полити закуску олією, домашнім майонезом або іншим відповідним соусом. Зберігати готову закуску можна у скляних банках 12 місяців.

Мариновані гриби маслюки на зиму з часником.

Маслюки – найсмачніші, корисні гриби, які можна з успіхом маринувати, вони відрізняються низькою калорійністю. Подібна закуска популярна на будь-якому святі, це справжній делікатес. До неї можна додати трохи імбиру, щоб отримати дивовижне смакове поєднання, але тоді не потрібні лавровий лист і гвоздика.

Перелік інгредієнтів:

  • 4 великі цибулини;
  • маслюки;
  • 3+1 л. води;
  • 2 ст.л. солі;
  • 5 ч. л. цукрового піску;
  • по 4 горошки перцю чорного та запашного;
  • 3 лаврові листи;
  • 4 ст. л. оцту;
  • 1 ст. л. олії без аромату;
  • 4 зубки часнику.

Шкірка маслюків гірчить, тому їх слід ретельно очистити. З грибних капелюшків маленького розміру зняти шкірку досить складно, тому їх опускають у підсолений окріп на 2-3 хвилини і потім ретельно промивають.

Приготування:

  1. Гриби промити, очистити від забруднених ділянок та плівки на капелюсі.
  2. Відправити в киплячу воду з цибулею і проварити 40 хвилин, знімаючи піну.
  3. Паралельно приготувати розсіл, до якого додати часник, перець та листи лавра. Покласти сіль, цукор, влити олію і проварити 5-7 хвилин.
  4. Варені гриби відцідити, залити маринадом і проварити ще 7 хвилин.
  5. Розкласти масу зі спеціями по банках у гарячому вигляді та закрутити. Перевернути, загорнути у теплу ковдру та залишити на 10 годин.

Через 2-3 доби гриби можна вживати. При приготуванні маринаду можна влити у воду оцтову 9% есенцію, в цьому випадку смак не зміниться, а консервація зберігатиметься тривалий час. До того, як подати на стіл, потрібно декорувати кільцями червоної цибулі і дрібно нарізаною зеленню.

Заготовка маринованих лисичок на зиму в банках.

Лисички з давніх-давен стали популярними, бо збирати їх просто, а чистити ще простіше. У грибах ніколи не заведеться черв’як, ними не харчуються слимаки, їх неможливо переплутати з неїстівними. Лисичка чудово поєднується зі смаженою картоплею, але найкраще консервувати її на зиму для продовження задоволення.

Інгредієнти:

  • 9 кг. лисичок;
  • 4 цибулини;
  • 5 л. води;
  • по 2 зубки часнику на 1 банку;
  • 10 бутонів гвоздики;
  • 15 шт. чорного перцю;
  • 2 шт. духмяного перцю горошком;
  • лавровий лист – 2 шт;
  • 2 ч. л. сушеного кропу;
  • 1 ст. л. меленої кориці;
  • 1 ст. л. лимонної кислоти;
  • 370 мл. оцтової кислоти (9%);
  • за 2.5 ст. л. солі та цукру;
  • за 1 ст. л. солі на 1 л. води для попереднього варіння лисичок.

Щоб гриби промаринувалися однаково, потрібно підібрати екземпляри одного розміру. Великі розрізаються на кілька частин, але, по можливості, слід підбирати молоді маленькі лисички.

Спосіб приготування:

  1. Вимити, ретельно очистити гриби від забруднених місць. Великі лисички нарізати на шматочки, а дрібні залишити цілими.
  2. Проварити в підсоленій воді 20 хвилин, періодично помішуючи та видаляючи піну.
  3. Цибулю нарізати кільцями або півкільцями, розібрати на окремі пелюстки.
  4. Покласти нарізку у воду разом із поламаним на шматочки лавром, перцями, гвоздикою, лимонною кислотою.
  5. Всипати в маринад сіль, цукор і проварити його 10 хвилин після закипання на слабкому вогні.
  6. Злити воду з грибів і відправити гриби в розсіл.
  7. Влити оцет в маринад, проварити гриби 25 хвилин.
  8. Посипати зеленню кропу, наповнити банки.
  9. Покласти в кожну ємність часник, закрити кришками та перевернути до повного охолодження.

Мариновані лисички – дивовижні ласощі, які слід навчитися правильно готувати. Цей рецепт цікавий і незаїжджений, тому що в банки додані кільця цибулі. У процесі маринування цей овоч набуває крихкості, стає ніжним, а не гірким. Закуска подобається всім членам сім’ї, але консервацію не варто пропонувати малюкам до шестирічного віку.

Мариновані гриби грузді з 9% оцтом.

Грузді – найкраща сировина для соління, але й маринований він досить смачний. У вищезгаданому рецепті містяться лише найдоступніші компоненти, тому гриби виходять хрусткими, а маринад відрізняється солодким присмаком. Найголовніше, класти точну кількість спецій та прянощів, щоб отримати справжній шедевр.

Склад продуктів:

  • білі грузді;
  • вода – 1000 мл.;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • велика сіль – 2 ст. л.;
  • лавровий лист – 3 шт.;
  • чорний перець горошком – 20 шт.;
  • духмяний перець горошком – 15 шт.;
  • оцет (9%) – по 1 ч. л. на кожні 12 л. води.

Грузді слід вимочити в холодній солоній воді 24 годин, змінюючи її двічі. Цей процес займає деякий час, але дозволяє повністю видалити гіркий сік. Категорично заборонено маринувати червиві або старі екземпляри.

Процес приготування:

  1. Грузді ретельно очистити від землі шорсткою стороною губки для миття посуду, перед цим повністю замочивши на 20 хвилин.
  2. Вимочити в холодній воді 3 доби, періодично змінюючи рідину.
  3. Великі екземпляри нарізати скибочками, а маленькі покласти в каструлю в цілому вигляді. Проварити 20 хвилин, знімаючи піну і перемішуючи довгою ложкою.
  4. У воду кімнатної температури скласти приправи та спеції. Після закипання помістити у рідину всі гриби, проварити 10-15 хвилин на повільному вогні.
  5. Розкласти гарячу масу по скляних банках, трохи її утрамбовуючи.
  6. Влити оцет, закрутити, перевернути вгору дном і укутати в ковдру.

Консервовані грузді чудово зберігаються в холодному приміщенні, але потрібно стежити, щоб вони повністю покривалися маринадом. Якщо гриби покриваються пліснявою, то уражені екземпляри варто викинути, а решту ретельно вимити і залити свіжим розсолом.

Гриби, мариновані на зиму з лимонною кислотою.

Процес маринування передбачає додавання в розсіл оцтової кислоти. Якщо не хочеться використовувати цей компонент, можна замінити його на лимонну кислоту. Дари лісу в цьому випадку мають пікантний присмак, який до вподоби багатьом людям.

Перелік потрібних інгредієнтів:

  • 1500 гр. будь-яких грибів;
  • 2 л. води для маринаду;
  • 4 ст. л. цукру (з невеликою гіркою);
  • 2 ст. л. солі (з невеликою гіркою);
  • 2 лаврові листочки;
  • по 8 горошин перцю духмяного та чорного;
  • 6 цілих бутонів гвоздики;
  • 3 ч. л. лимонної кислоти;
  • 1 ч. л. солі для варіння сировини.

Гриби не можна вживати в їжу людям із слабким шлунково-кишковим трактом. У лісових дарах міститься багато хітину, який людський організм не сприймає. Саме тому варто розібратися з тим, скільки можна зберігати мариновані гриби, щоб вони не перетворилися на отруту. Найбільше хітину накопичується в грибних ніжках, тому їх у їжу не використовують.

Приготування:

Підготовлені та промиті гриби скласти в металеву ємність, посолити та залити холодною водою.

Довести до кипіння на середньому вогні, а потім варити на повільному вогні 40-45 хвилин, видаляючи з поверхні піну.

Після варіння відкинути на металеве сито та промити струменем прохолодної води.

У воду всипати цукор, сіль, гвоздику, перці, лавр. Додати в маринад лимонну кислоту, ретельно перемішати і закип’ятити.

Покласти гриби в киплячу рідину, відварити 15 хвилин.

Розкласти по банкам, поставити їх на кришки та укутати.

Цей рецепт універсальний, але фахівці радять приготувати по ньому боровики. Відмінну закуску потрібно подавати на стіл, змастивши олією і додавши в неї дрібно насічену цибулю. Королівську вечерю можна приготувати за лічені хвилини, якщо до маринованих грибів подати картоплю, рис чи гречку.

Мариновані гриби – смачна, економна і проста страва, її неважко приготувати, дотримуючись усіх правил. консервацію рекомендується зберігати в холодному місці, але при додаванні оцту або лимонної кислоти її можна зберегти в коморі, але час зберігання зменшується. Найголовніше, щоб у місці зберігання не проникали сонячні промені, а температура повітря не підвищувалася вище +18 градусів.

У гарної господині гриби після термічної обробки залишаються пружними, не розвалюються, приємно хрумтять. Для швидкого поїдання маринованих ласощів, їх слід закручувати в півлітрові банки. Категорично заборонено зберігати закуску у відкритому вигляді понад 30 днів. Потрібно безжально викидати неякісні консерви, в яких помутнів маринад, здулася кришка, а на дні банки з’явилися бульбашки повітря.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *