Риба

Як правильно вибрати камбалу?

Процес вибору *камбали не відрізняється від оцінки якісної риби інших видів, проте існують деякі нюанси, які обов’язково потрібно враховувати. Деякі особливості зовнішнього вигляду та будови тіла допоможуть, визначити свіжу і дійсно смачну камбалу.
Тіло камбали тонке, а відмінною рисою є незвичайне розташування очей поруч один з одним тільки на одній стороні голови. Оглянути рибу при купівлі потрібно з різних кутів. Одна її частина завжди темна з характерними помаранчевими вкрапленнями, а інша – біла і досить шорстка.

Як правильно вибрати камбалу?

Камбала може продаватися:

  • замороженою (шокове заморожування або крижана глазур);
  • охолодженою (на вагу або фасованою).

Великі рибини камбали, можуть досягати в довжину 40 см. Купувати краще рибу середнього розміру. Чим старше камбала, тим її м’ясо буде жорсткішим. Хоча жорсткість, в даному випадку, не варто розуміти у буквальному розумінні. Якісна камбала – це завжди ніжна та соковита риба.

Як вибрати камбалу?

Оцінити якість камбали просто, якщо купувати її в охолодженому вигляді. Увагу слід звертати на забарвлення, зябра, очі та тіло риби в цілому. Камбала – морський житель, тому запах у неї слабко виражений. Морський аромат не повинен містити сторонні запахи.
Яку камбалу потрібно купувати:

  • поверхня охолодженої камбали має бути рівною, без ушкоджень або сумнівних плям;
  • зябра охолодженої камбали завжди рожеві, а очі – чисті;
  • якщо натиснути пальцем на шкіру охолодженої камбали, то не повинно залишатися вм’ятин (якісна риба завжди набуває початкової форми після натиснення і не деформується);
  • порівнюючи наявну в продажі камбалу, перевагу краще віддавати м’ясистій рибі;
  • філе камбали завжди біле;
  • луска камбали злегка шорстка з обох боків (на дотик камбала не має бути слизькою або мати наліт, що нагадує слиз);
  • на світлій стороні камбали, можуть бути помітні темні плями або цятки (до таких плям потрібно придивитися, якщо добре видно, що це колір шкірки, то рибу купувати можна);
  • плавники і хвіст камбали (незалежно від статі і віку) завжди мають помаранчеві вкраплення (цей нюанс є особливістю забарвлення);
  • якщо камбала купується в упаковці, то потрібно перевірити контейнер або пакет на наявність ушкоджень (заклеєні ділянки, надриви та інші дефекти, повинні стати приводом для відмови від купівлі риби).

При купівлі замороженої камбали слід звертати увагу на інформацію, вказану на етикетках, порівнювати терміни придатності та пакування, а також на кількість льоду. Іноді риба продається в крижаній глазурі, шар якої не має бути занадто великим. Сніг або лід тільки на окремих ділянках камбали свідчать про її неодноразове заморожування. На цей же нюанс вказує і жовтий наліт на поверхні риби. Купувати таку камбалу не можна.
Яку камбалу купувати не варто:

  • якщо є щонайменші підозри в несвіжості камбали, купувати її не можна (рибні отруєння найнебезпечніші);
  • на несвіжість камбали можуть вказувати чорні зябра, наліт на поверхні луски, каламутні очі, а також сторонні запахи в традиційному “морському” ароматі;
  • філе камбали не може мати декілька відтінків (якщо видно, що м’ясо не біле, то від купівлі камбали варто відмовитися);
  • клейкість луски також є ознакою зіпсованості камбали;
  • якщо плями, на світлій поверхні камбали нагадують наліт або прилиплі тонкі пластини, то купувати таку рибу не варто (плями можуть бути ознакою захворювань або поразки паразитами).

У природному місці існування * камбала не лише плаває у воді, але і повзає по дну у буквальному розумінні. За рахунок такого способу життя її шкіра стає схожа на наждачний папір. Свіжа камбала завжди шорстка. Якщо, часу з моменту її вилову пройшло надто багато, то між мікроскопічними голками з’являється слиз. Купувати потрібно, максимально шорстку камбалу.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *