Гриби

Мухомор перлинний – корисні властивості, протипоказання і рецепти

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Усім відомі мухомори, і багато з грибників завжди їх обходять стороною, тому що знають, що вони отруйні і їсти їх не можна, але не до всіх мухоморів це відноситися. Мухомор перлинний – це їстівний гриб, але його потрібно правильно приготувати.

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Опис гриба

Як виглядає мухомор перлинний? Капелюшок жовто-коричневого кольору, розмір голівки досягає 10 см. При дозріванні гриба колір капелюшка змінюється, він стає темніше і набуває червоного відтінку. Тонкий шар капелюшка глянсовий і гладкий, а лусочки зверху дрібні, нагадують зерна. Порошок спорів – білий, пластики теж білі.

Ніжка досягає висоти до 15 см, а в діаметрі біля самої основи до 3 см. Опоясуючі складки, а внизу ніжки – кільце з борозенками, що звисають навколо нього. М’якуш мухомора білого кольору, після зрізування гриба він починає червоніти. Усередині гриб м’який, а запах ароматний.

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Де росте мухомор?

Росте практично на усій території України, і зустрічається грибникам досить-таки часто. Причому він невибагливий до грунту і тому може адаптуватися до будь-якого ґрунту і у будь-якому лісі. Коли ростуть ці гриби? Його можна знайти і на початку весни і у кінці осені. Amanita junquillea або мухомор перлинний, багато грибників задаються питанням – їстівний або ні. Його можна споживати, але при якісній обробці.

Зрозуміло, в сирому вигляді його їсти не можна, він токсичний. Необхідно проводити ретельну термічну обробку. Не можна його засушувати, а ось для засолювання заморожування або маринування він ідеально підійде.

Схожі види мухомора перлинного – це пантерний мухомор, він не червоніє зовсім, а кільце, що знаходиться на його ніжці завжди гладке, покритий на краю капелюшка складками. Коренастий мухомор теж маскується під перлинний. При зрізі він не червоніє, а має темно-сіре з коричневим забарвлення. Щоб правильно розпізнати мухомор перлинний при зборі грибів, слід звернути увагу, що він повністю червоніє, а на його ніжці знаходяться вільні пластинки і кільце.

У будь-якому випадку при зборі слід уважно ознайомитися з описом гриба, а якщо немає упевненості, що це дійсно потрібний вам гриб, то краще не ризикувати. Тільки досвідчені грибники зуміють правильно розпізнати мухомор перлинний. У народі називають цей гриб рожевим або червоним.

Калорійність Мухомора перлинного невисока і складає всього 22 кКАл. При цьому містить в 100 грамах:

  • білків – 0,5/li>
  • вуглеводів – 0,3/li>
  • жирів – 0,2/li>

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Мухомор перлинний – корисні властивості

Наші предки в народній медицині використовували мухомор для лікування багатьох хвороб. Його цінність полягає в вмісті в нім бетаїну, а ця речовина являється похідним від холіну, тому хворий після лікування завжди відрізнявся фізичною активністю. На підставі знань про властивістю цієї речовини його застосовуються в якості харчової добавки в їжу або як лікарський засіб.

Бетаїн застосовується в якості гепатопротектного препарату. Лікування цим грибом дозволяє нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, а також усі процеси обміну речовин. Тому в медицині витяжка з гриба використовується в препаратах для лікування печінки.

На цьому етапі досліджень, що проводяться, бетаїн використовується для корекції маси тіла. Фахівцями встановлено, що його можна застосовувати навіть при патології Альцгеймера. Є підстави вважати, що ризик розвитку онкології молочних залоз теж має низьку вірогідність. Лікувальні властивості мухомора рожевого ґрунтовані на тому, що знищуються шкідливі бактерії.

Вірусні інфекції також чудово лікуються за допомогою цього продукту. Для необхідно дотримуватися дозування і виконувати рекомендації лікаря.

Користь для організму полягає в тому, що після вживання гриба гинуть шкідливі мікроорганізми, а людський організм далі чинить опір до інших інфекційних захворювань. Усі вищезгадані характеристики про мухомор перлинний тільки підтверджують, що гриб корисний, поживний, готувати його необхідно з особливою обережністю.

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Вирощування грибів

Мухомор перлинний нескладно виростити в домашніх умовах. Для цього не потрібен великий досвід. Технологія вирощування:

  1. Зрізати гриб в лісі, при цьому звернути увагу на зріз, щоб ніжка відразу рожевіла, щоб уникнути помилки.
  2. Подрібнити капелюшок і залишити сушитися, після сушки залишаться маленькі частини. Це і є міцелій.
  3. Далі підготувати грядку: на квадратний метр відро чорнозему і перегною. Все перекопати.
  4. Заздалегідь підготовлений міцелій розсипати на грядку і злегка присипати землею, можна легенько притоптати.
  5. Засипати тирсою або сухим листям, про всяк випадок, щоб вітром не рознесло міцелій.
  6. Полити. У суху і спекотну погоду теж поливати.

Після можна чекати урожаю, при належному догляді він буде хороший.

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Способи зберігання грибів

Мухомор перлинний можна маринувати, заморожувати або солити, але сушити його не рекомендується.
Для заморожування грибів необхідно провести попередню підготовку, а саме відварити впродовж 20 хвилин і злити воду, потім дати остигнути. Розкласти продукти в пластикові пакети і покласти до морозильної камери. Далі використати за призначенням.

Для приготування маринованих грибів необхідно теж провести попередню обробку, а саме відварювання і злив першої води. Це необхідно, щоб усі токсичні речовини з грибів випарувалися до того, як вони замаринуються. Потім слід підготувати банки і укласти в них гриби.

Готуємо маринад:
В киплячу воду додаємо за розрахунком, столову ложку солі на половину літра води і чайну ложка цукру, спеції за смаком. Заливаємо приготованим маринадом гриби, і додаємо столовий оцет, з розрахунку 2 ст.л. на трилітрову банку. Закриваємо пластиковою кришкою, утеплюємо. Зберігати слід в холодильнику або в спеціальному призначеному льосі.

Засолювання грибів теж включає процес попередньої підготовки. Відварені гриби поетапно укладають у банки і пересипають сіллю, перекладають спеціями, і так поступово наповнюють. Тепер їх необхідно прибрати в прохолодне і темне місце та почекати місяць для хорошого засолу.

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Рецепти приготування

Як готувати мухомор перлинний? Це питання виникає у багатьох хазяйок. Хоча особливих хитрощів тут не має.
Ці гриби прекрасно підійдуть для супів або других страв. Тим більше ці страви одночасно смачні та корисні.

Суп з рожевого мухомора

Технологія приготування:

  1. Гриби промити і очистити від лісового бруду. Для чищення важкодоступних місць, рекомендується використати зубну щітку.
  2. З розрахунку на кілограм грибів в каструлю налити літр води і опустити туди гриби. Після 20 хвилин кипіння воду злити, а гриби на ситі прополоскати під струменем прохолодної води. Тепер гриби готові до подальшого приготування.
  3. Гриби дрібно порізати. Поставити на вогонь воду, приблизно 1 літр додати гриби.
  4. Після 10 хвилин кипіння, можна додати порізану кубиками картоплю, 3 картоплини буде достатньо.
  5. Паралельно почистити і натерти на великій терці 1 велику моркву і дві невеликі цибулини. Обсмажити до золотистого кольору.
  6. Бульйон посолити за смаком, можна додати перець, будь-яку зелень, а також приготовану суміш моркви з цибулею. У кінці варіння додайте лавровий лист.
  7. Суп готовий, приблизно через півгодини, вийняти лавровий лист.

Подавати на стіл із сметаною, майонезом або іншими соусами. Мухомор перлинний – це дійсно унікальний продукт, який одночасно приносить користь для організму і допоможе заощадити сімейний бюджет.

Гриби запечені

Усі полюбляють підсмажені гриби, з картоплею, цей неповторний аромат сподобається навіть тий, хто не особливо любить гриби. У цій нехитрій справі підхід досить простий:

  1. Заздалегідь обробити гриби, а саме відварити впродовж 20 хвилин і злити воду. Потім прополоскати.
  2. Гриби порізати.
  3. Нагрівати жаровню, налити рослинну олію і укласти в неї гриби.
  4. Далі періодично помішувати.
  5. Порізати картоплю брусками і через 10 хвилин до грибів додайте картоплю.
  6. Не забувайте періодично, помішувати.
  7. Нашаткувати цибулю і додати в жаровню.
  8. Страву посолити, перечити за смаком, можна додати нарізку будь-якої зелені.
  9. Якщо картопля м’яка, то страва приготувалася..

Жаровню зняти з вогню і остудити впродовж 20 хвилин. Подавати з томатним соусом, майонезом або сметаною. А тепер смачного!

Мухомор перлинний - корисні властивості, протипоказання і рецепти

Протипоказання

Конкретних протипоказань по споживанню гриба або по лікуванню за допомогою гриба не виявлено. Але є відомості, що для людей з підвищеною чутливістю до хімічних складових цього гриба або хворим на алергічні реакції ці гриби вживати не рекомендується. Також фахівцями встановлено, що при вживанні страв з грибів заборонені спиртні напої.

Схожі записи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *