Гриби

Шампіньйони – користь і шкода для організму людини

Шампіньйони – це один з найпопулярніших видів грибів. І не дивно, адже з них можна приготувати безліч різноманітних страв, вони смачні і доступні для більшості людей.

Користь шампіньйонів

Цей вид грибів по кількості білку можна порівняти з деякими видами м’яса. Тому вони корисні для тих, хто дотримується вегетаріанської дієти і, звичайно ж, допускає вживання грибів.

Шампіньйони - користь і шкода для організму людини

Основною перевагою грибів є наявність в них близько 20 видів амінокислот, у тому числі і незамінних. Йдеться про метіонін, цистеїн, триптофан, треонін, лізин і інших. Ці речовини відіграють важливу роль в організмі людини, адже вони є основним будівельним матеріалом для білку. А білок допомагає нарощувати м’язову масу.

Внаслідок цього, гриби можна назвати незамінним джерелом у харчуванні спортсменів. І на додаток до цього, вони низькокалорійні.

Що стосується вітамінів, то шампіньйони мають в складі вітаміни групи В. Вони допомагають зберегти шкіру, нігті і волосся здоровими, а також зміцнюють нервову систему, усувають головні болі і втому. Природою все продумано до дрібниць і тому в грибах також є такий мікроелемент, як залізо, який допомагає засвоюватися вітамінам групи В.

Гриби позбавлені жирів і цукру. Тому їх можна включати в раціон людям, що страждають на цукровий діабет, і таким чином, організм насичуватиметься необхідними вітамінами і мікроелементами без шкоди для здоров’я. Тим більше що гриби багаті на
цинк, який є корисним для діабетиків, оскільки сприяє загоєнню ран.

Шампіньйони також містять вітаміни Е і D. Перший має значну антиоксидантну дію, а другий – потрібен для нормального росту, адже його дефіцит може призвести до руйнування кісток і зубів, рахіту. Вітамін D ще і допомагає засвоюватися фосфору, який також є присутнім в цих грибах.

Шкода шампіньйонів

Усі гриби мають одну негативну властивість – накопичення радіоактивних речовин з довкілля, в тому числі це відноситися до такого виду, як шампіньйони. Користь і шкода для організму людини яких залежить від того яким чином вони були вирощені. Цей вид грибів зараз вирощується в промислових масштабах. Тому купувати їх краще в перевірених супермаркетах, і не ризикувати життям, купуючи їх на ринку, адже не можна точно знати, де і як вони були зібрані.

Але незалежно від того, де були куплені гриби перед будь-яким способом готування не зайвим буде їх трохи проварити. Таким чином, можна позбавитися від шкідливих речовин, що накопичилися в грибі.

Також шампіньйони містять в собі хітин. Ця речовина не перетравлюється шлунковим соком і саме тому гриби не можна давати дітям, та і дорослим не варто ними захоплюватися, особливо, якщо є захворювання шлунково-кишкового тракту.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *