Інші продукти

Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці

Хлібобулочні вироби – одні з найважливіших продуктів харчування всіх жителів Землі упродовж багатьох тисячоліть. Виробники пропонують великий асортимент різновидів хліба, багато які з них мають унікальні властивості, про які треба знати перш, ніж купувати продукт.

Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці

Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці досить очевидна, треба лише поглянути на етикетку, де перерахований вітамінно-мінеральний склад продукту. Калорійність такого хлібу знаходиться на низькому рівні, відсутність пекарних дріжджів, на думку ряду дослідників, може врятувати від зайвої стомлюваності і сприйнятливості до несприятливої дії довкілля.

Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці

Супротивники вживання дріжджів наводять дані експериментів, в ході яких була виявлена кореляція між цим продуктом і розвитком новоутворень. Шкоди може нанести хліб, в якому містяться так звані “дикі дріжджі”, які, за своїми властивостями, мало відрізняються від пекарних дріжджів, вони робляться з шишок хмелю або вербових лозин. Без дріжджовий продукт допомагає в профілактиці і лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, ефективно сприяє нормалізації травних процесів.

У чому користь і шкода дріжджового хліба?

Хліб з пшеничного борошна багатий корисними речовинами, в житньому їх ще більше, але чистий житній хліб погано перетравлюється організмом. Найбільш “правильний” варіант, з точки зору балансу, здоров’я, це випічка, приготована з суміші пшеничного борошна першого або другого ґатунку, та з житнього. Дріжджовий хліб – досить калорійний продукт, його надмірне вживання може спровокувати ожиріння, проблеми з травленням.

Ще один важливий момент: хліб – швидкопсувний продукт харчування. Виробники, зрозуміло, зацікавлені в тому, щоб він зберігався як умога довше, зберігав товарний вигляд, з цієї причини йдуть на різні хитрощі, благо, сучасний розвиток хімічної промисловості дозволяє це робити. Багато хлібозаводів додають в тісто розпушувачі і стабілізатори, кількість яких не завжди контролюється. Найздоровіший продукт – той, який випечений вдома.

Сучасне кухонне устаткування, хлібопечі, дозволяють це робити без особливих витрат часу і сил.

Поговоримо детально про дріжджі

Дріжджі – це один з видів одноклітинних грибів, мікроорганізмів. Вони здатні розмножуватися лише в сприятливому для них середовищі. Воно має бути рідким, і з температурою у 25-30 градусів. Живляться вони різними цукрами. При потраплянні в них повітря, цукор повністю ними поглинається. В результаті цього виходить пишна закваска, на якій власне і замішується тісто на хліб.

Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці

width= height=
Якщо обмежити доступ кисню до дріжджів повністю, вони почнуть виділяти спирт. До уваги! Для випікання хлібобулочних виробів і виготовлення пива, використовуються дріжджі одного сімейства – сахаромицетов.
Цікаво знать! У малесеньких дозах дріжджі знаходяться на рослинах, їх листі і плодах. Особливо багато їх на тій рослинності, яка припала до душі попелюсі. Предостатньо дріжджів міститься у грунті, тому їх так багато саме на овочевих культурах.

Насправді існує деякі міфи про термофільні дріжджі, які використовуються для випічки:

  • Багато хто дотримується думки, що дріжджі – це гриби, виведені штучним шляхом, і тому є досить шкідливими. Як вже уточнювалось вище – дріжджові гриби існують в природі. Людина їх не винайшла, а знайшла, і почала застосовувати. Завдяки цьому випічка, у тому числі і хліб, виходить смачніша, красивіша і якісніша. Що стосується пивних дріжджів, так людство їх використало ще з давніх часів.
  • Існує думка, що дріжджі негативно впливають на мікрофлору
    кишечника, пригноблюючи її. Через це може з’явиться бактеріоз, який у свою чергу послабляє імунітет людини. Але варто згадати, що саме дріжджі продаються в аптечних пунктах, вони здатні зміцнити імунітет, привести в норму роботу кишково-шлункового тракту.
  • У багатьох джерелах вказано, що для випічки хліба використовуються саме термофільні дріжджі. Вони здатні переносити температуру до 500 градусів з плюсом. В організмі вони активно розмножуються і розростаються, завдаючи непоправної шкоди усім органам і системам.

Користь і шкода без дріжджового хліба на заквасці

Насправді – це всього лише помилкова теорія, яка у багатьох фахівців викликає сміх. В першу чергу, немає такого поняття, як термофільні дріжджі, є лише термофільні бактерії. І існувати вони можуть лише при температурі не вище 80 градусів. При температурному режимі 500 градусів, вся органіка неодмінно згорить. В природі також існують молочні термофільні бактерії, вони мешкають в кишечнику людини, і приносять користь, тому не варто плутати такі елементарні речі.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *